Vloerisolatie: Sinds ik mijn vloer goed geïsoleerd heb, is het een stuk aangenamer in huis. En ik heb geen koude voetjes meer. Ben jij nog aan het twijfelen? In dit artikel neem ik je mee langs de mogelijkheden.
De voordelen van een geïsoleerd huis
Een goed geïsoleerd huis is aangenaam en lekker warm. Maar het heeft nog meer voordelen. Enkele voordelen zijn:
- Lagere energierekening
- Goed voor onze toekomst
Vloerisolatie
Vorig jaar heb ik beneden een nieuwe vloer laten leggen. Nu komt er geen kou meer van onder het huis. Het grote voordeel vind ik, dat ik geen koude voeten meer heb. Voor het verwarmen van het huis is het ook fijn, want er komt minder kou binnen.
Wat is de beste manier van vloer isoleren?
Op deze vraag is geen standaard antwoord. De ene vloer is de andere vloer niet. Zo vraagt een houten vloer een andere vloerisolatie, dan een beton vloer. Meestal vind de vloerisolatie plaats in de kruipruimte. Dan wordt er ook gekeken of de vloer of kruip ruimte vochtig is. Heb je geen kruipruimte, dan kun je de vloer van bovenaf isoleren.
vloerisolatie soorten
Er zijn vele vloerisolatie soorten:
- EPS-parels
- Schelpen
- EPS-chips
- Glas- en steenwol
- Reflectiefolie
- Purschuim
- Isolatieplaten
Bodemisolatie
Je kunt ervoor kiezen om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Dit wordt meestal gedaan als de vloer van de kruipruimte vochtig is of als de kruipruimte niet hoog genoeg is. Voor bodemisolatie heb je de keuze uit verschillende materialen:
- EPS-parels: Dit zijn bolletjes van piepschuim, de gemakkelijk in de kruipruimte worden ingebracht me lucht. De bolletjes zouden drijven op het water, wat zich in de kruip ruimte bevind. Dat is niet erg, op deze manier voegen zij zich goed op de leidingen heen. Piepschuim is volledig ongevoelig voor vocht.
- Schelpen: Schelpen zijn super duurzaam en heel natuurlijk. Schelpen zijn heel vochtbestendig. En ideaal voor je bodem isolatie.
- EPS-chips: De EPS-chips zijn te vergelijken met EPS-parels, alleen zijn ze groter. Hierdoor zijn zijn ze minder geschikt, ze zulllen niet zo goed om de leidingen aansluiten als de parels. Heb je dit niet in je kruipruimte dan zijn de chips wel weer ideaal.
Isolatie van de onderkant van de vloer
Als je kruip ruimte diep genoeg is, dan kun je de onderkant van je vloer laten isoleren. De kruipruimte is diep genoeg als hij minimaal 35 centimeter diep is. Ook hier heb je de keuze uit verschillende materiaalsoorten:
- Glas- en steenwol: Glas- en steenwol zijn goedkope isolatiematerialen. Ze hebben een redelijke isolatiewaarde en interessante extra kenmerken. Je kunt het ook in de bouwmarkt kopen en zelf aanbrengen. Gebruik wel speciale handschoenen als jezelf met glas of steenwol aan de slag gaat.
- Isolatieplaten: platen van PIR, PUR, XPS of EPS zijn gemakkelijk tegen de onderkant van je vloer te bevestigen als deze egaal is. Ze isoleren goed en zijn ook redelijk laag geprijsd.
- Reflectiefolie: reflectiefolie bestaat uit enkele lagen aluminiumfolie met daarin stilstaande lucht. Het isoleren is eigenlijk precies hetzelfde principe als een thermosfles. Het is wel iets duurder dan steen of glaswol. De isolatiewaarden zijn dan ook een stuk hoger.
- Purschuim: Als de onderkant van de vloer niet helemaal recht is en er zitten balken en/of leidingen dan is purschuim ideaal. Dit schuim isoleert het beste en vormt zich gemakkelijk over het gehele oppervlak.
Vloerisolatie van de bovenkant van de vloer
Als er geen kruipruimte aanwezig dan kun je de vloer ook van bovenaf isoleren. Je brengt het dan niet van de onderkant, maar van de bovenkant aan. Dit is een stuk ingrijpender dan wanneer je het vanuit de kruipruimte doet. Je vloer moet leeg en de vloerbekleding die erop ligt, moet eraf. Hier zijn ook meerdere mogelijkheden.
- Isolatieplaten: Als je voor isolatieplaten kiest. Hou er dan rekening mee, dat deze platen drukvast moeten zijn. Dat ze dus niet hun vorm verliezen als er druk op komt te staan. Isolatieplaten zijn te krijgen van PUR, PIR, EPS en XPS.
- Purschuim: Ook van bovenaf is purschuim een optie om aan te brengen. Het isoleert erg goed, is wel een stukje duurder en egaliseren is erg lastig.
Wat zijn de kosten voor de vloerisolatie?
Als ik tijdens mijn verbouwingen iets gemerkt heb, is dat het zeer zinvol is om meerdere offertes op te vragen. Goedkoop, is niet altijd goedkoper. Vergelijk de offertes goed, want bij die op het eerste gezicht goedkoper lijkt. Kan wel eens een veel goedkopere materialen gebruiken. Kijk zeker ook op deze site: www.vloerisolatiekosten.nl