Fietsen op de Hoge Veluwe en wild spotten

fietsen op de hoge veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe is 55 km² en werd in 1935 opgericht. Het park ligt in de provincie Gelderland. Op de Hoge Veluwe bevinden zich het befaamde Kröller-Müller Museum. En Jachthuis Sint-Hubertus, dat door Hendrik Petrus Berlage is ontworpen. De Hoge Veluwe is het enige nationaal park in Nederland waar bezoekers een entreebewijs dienen aan te schaffen.

Hoe kun je het park verkennen?

Je kunt Nationaal Park De Hoge Veluwe op 3 manieren ontdekken. Je kunt wandelen, op de fiets of met de auto. Bij de ingangen staan witte fietsen voor je klaar. Je kunt een fiets uitkiezen en meenemen om het park te verkennen. Je moet wel even zoeken tot je de juiste fiets gevonden hebt. De fietsen kun je niet zelf verstellen. Ook bij het Kröller-Müller Museum en Museonder en bij Jachthuis Sint Hubertus staan fietsen klaar. Mocht je eerst wandelend door het park zijn gegaan en denken ik wil toch op de fiets verder, kun je daar ook weer een fiets pakken. Ook als je met de auto bent, kun je hier je auto parkeren en op de fiets of te voet verder.

Fietsen

De fietsen zitten bij de entree van het park inbegrepen. Echter raad ik je niet aan om het wandelend te doen. Het park is erg groot en om het te voet te verkennen ben je wel echt even onderweg. Wij zijn met de witte fietsen door het park gegaan. Het zijn prima fietsen was het eerste wat ik dacht, maar na twee uur merkte ik wel dat het geen fietsen zijn om uren op te fietsen. We hebben ruim 5 uur gefietst van de ene kant naar de andere kant en weer terug.

Andere kilometers

Soms hadden we echt heel lang en heel hard gefietst en dacht ik dat we echt wel 6 kilometer gefietst hadden, maar volgens de wegwijzers waren we nog maar 3 kilometer verder. Ik wisselde regelmatig even van fiets, zo had ik net weer even een andere houding. Zeker toen we 15 kilometer moesten terug fietsen. Soms stonden er zo ineens ergens een aantal fietsen en geen mensen te zien. Dan ruilde ik weer een fiets om en zo was het prima vol te houden.

De witte fietsen op de Hoge Veluwe

Eigenlijk verklapte ik het net al een beetje … Maar er zijn dus allemaal witte fietsen in het park beschikbaar om te pakken. Er zijn meerdere plekken in het park waar verzamelplekken zijn voor de fietsen. Elke fiets heeft een achterop kinderzitje (ideaal voor je rugtas) en sommige fietsen hebben een voorzitje. En en zijn verschillende maten kinderfietsen.

Bij het bezoekerscentrum kun je ook fietsen huren. Deze fietsen kun je ook op slot zetten. De witte fietsen kunnen niet op slot.

Fietsen op de Hoge Veluwe en wild spotten

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe staat bekend om de edelherten en de wilde zwijnen. Echter leven er naast de 250 edelherten en 70 wilde zwijnen ook reeën, moeflons, vossen, dassen en boommarters. Het spotten van deze dieren in het Nationaal pak Hoge Veluwe is wel wat lastiger. Je kunt ze vooral zien achter de wild wanden. Ze kunnen dan ook niet voorkomen in het deel waar je fiets. Zelf vind ik dat het fietsen door de natuur wel een stuk minder leuk maken. Het is juist leuk om te kijken of je ergens iets ziet lopen. Nu fiets je van kijkwand naar kijkwand. Daar zie je wel regelmatig iets voorbij komen.

Wij vonden het leuk om op de fiets de Hoge Veluwe verkennen. We gingen makkelijk van de ene kant naar de andere kant. Wat mijn echt een perfecte combinatie lijkt is om met de auto het park in te gaan en hebben de tip gekregen om dit dan te doen bij ingang Schaarsbergen en dan de weg pakken naar het Bosje van Staf. Bij Bosje van Staf zijn regelmatig de wilde zwijnen te zien. Op de fiets kom je diverse plekken voor wildobservatie tegen.

Wilde dieren spotten

De meeste kans om de wilde dieren te zien is als het schemerig is. Dat is in de vroege ochtend en begin van de avond. Rond een uurtje of 16.00 komen de dieren wat meer uit het beschutte bos. Warm en droog weer is, is de kans ook groter dat ze naar het midden gaan om water te zoeken.

Niet een maar drie ingangen

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft 3 ingangen. Schaarsbergen, Otterlo en Hoenderloo.

Handig om te weten over het Nationaal Park De Hoge Veluwe

  • Het Park heeft ingangen in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen.
  • Openingstijden Mei 08:00 – 21:00 Juni 08:00 – 22:00
  • Entreeprijzen Dagkaarten inclusief witte fietsen Volwassenen: € 11,30 Kinderen: € 5,65
  • Website

Wij vonden het super leuk om een keertje mee te maken. Maar gaan zelf liever de volgende keer wel weer naar een ander natuurgebied. Waar je meer kans hebt om wild gewoon zo te spotten.

In deze natuurgebieden zijn wij o.a. ook geweest:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *