Veilig zonnen zonder schadelijke zonnebrandcrème

veilig zonnen - vegan zonnebrand - zelf zonnebrand maken

Veilig zonnen: Zodra het zonnetje zich in Nederland liet zien, zaten we weer massaal op het terras in de zon. We genieten van de zonnestralen op ons gezicht, maar vergeten ons vaak in te smeren. Dermatologen zijn het er over eens: het is zeer belangrijk om je huid te beschermen tegen zowel UVA- als UVB-stralen om zo de kans op huidkanker te verkleinen. Weet jij echter ook dat er een groot verschil zit in de soorten zonnebrandcrème die te koop zijn en dat sommige misschien meer kwaad dan goed doen?

In de winkels

Op de markt kun je kiezen uit twee verschillende soorten zonnebrandcrèmes. Je hebt producten met een chemisch filter en die met een fysisch filter. Een chemisch filter dringt diep binnen in de huid en absorbeert hier de schadelijke zonnestralen. Deze worden vervolgens in de huid afgebroken. De fysische filters werken juist bovenop de huid en weerkaatsen de straling. De laatste soort wordt gezien als de meest veilige variant, omdat zowel het product als de zonnestralen niet in de huid binnendringen.

Veilig zonnen de ingrediënten ..

Ingrediënten die worden gebruikt in zonnebrandcrèmes met een chemisch filter zijn in meerdere onderzoeken teruggevonden in menselijk weefsel, zoals bloed en urine. Zwitserse wetenschappers deden onderzoek onder vrouwen die borstvoeding geven. Zij concludeerden dat in de moedermelk van maar liefst 85 procent van de deelnemers een hoge waarde van uv-filters is aangetroffen. Uit vragenlijsten bleek er een relatie te bestaan tussen deze waarden en het gebruik van zonnefilters in cosmetica en zonnebrandcrème. Chemische filters verliezen daarom snel aan populariteit.

Dan blijft het fysische filter over. Dit type filter wordt al decennia lang gebruikt en is veilig geacht. Het maakt gebruik van zinkoxide en titaniumdioxide en zonnebrandcrème met deze ingrediënten dringt de huid niet binnen. Het is daarmee een stuk veiliger in gebruik. Echter is er ook een groot nadeel aan deze ingrediënten en dat is dat ze een witte waas achterlaten. De moderne mens wil dat niet meer, en daarom kiezen veel mensen voor een transparante of semi-transparante zonnebrandcrème. Maar is dat wel veilig? Wetenschappelijk bewijs is er nog niet maar men maakt zich zorgen over de nanodeeltjes die in deze producten zitten.

Zinkoxide en titaniumdioxide worden in heel kleine nanostukjes geknipt, zodat ze effectiever werken en minder wit zijn. Maar hierdoor worden de deeltjes weer zo klein dat ze alsnog de huid kunnen binnendringen om daar cellen en hormonen te verstoren. De gevolgen van nanodeeltjes in zonnebrandcrème zijn nog niet voldoende onderzocht, maar het is goed om een persoonlijke afweging te maken voor deze zomer. Wat je in ieder geval beter kunt laten staan, zijn de sprays die het product als een fijne nevel over de huid verspreiden. Want of je nu een chemisch of fysisch filter kiest, beiden kun je beter niet inademen.

Wil je helemaal zeker zijn van de ingrediënten die in een zonnebrandcrème zitten, dan kun je deze ook zelf maken. Dit is vooral handig als je allergisch bent voor een bepaalde stof. Met slechts een paar ingrediënten bescherm je je huid tegen de schadelijke zonnestralen en chemicaliën.

Veilig zonnen: Recept voor DIY zonnebrandcrème


– 50 gram kokosolie

– 45 gram sheaboter

– 5 gram jojoba olie

– Non-nano zinkoxide

veilig zonnen: Hoe maak je DIY zonnebrandcrème

Start met het au bain marie verwarmen van de kokosolie en sheaboter. Het kan even duren voordat de sheaboter gesmolten is. Daarna voeg je de jojoba olie toe.

Haal je mengsel van het vuur en voeg de non-nano zinkoxide* toe. Hiervoor volg je de volgende hoeveelheden:

– Voor SPF 12-19: Gebruik 15% zinkoxide

– Voor SPF >20: Gebruik 20% zinkoxide

Als je een zonnebrandcrème met SPF 20 wil maken met 100 gram olie (zoals in dit recept), dan gebruik je 20 gram zinkoxide. Als alles met elkaar vermengd is, giet je het in een glazen pot. Laat het heel goed afkoelen voordat je er de deksel op doet. Eenmaal uitgehard is je DIY zonnebrandcrème klaar voor gebruik. Net als met reguliere zonnebrandcrèmes van de drogist of gezondheidswinkel is het belangrijk om regelmatig een nieuwe laag aan te brengen en om met gezond verstand van de zon te genieten.


*Het wordt aangeraden om een mondkapje (of sjaal voor je mond) te dragen wanneer je met zinkoxide werkt, omdat het (nano en non-nano) een heel fijne stof is die je luchtwegen kan irriteren in losse vorm.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *