Net als onze voeding heeft ook cosmetica een houdbaarheidsdatum. Hier zijn best nog wel veel vragen over. Vragen die die wij regelmatig krijgen zijn: Hoe lang is mijn douchegel eigenlijk goed? Ka ik mijn geurtje na een jaar nog gebruiken? Enzovoort. Met dit artikel willen wij jullie helpen, zodat je precies weet hoe, wie wat en waar.
Hoe weet je hoelang cosmetica houdbaar is?
Op iedere verpakking staat een icoontje, een potje met een open dekseltje. Daar is staat bijvoorbeeld een 6 of 12 bij. Dit betekent dan dat het na opening 6 maanden houdbaar is en bij de 12 uiteraard dat het 12 maanden houdbaar is. Het cijfer wat er in staat geeft dus de houdbaarheid in maanden aan.
Beauty producten
Beauty producten spelen een grote rol in ons leven. We kunnen ze eigenlijk wel als onmisbaar beschouwen. Iedereen maakt elke dag van meerder cosmeticaproducten gebruik. Daarom is een goede hygiëne hierbij erg belangrijk en speelt een belangrijke rol bij de houdbaarheid van je product. De houdbaarheid van een product wordt bepaald door de fabrikant. Zowel voor de gesloten als de geopende verpakking wordt de houdbaarheid bepaald. De fabrikant houdt hierbij rekening met de manier waarop de consument het gebruikt, bacteriegroei bij hoge temperaturen etc.. De meeste cosmeticaproducten zijn lang, maar niet onbeperkt houdbaar.
Huidirritatie
Veel mensen zijn niet of niet goed op de hoogte van de beperkte houdbaarheid van cosmetica. Ook weten veel mensen niet dat gebruik na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum kan leiden tot huidproblemen zoals huidirritatie, huiduitslag, roodheid en ontstekingen van de de huid. Schimmels en bacteriën die zich op de huid bevinden komen in de cosmetica terecht en kunnen deze bederven. Was altijd je handen voor je met je vingers in het product gaat. Of gebruik een schone spatel.
Gebruik je zintuigen! Ruikt een product niet meer goed, gebruik het dan niet. Voelt of ziet een product en niet meer goed uit, gebruik het dan ook niet. Hup weg ermee, het kan je huid irriteren.
Tips voor de houdbaarheid van je cosmetica:
- Op een donkere koele plek blijven de producten langer goed.
- Gebruik niet je vingers in het potje maar een spatel en maak die schoon na gebruik.
- Sluit je potjes en tubes na gebruik goed af en maak je materialen schoon. Kwasten, spatels,sponsjes etc.
Help het product heeft geen icoontje?
Sommige producten hebben geen icoontje. Dat zijn de producten die je eenmalig gebruikt, zoals een zakje met een gezichtsmasker. Of een product met veel alcohol erin. Alcohol zorgt ervoor dat een product niet snel bederft.
Hoe lang blijft cosmetica goed?:
- Douchegel 2 jaar (ook in je warme vochtige badkamer)
- Dagcrème 6 tot 12 maanden
- Nachtcrème 6 tot 12 maanden
- Oogcrème in tube 8 tot 12 maanden
- Shampoo 12 maanden
- Conditioner 12 maanden
- Reinigingsmilk 24 maanden
- Reinigingslotion 24 tot 30 maanden
- Masker in pot 9 maanden
- Masker in tube 12 maanden
- Geurtjes 36 maanden
- Zonnebrandcrème 12 maanden
Zonnebrandcrème
Een zonnebrandcrème verliest in zonnefactor na opening en gaat ieder jaar met factor 5 achteruit. Heb je dus een factor 30 dan is die een jaar later nog maar factor 25. In de zon gaat de bacteriegroei wel sneller waardoor het product sneller bederft. Zand in het product is ook niet bevorderlijk.
Make-up
- Foundation op waterbasis 12 maanden
- Foundation op oliebasis 18 maanden
- Vloeibare eyeliner 6 maanden.
- Lippenstift 24 maanden
- Lipgloss 12 maanden
- Concealer 6 tot 9 maanden
- Oog– en lippotloden 24 tot 36 maanden. Door ze regelmatig te slijpen rem je de bacterie groei, waardoor het minder snel bederft.
- Nagellak 24 maanden. Is de lak niet meer mooi egaal ingedikt of mengt het niet goed meer? Weg ermee.
- Poeder 24 maanden
- Oogschaduw in poedervorm 18 tot 24 maanden.
- Oogschaduw vloeibaar (crème) is minder lang houdbaar dan de poeder: 12 tot 18 maanden
- Blush 24 maanden
- Mascara blijft helaas het minst lang houdbaar van alle producten: 3 tot 6 maanden. Leng een uitgedroogde mascara niet aan met water, dit bevordert de bacterie groei. En draai de mascara uit de koker, ga niet pompen (heen en weer bewegen) zo pomp je er alleen maar lucht (bacteriën) in.
Is het product anders van structuur, ruikt het ranzig, voelt het anders niet meer gebruiken.