Kaarsjes branden, erg gezellig … Maar ook gezond?

kaarsen branden - romaniek - zijn kaarsen branden wel zo gezond?

De koude donkere dagen zijn inmiddels begonnen. Als ik de honden ’s avonds uitlaat zie ik overal weer de gezelligheid van brandende kaarsjes. Kaarsjes branden is erg gezellig en sfeervol. Maar is het wel goed voor je lichaam eigenlijk?

Kaarsjes in huis het lijkt zo gezellig, maar wat adem je eigenlijk allemaal in?

Uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen blijkt. Als je kaarsen brandt, komen er kleine deeltjes fijnstof vrij. Deze kunnen schade toebrengen aan je longen. Reguliere kaarsen en waxinelichtjes worden namelijk gemaakt van paraffinewas, een restproduct van aardolie.

Eigenlijk is de vuistregel simpel …

De Volkskrant deed navraag bij Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht. Eigenlijk is de vuistregel simpel: bij het branden van kaarsen – of wat dan ook wat je in de fik zet – komen altijd schadelijke stoffen vrij. Niet alleen bij gewone (geur)kaarsen, maar óók die van bijenwas en soja. En ja ook bij het eten koken, daarom is het ook verstandig om altijd de afzuigkap aan te hebben en te ventileren.

oké kaarsen geven wel schadelijke stoffen af, maar hoe erg is dat?

Uit een meting van Bert Brunekreef zelf bleek dat mensen die hadden aangegeven thuis vaak kaarsen te branden. Maar liefst tien tot twintig procent meer waren blootgesteld aan roet en stikstofoxiden. Dit is vergelijkbaar met de blootstelling als iemand naast jou een sigaret opsteekt, het meeroken dus.
De Universiteit van Kopenhagen deed in 2013 onderzoek bij 56 huishoudens. Bij de helft van de huishoudens brandden er kaarsen, die verantwoordelijk waren voor zo’n zestig procent van schadelijke stofdeeltjes in de lucht binnenshuis. Een ander onderzoek toonde een jaar later aan dat een verhoogde concentratie fijnstof (roet) in huis kon leiden tot verminderd functioneren van de luchtwegen.

Moeten we dan nu massaal de kaarsen de deur uit doen?

Geen romantische diners meer bij kaarslicht? En alle waxinelichtjes moeten die ook weg?? Goed nieuws, nee dat hoeft niet. Uit onderzoek een paar jaar gelden vertelde Ad Ragas (hoogleraar Milieu-natuurwetenschappen bij de Open Universiteit en verbonden aan de afdeling Milieukunde van de Radboud Universiteit Nijmegen). dat een stof als tolueen pas bij relatief hoge concentraties gevaarlijk is. Hij vertelde ook dat, die concentraties worden niet bereikt door het branden van een kaars. Zoals het nu lijkt is bij het branden van kaarsen alleen de uitstoot van fijnstof relevant. Die kleine stofdeeltjes veroorzaken het grootste gezondheidseffect.

Zoals we al eerder aangaven geven niet alleen kaarsen, maar ook tabaksrook, koken, een open haard fijnstof af

Conclusie: het af en toe branden van een kaars zal het verschil niet maken!

Natuurlijk is het geen probleem als je heel af en toe een kaars brand, maar brand deze nooit in een slecht geventileerde ruimte en ook niet teveel tegelijk. Het branden van kaarsen binnenshuis veroorzaakt niet per direct een slechter binnenklimaat, mits er voldoende geventileerd wordt. Brand kaarsen met mate.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

3 thoughts on “Kaarsjes branden, erg gezellig … Maar ook gezond?

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *