Praag dit zijn de bezienswaardigheden

praag een super leuke stedentrip.

Praag, is echt een van de mooiste steden van Europa! Zelf ben ik er een paar keer geweest. En ja de stad blijf mooi. Ga jij binnenkort ook naar Praag? Super leuk, in dit artikel vertel ik je graag wat je zeker niet mag missen in deze mooie hoofdstad.

Mijn eerste keer in Praag

De eerste keer dat ik in Praag was, was het onwijs koud. Zo koud (-10) dat we soms met de groep (busreis) moesten springen om warm te blijven, terwijl we op onze bus stonden te wachten. Het was een bijzondere maar onwijs mooie ervaring.

En mijn tweede keer in Praag was het 28 graden, met een gevoelstemperatuur van 35 graden. Het was beide keren een mooie ervaring met deze prachtige stad.

De Praagse Burcht

De Praagse burcht is de grootste burcht ter wereld en staat op de berg Hradschin met uitzicht op de Moldau en domineert het Praagse stadsbeeld.

En bestaat verschillende complexen. De burcht bestaat o.a. uit de prachtige St. Vitus kathedraal, het Koninklijk Paleis van Praag en het Gouden Straatje, waar vroeger de goudsmeden woonden en werkten.

Samen met de Karelsbrug is de Praagse Burcht de bekendste bezienswaardigheid van Praag. Om 12 uur ’s middags vindt er iedere dag, de grote wisseling van de wacht plaats op het eerste binnenterrein van de Praagse Burcht. Dit is echt super om te zien. De ceremonie wordt begeleid door de muziek van het 25-koppige muziekensemble van de Music of the Castle Stage. Ook op andere momenten is het echt de moeite waard om hier een bezoekje aan te brengen. Heb je de wisseling om twaalf uur gemist, of ben je er al eerder? Geen nood, elk heel uur is er ook een kleine wisseling van de wacht.

Sint Vituskathedraal

De Sint Vituskathedraal is de eye catcher van de Praagse. De kathedraal steekt met zijn 99 meter hoogte ver boven de Praagse Burcht uit. En is daardoor van vele punten in Praag al te zien.

Het eerste deel van de kerk is gratis te bewonderen. Je kunt dan de hele kathedraal en het altaar zien. Uiteraard is dit dan wel van een afstandje. Het glas-in-lood in deze kathedraal is wel heel erg mooi. Deze kun je ook goed zien bij de ingang. Waar je gratis naar binnen kunt.

Kaarsje branden

Zelf wil ik altijd graag een kaarsje aansteken voor mijn overleden dierbaren. Echter kun je hier alleen nog maar geld in een automaat gooien en dan gaat er een ledlampje bij een van de kaarsen voor je branden. Persoonlijk vind ik dit minder symbolisch en heb ik het niet gedaan.

Leuke weetjes …

Deze mannen en vrouwen moeten een uur lang helemaal stil staan. Na een uur worden ze afgewisseld door een collega. an mogen ze een paar uur rusten. Ze staan in totaal 3 uur per dag op wacht. Ze hebben altijd een lange broek aan. In de winter hebben ze een donkerblauw pak aan en in de zomer is deze lichtblauw pak.

Het Koninklijk Paleis van Praag

Het Oude Koninklijk Paleis (Královský Palác) is gelegen in de koninklijke tuinen van Hradčany. Het paleis was oorspronkelijk in een houten constructie gebouwd. En is in 1142 (vertelde de gids) door een stenen versie vervangen. Het complex bestaat uit drie verdiepingen. Waarvan de Vladislavsky (Ridderzaal) zaal het hart van het gebouw is.

De zaal heeft een prachtig plafond en een leuk weetje, deze ridderzaal is de grootste van Europa. Hier vonden eeuwenlang de verkiezingen voor de koningen en koninginnen plaats. Tegenwoordig vinden hier de verkiezingen voor de president plaats.

Ridderzaal, het riddertrappenhuis, de later bijgebouwde Lodewijkvleugel, de wapenzaal, gotische en romaanse kelders en sierlijke tuinen zijn toegankelijk voor publiek. De eerste keer dat ik er was, was het gratis entree. Echter is dat nu helaas niet meer.

Het gouden straatje

Het Gouden Straatje (of Golden Lane) is een smal steegje aan de binnenzijde van de noordelijke muur van de Praagse Burcht. En is een van de bekendere bezienswaardigheden.

Je zou denken dat hier veel van goud is en dat het een luxe straat is. Echter is dit niet zo. De naam van het straatje komt uit de 16e eeuw. En er zijn verschillende verhalen waar de naam nu precies vandaag komt.

Zo zouden de elf huisjes in de steeg gebouwd zijn voor kasteelwachten en kasteelbedienden. Onder hen zouden zich goudsmeden hebben bevonden.

Ook gaat het verhaal die vertelt dat Keizer Rudolf II een alchemist zou zijn geweest en dat hij in dit straatje pogingen zou hebben ondernomen om goud te maken.

Schrijver Franz Kafka heeft een jaar in dit straatje gewoond op nummer 22. In dit huis zit een museum met een boekwinkel. In de andere huisjes zitten souvenirwinkeltjes en cafés.

Handig om te weten over de Praagse Burcht

Adres: er zijn vier ingangen: Prašný most, Klárov, Malá Strana, Pohořelec.
Openingstijden: 09.00-18.00 (openingstijden verschillen per onderdeel).

Raadpleeg de website van de Praagse Burcht voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Petříntoren ( “Praagse eiffeltoren”)

Deze toren wordt ook wel de Eiffeltoren van Praag genoemd. De toren is gebouwd op de Petřínheuvel. De Petřín-toren is van vele plekken in Praag te zien. In de avond wordt deze verlicht. De kleuren van de toren zijn aangepast aan een feestdag of gebeurtenis. Nu is de toren blauw geel om steun te betuigen aan Oekraine.

Je kunt te voet naar boven (de Petřínheuvel op), dan moet je maar liefst 315 traptreden trotserend. Dit is wel een erg leuke route. Je kunt ook met een kabelbaan naar boven. In de middag en zeker in het weekend is het erg druk. Dan kun je beter lekker op tijd zijn, dan hoef je niet zolang te wachten.

Met de trap of met de lift?

De Petříntoren kun je op twee manieren omhoog, met de trap. Het zijn maar 304 traptredes. En uiteindelijk is de beloning ‘n prachtig uitzicht! De trap is verdeeld in tweeën, aan de stijgers en dalers elkaar niet kunnen hinderen.

Je kunt ook met de lift naar boven. Er kunnen per keer maar 5 mensen in de lift om naar boven te gaan. Ook hier weer de tip, ga er op tijd heen.

De Karelsbrug

De Karelsbrug (Charles Bridge), is de bekendste brug van Praag en een van de mooiste bruggen die ik ooit gezien heb. De brug dankt zijn naam aan keizer Karel IV, omdat hij in 1357 opdracht gaf tot de bouw ervan. Karel legde hoogstpersoonlijk de eerste steen.

De Karelsbrug verbind de wijken Malá Strana en Staré Město met elkaar.De Karelsbrug leeft en bruist. Bovendien is het uitzicht vanaf de brug adembenemend mooi. Alleen voetgangers mogen op en over de brug. De hele dag heerst er een gezellige drukt. Het is een van de populaire bezienswaardigheden in Praag. Zo proberen kunstenaars hun schilderijen en tekeningen te verkopen. Er zijn ook regelmatig straatartiesten te vinden die daar optreden.

Adres: Karlův most, 110 00 Praha 1, Tsjechië

Wandelen langs de Moldau

De Moldau is de rivier die dwars door Praag gaat en de stad in tweeën deelt. Het is heerlijk om hier langs te lopen. Je komt langs allemaal mooie bruggen. Het is ook heerlijk om daar even langs de kant te zitten.

Je kunt ook met de boot over de Moldau varen. Meestal is dit inclusief lunch of diner.

Het Nationaal Theater

Het Nationaal Theater (Národní divadlo), ligt in de Nieuwe stad van Praag. Dit is het bekendste theater van Tsjechië. Het theater werd speciaal voor het volk in 1881 gebouwd. Je kunt hier onder andere genieten van toneel, ballet en opera voorstellingen.

Het kroontje maakt het gebouw zo mooi. Je kunt het Nationaal Theater vanaf verschillende plekken in Praag zien.

Sint-Nicolaaskerk

De Sint-Nicolaaskerk is een van de meestbezochte kerken in Praag. De kerk staat in de wijk Malá Strana. De kerk is gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra. De Sint-Nicolaaskerk staat aan het Malostranské náměstí. Door de 75 meter hoge koepel is de kerk een van de meest in het oog springende gebouwen van de wijk. Hier kun je meer lezen over de Sint-Nicolaaskerk .

Palladium het overdekte winkelcentrum in Praag

Palladium het overdekte winkelcentrum in Praag in een groot roze gebouw. Dit overdekte winkelcentrum is vrij nieuw en heeft meerdere verdiepingen. Helemaal boven in heb je allemaal verschillende restaurantjes. Er zitten verschillende soorten winkels voor uren shopplezier.

Palladium

Het Oude Stadsplein, het historische centrum van Praag

Het Oude Stadsplein is het centrum van het historische Praag. Rondom het plein staan allerlei mooie historische bezienswaardigheden zoals het Raadhuis, de veertiende-eeuwse Týnkerk en de bijzondere astronomische klok.

Op het plein zelf is in het weekend van alles te doen. En rondom het plein vind je nog allemaal terrasjes.

De astronomische klok op het Oude Raadhuis

Het Oude Raadhuis aan het Oude Stadsplein dateert uit 1338. Alleen de toren van het gebouw staat nog recht. Aan de zuidkant van het gebouw vind je de astronomisch klok dat je absoluut een keer gezien moet hebben.

Dit uurwerk is het oudste nog werkende astronomische uurwerk ter wereld. De klok laat vijf verschillende tijdstippen zien.

Elk uur is er een schouwspel van de klok te zien. Het skeletje maak dan muziek en de bovenste luikjes gaan open, hier komen allemaal verschillende poppen voorbij en tot slot doet de gouden haan ook nog iets. Het is leuk om een keer te zien, maar verwacht er geen hele show van

De Joodse Wijk – Josefov

De Joodse wijk ligt in het noorden van het centrum, tussen het Oude Stadsplein en de Moldau (vanf de engelenbrug als je richting centrum loopt kom je er door) en ligt in de wijk Josefov. Bijna de hele wijk valt onder het Joods Museum. De wijk is niet zo heel erg groot.

De oude Joodse Begraafplaats behoort ook tot het museum. Vanaf de weg kun je hem wel al deel zien. De begraafplaats ligt een stuk hoger dan de gewone weg. Dit komt omdat er op elkaar gestapeld werd. De Joodse begraafplaatsen mogen niet geruimd worden en daarom kwam er steeds weer een nieuwe lading zand bovenop om daar iemand in te begraven. Soms liggen er wel 10 boven op elkaar. Deze begraafplaats lijkt ook helemaal niet groot, maar is het door het stapelen dus wel. Er wordt nogal ruim geschat de een zegt dat er rond de 50.000 en de ander rond de 100.000 mensen begraven liggen. De begraafplaats was in gebruik van 1478 tot 1786.

Naast de begraafplaats zijn er nog een aantal synagoge die tot het museum behoren. In sommig staan alleen maar namen van omgekomen Joden.

Onze gids vertelde dat je hier echt iets mee moet hebben en je erin verdiept hebben. Veel menen haken bij de 2e

Praag is en museum op zich

Alleen al als je door Praag heen loop het zie je het ene mooie gebouw na het andere. Praag is heel kleurrijk! Vergeet tijdens het lopen ook niet om naar boven te kijken, de gevels van de gebouwen zijn echt heel mooi. In het centrum van Praag staat ook het smalste hotel van Europa.

Dit is ook leuk om te lezen:

De foto’s zijn gemaakt door Monique, José Wendy, Ans en Yvonne.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *