Wat is nu eigenlijk je voetafdruk? Dit wordt ook wel ecologische voetafdruk of mondiale voetafdruk genoemd. Dit is de ruimte die je als persoon in neemt op deze aarde. Deze ruimte wordt berekend op basis van jouw levensstijl. Alles wat jij koopt en consumeert kost ruimte. Zo nemen eten en drinken ruimte in beslag, omdat dit verbouwd en vervoerd moet worden. Maar ook papier gebruik, denk hierbij aan het kappen van bomen en de energie (CO2 uitstoot) kosten veel ruimte. Dit is o.a. een van de redenen dat wij gestopt zijn met ons fysieke magazine. In dit artikel geven we je tips om jouw voetafdruk te verkleinen.
Plantaardige eten
Je voetafdruk op de aarde te verkleinen begint al bij het doen van de boodschappen. Duurzamer eten gaat over respect voor mens, dier en natuur. Zonder het verspillen van voedsel, plastic en onnodig veel CO2 uitstoot. Door duurzamer te gaan eten houd je rekening met de impact die het heeft op het milieu. Plantaardig eten is zeker een goede stap. Het ene product vraagt veel meer van de aarde dan het andere product. Vlees bijvoorbeeld is veel belastender voor de aarde, dan plantaardig voedsel. Voor het vlees moet eerst het dier eten, plassen, poepen etc.. Dit levert veel meer de CO2 uitstoot op en ook de broeikasgas effecten zijn vele malen groter dan bijvoorbeeld het gebruik van auto of ons huis. Ook producten zoals kaas en zuivel vragen veel van onze aarde.
Ben jij flexitariër of vegetariër
Elke stap die je zet is een mooie stap in de juiste richting. Probeer zo min mogelijk vlees en andere dierlijke producten te eten. Vervang de yoghurt door een plantaardige variant. En gebruik je bijvoorbeeld gehakt in je pastasaus? Gebruik dan eens de helft of nog beter een plantaardige versie. Wij hebben op onze site heel veel lekkere recepten staan waar ook jij zeker blij van word. Of wat dacht je van dit handige lijstje hoe je het beste ei kunt vervangen?!
Kies voor groene energie
Bijna elke energiemaatschappij biedt wel groene energie aan. Wij hebben hier ook bewust voor gekozen. Zo stappen wij over van gas naar inductie koken. Wij stappen ieder jaar over naar een andere energie leverancier. We kijken dan welke groen en het voordeligste is. Dit lever ieder jaar minimaal € 250 euro op aan bonussen die je krijgt bij het overstappen. En het houdt jezelf scherp om te kijken welke leverancier het beste bij jou past.
Ecologische voetafdruk: Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn niet alleen beter voor de aarde, maar ook voor je portemonnee. Ze zijn duur in aanschaf, maar dit heb je binnen een paar jaar terug verdient. En daarna levert het je alleen maar geld op, doordat je energie rekening een stuk lager wordt.
Gebruik zo min mogelijk plastic
De plasticsoep in de zee is echt ernstig en groeit nog ieder jaar. Het is niet alleen super slecht voor de dieren, die in het plastic verstikt raken of in stikken of .. Maar ook voor jezelf. De vissen zitten vol met plastic en ook het keukenzout zitten plastic deeltjes. Daarnaast is plastic sowieso slecht afbreekbaar. Je kunt plastic makkelijk vervangen, koop bijvoorbeeld bamboe rietjes i.p.v plastic rietjes. Koop geen plastic drinkflesjes in de supermarkt om op te drinken en daarna meteen weer weg te gooien. Zorg dat je een herbruikbare fles hebt. Neem zelf een goede tas mee met boodschappen doen. Koop geen groente en fruit met plastic eromheen. Dit zijn zomaar een paar tips, hier kun je nog veel meer erover lezen: Tips om minder plastic te gebruiken
Ecologische voetafdruk: Afval scheiden
Vele van ons gaan wekelijks even langs de papier en glasbak en leveren de lege flessen weer in bij de supermarkt. Waarom afvalscheiden belangrijk is … Afval wordt hergebruikt om nieuwe grondstoffen van te maken. Het hergebruiken is goedkoper dan nieuwe grondstoffen gebruiken. Van iedere afval groep worden nieuwe producten gemaakt, zonder dat er grondstoffen verspilt worden. De kwaliteit van dit alles gaat verloren als we alle afval bij elkaar ingooien. Vaak hoor ik mensen zeggen, acht alles komt op de vuilnisbelt toch weer op een hoop. Neee, dat is niet waar. Alles wat gescheiden wordt ingezameld blijft ook gescheiden tijdens het recycleproces. Het afvalscheiden is niet alleen goed voor het milieu maar ook nog eens voor jouw portemonnee! Wat zeg je? Voor mijn portemonnee?
Op de site van Tjeerd kun je lezen dat afval scheiden helemaal niet zo moeilijk is en leuker nog dat heel veel gewoon herbruikbaar is.
Hoezo voordeliger voor jouw portemonnee?
Als wij met elkaar het afval op de juiste manier scheiden, dan gaat het het recycleproces sneller. Er hoeven veel minder handelingen gedaan te worden. Het afval hoeft o.a. niet meer gescheiden te worden. En hoe minder handelingen er tijdens het recycleproces gedaan hoeven te worden. Des te lager de kosten voor de jaarlijkse afvalverwerking zouden zijn. En hoe lager de afvalstoffenheffing zou zijn. De gemeente mag namelijk niet verdienen op afvalstoffenheffing. Hoe leuk is dat je en ecologische voetafdruk verminderd en nog eens geld bespaart ook. En laten we eerlijk zijn, zo moeilijk is het scheidenvan het afval toch niet?
Je kunt bijvoorbeeld voor het scheiden van je afval kiezen voor een dubbele vuilnisbak
Geen reclamefolders meer in de brievenbus
Voor het maken van de reclamefolders worden vele bomen gekapt. En daarbij betwijfel ik of er voor de meeste folders gebruik gemaakt wordt van vegan inkt en schoonmaak middelen voor de apparaten. Wil je toch de folders bekijken? Dat kan heel simpel online. Wil jij ook geen folders meer in de bus? Haal dan een Nee/Nee sticker bij de gemeente.