Schorseneren ik maakt er een heerlijke soep van

Schorseneren soep

Schorseneren zijn ook zo’n vergeten groente,  we zijn hem uit het oog zijn verloren. Maar is dat terecht? Bij de aardpeer ontstaat er gas, dat voelt niet heel lekker na het eten. De smaak is heerlijk en zeker voor de smaak zou ik het opnieuw bereiden. Nu ga ik een soep bereiden met schorseneren. Als ik ze bekijk zien ze er niet erg vriendelijk of gezellig uit. Als je ze tussen de groenten ziet liggen denk je niet ‘daar gaan we een feestje mee vieren’. Met de vergeten groenten moeten we het meer van de smaak hebben, denk ik.

Schorseneren?

Het zijn een soort lange, dikke wortels met een zwarte schil. Het lijkt vooral alsof er nog aarde omheen zit. Ze smaken een beetje naar asperges, ze worden ook armeluis-asperge, winterasperges (ze worden geoogst van november tot maart) of keukenmeidenverdriet genoemd. Dat laatste snap ik na het schoonmaken wel. Bij bereiden is het belangrijk om handschoenen te dragen, ze geven namelijk een plakkerig goed af dat vieze vlekken achterlaat. Dus vergeet niet om  handschoenen te dragen. Schorseneren bevatten veel ijzer, kalium, foliumzuur vitamine B1 en E, ze zijn familie van sla en paardenbloem. 

Oorsprong

Ze komen oorspronkelijk uit zuid Europa. In Spanje groeien ze gewoon in het wild. Vroeger werden ze vooral geteeld voor medicinale doelen. Onder andere werd wondkoorts, adderbeten en pest ermee behandeld. Rond 1700 begonnen ze de wortels ook te gebruiken als groenten. 

Looks and taste-test

Hoe vind ik hem? Nadat ik de wortels heb gepureerd vind ik de soep er toegankelijk uitzien. De bloemkoolroosjes zijn als een pad over een stomend hete rivier van soep. Als ik ruik, vind ik alleen de peper die ik er net vers over heb uitgedraaid. Ook de kruiden van de bouillon komen naar voor. De smaak is zacht, de lichte asperge smaak proef Ik, hele zachte kaas smaak. De bloemkool is naar mijn inzicht het meest aanwezig. Maar af en toe komt die nieuwe smaak naar voren, de schorseneer. Ik vind hem  oprecht lekker. Deze groente word volgens mij minder gegeten omdat het een klus is om het te prepareren. Qua smaak, die steeds meer naar voren komt is lekker. Heerlijk! Zachte, Warme, volle smaak. De bloemkoolroosjes zijn fijne kauw-momentjes.

Schorseneren soep een heerlijke vegan soep.
Afdrukken

Schorsenerensoep

Vergeten groente testen
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, lunch, Main Course
Trefwoord schorseneren, soep, vergeten groenten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Porties 0
Auteur Jubinka

Equipment

  • staafmixer
  • keukenhandschoenen

Ingrediënten

  • 500 gram schorseneren
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 liter groentebouillon 
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • 1 bloemkool middelgroot
  • beetje olijfolie

Instructies

  • Schil de schorseneren met een dunschiller. Het topje en voetje snij je eraf.
  • Spoel ze goed af en borstel ze onder stromend water goed af. 
  • Zet een pan op met een klein beetje olijfolie. Doe de gesneden ui in de soeppan en fruit aan.
  • Snij de schorseneren in 1 a 1,5 cm stukjes en doe ze bij de ui in de pan. Even een minuutje aan fruiten.
  • Doe de groentebouillon erbij en breng aan de kook. 
  • Laat ze een half uur koken tot ze zacht zijn.
  • Haal van het vuur, de edelgistvlokken mogen erbij. Pureer met de staafmixer tot een gladde soep.
  • Doe de bloemkool in de soep, laat nog even 4-5 minuten koken. 
    Laat de staafmixer nog even ongeveer de helft van de bloemkool pureren.
  • Breng op smaak met eventueel wat peper. 
    Eet smakelijk!

Dit is ook leuk om te lezen: