Groningse gerechten: Poffert

Groninger poffert

Groninger Poffert:Geboren en getogen in Groningen, maar ik ben niet op hoogte van gerechten uit deze provincie. Daar wil ik verandering in brengen. Op mijn Facebook had ik de vraag gesteld of iemand Groningse gerechten kent. Ik kreeg kostbare reacties, waarvoor dank! Zo ook poffert, ik had er nog nooit van gehoord. Het is een brood met een soortgelijke structuur van cake. Er wordt gist in het recept gebruikt, geen suiker, maar vaak wel rozijnen om het zoet te maken. Dit werd vroeger veelal gemaakt voor de mannen die op het land werkten. De officiële poffert wordt in een speciale pan gemaakt, een pofferttrommel, een hoge afsluitbare tulbandvorm, au-bain marie gekookt. De stoom zorgt voor het garen van het dikke beslag. Als je die gebruikt lijkt de poffert meer op een cake, met dit gerecht zoals ik hem maak, heeft het meer een brood-structuur. Dit groningse gerecht vind je ook in andere provincies, telkens met een andere naam. Bijzonder hoe zo’n recept zijn eigen leven gaat leiden. 

Tijden veranderen

Tegenwoordig word poffert vaak in de oven gebakken in een tulbandvorm of in een koekenpan zoals ik heb gedaan. Poffert wordt traditioneel gegeten met gesmolten boter en stroop of suiker. Je kunt vele variaties toepassen, zoals noten toevoegen, gedroogd fruit, amandelspijs, chocolade of stukjes koek. Gember zou denk ik ook lekker zijn en zelfs kurkuma heeft een kans van slagen. De kruiden die een heerlijke chai maken zouden wellicht ook gebruikt kunnen maken. Dan heb je echt een recept van toen naar nu te halen. 

Poffert

Smaaktest … hoe smaakte de poffert?

De randjes zijn heerlijk knapperig. De structuur is vol en zwaar, geschikt voor de koude dagen vind ik. De kastanjes erin geven net een noot-achtige smaaksensatie. De rozijnen, hintjes van de zomer. Aards, warm, toch ook luchtig, maar goed vullend. De kantjes smaken een beetje als een oliebol. Ik heb hem gegeten met wat boter en maple syrup. In mijn ogen is ie het zeker waard om weer te maken. Hij is heerlijk. De volgende keer rond de kerst heb ik al een andere variant bedacht, waarvan het water in mijn mond loopt. Een soort suiker-poffert, met heerlijke speculaaskruiden. Heb jij hem al eens gemaakt en welke variant vind jij het lekkerst?

Groninger poffert
Afdrukken

Groningse Poffert

Porties 0

Ingrediënten

  • 260 ml plantaardige melk
  • 250 gram bloem
  • 1/2 zakje gist (3 gram/1 flinke theelepel)
  • 1 mespuntje zout
  • 150 gram rozijnen, blanke rozijnen en/of krenten
  • 10 gepofte tamme kastanjes
  • 2 eetlepels arachide-, rijst- of zonnebloemolie

Instructies

  • Maak de melk lauwwarm in een pannetje of in de magnetron. 
  • Meng in een grote kom de bloem, gist en zout. 
  • Doe de lauwwarme melk erbij, en meng tot een dik, glad beslag, vergelijkbaar met beslag voor oliebollen. 
  • Voeg eventueel een extra scheutje melk toe als het beslag te stijf is. 
  • Meng de rozijnen erdoor. 
  • Dek de kom af met een deksel of vochtige theedoek en laat het beslag 1 uur op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld. 
  • Als het beslag gerezen is, verwarm je de olie in een koekenpan van 26 cm. Laat het beslag voorzichtig in de pan glijden (niet roeren, dan gaat de lucht eruit) en dek af met een deksel. 
  • Laat de poffert ongeveer 20-25 minuten op laag vuur gaar worden. Kijk af en toe even of het nog goed gaat. De olie moet aan de rand van de koek heel zachtjes bubbelen. Als de bovenkant van de poffert gestald is, keer je hem om behulp van een spatel of een groot bord. 
  • Laat de andere kant ook 5-10 minuten bakken tot die mooi bruin is. Laat de poffert een beetje afkoelen en snijd hem dan in punten. Vers is hij het lekkerst, maar je kunt hem ook de volgende dag eten of invriezen voor later.

Dit is ook leuk om te lezen: