Is natuurlijke cosmetica beter voor onze huid en lichaam dan reguliere producten? Gezond eten, regelmatig bewegen, relaxen in de natuur … we doen er alles aan om goed voor ons lichaam te zorgen. Vaak wordt hierbij geen rekening gehouden met ons grootste orgaan, de huid. Alles wat jij erop smeert komt rechtstreeks in je huid en bloedbaan. Daarom is het vooral van belang dat jouw cosmetica geen schadelijke stoffen bevat.
De huid is ons grootste orgaan
Hoewel het ons grootste orgaan is, wordt het regelmatig blootgesteld aan oneindig veel invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan uitlaatgassen in de lucht, de straling van de zon, de bacteriën die je oppikt van bijvoorbeeld het winkelwagentje. Maar waar de huid misschien nog wel het meeste onder lijdt, zijn de producten die wij er zelf opsmeren. Een zeep met agressieve ontvetters (SLS), een gezichtscrème met synthetische ingrediënten en een foundation met onuitspreekbare ingrediënten. Gezichtsverzorging is voor iedere huid erg belangrijk. Make-up daarin tegen is niet voor iedereen een must. Je dagelijkse keuze welke producten jij gebruikt zijn zeker van invloed op de conditie van je huid. Zorg er dus voor dat jouw producten geen schadelijke stoffen bevatten.
Wat zijn schadelijke stoffen of wel ‘Nasties’?
‘Nasties’ zijn onnodige kleurstoffen, geurstoffen en andere (soms) schadelijke chemicaliën die aan producten toegevoegd worden. En die zo door de huid worden opgenomen. Wist jij bijvoorbeeld dat 60% van alles wat we op onze huid smeren in de bloedbaan en dus in ons lichaam terecht komt? En als dit schadelijke stoffen zijn zoals bijvoorbeeld aardolie dan ben je niet blij. Enkele schadelijke stoffen zijn: Aardolie, parabenen, SLS/SLES, PEG o.a. We pluizen ze hieronder voor je uit.
Aardolie in cosmetica
Wat is aardolie eigenlijk? Aardolie is petro-chemicaliën worden gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine-industrie. Het zijn verzadigde vetten (b.v.paraffine) die zich als een gesloten vetlaag over de huid heen leggen. Ze verstikken dan de huid, er kan geen zuurstof meer bij de huid komen. En de gifstoffen kunnen niet meer door de huid worden afgevoerd. De gifstoffen van o.a. de aardolie komen in de bloedbaan terecht.
Producten met aardolie werken zeer verslavend. De huid maakt zelf geen vetten meer aan en gaat droog en trekkerig aanvoelen. Op het moment dat je stopt met het gebruik van het product waar aardolie inzit. Denk maar eens aan lippenbalsem. Om van je verslaving af te komen duurt een maand. Vanaf het moment dat jij gestopt bent met het gebruiken van deze producten, duurt het zeker een maand voordat het trekkerige gevoel weg is. Het is wel aan te raden om meteen met goede producten te beginnen.
Nu vraag jij je vast af waarom er dan aardolie gebruikt wordt in cosmetica. Het is naast water het goedkoopste ingrediënt. En naast het feit dat het goed koop is, bederft het ook nog eens niet. . Dat is dan ook de reden dat aardolie in veel cosmetica terug te vinden is. Onder verschillende namen, zoals paraffine, petroleum/petrolatum of minerale olie of vaseline.
Parabenen
Parabenen is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die allen als basisstructuur parahydroxybenzoëzuur hebben. Deze stoffen worden veel gebruikt als conserveermiddel in cosmetica, geneesmiddelen, levensmiddelen en schoonmaakmiddelen. Het conserveer- of bewaarmiddelen verlengen de houdbaarheid van het product waarin ze zitten, door bederf als gevolg van bacteriën, schimmels en/of gisten tegen te gaan. Parabenen remmen met name de groei van schimmels, maar ook van bacteriën. Hoewel dit een goede zaak lijkt, hebben ze ook oestrogeen-achtige eigenschappen die geassocieerd worden met een verhoogd risico op vervelende ziektes. Kies in plaats daarvan voor huidverzorging die natuurlijke bewaarmiddelen gebruiken. Gebruik sowieso géén huidverzorgingsproducten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Denemarken, Zweden en Frankrijk hebben al wettelijke stappen genomen om bepaalde EDC’s te verbieden en kwetsbare bevolkingsgroepen pro-actief te informeren. In Nederland is dit nog geen beleid. Het ministerie van VWS en het RIVM zien geen aanleiding om in te grijpen. Men vindt het te vroeg voor maatregelen, omdat het overtuigende bewijs van de relatie tussen hormoonverstorende stoffen, waaronder parabenen, en een groter risico op onder andere borstkanker, nog niet is geleverd.
SLS/SLES
Je hebt er vast wel eens over gehoord: SLS (sodium lauryl sulfaat) en SLES (sodium laureth sulfaat). Kort gezegd: zeep!
SLS is een reiniger, zeep. Het verwijdert vet en vuil van de huid en haren. Ook zorgen ze ervoor dat je product (zeep, shampoo, douchegel, gezichtsreiniger), lekker schuimen. Dit is erg jammer, want schuimen is echt niet nodig. Je huid en haar worden ook zonder schuimen goed schoon. Er zijn vele verschillende soorten sulflaten en zepen. De SLS is wel de hardste en meest irriterende en uitdrogende.
SLES heeft bijna dezelfde werking als SLS … maar dan niet IETS milder. En dan de nadruk op iets! Ook SLES wordt aan producten toegevoegd om het goed te laten schuimen. Zeker met een gevoelige huid is het oppassen geblazen. Het kan de huid erg irriteren en uitdrogen. Voelt je huid na gebruik van een product droog en trekkerig aan, dan komt het dus hierdoor.
Het grootste nadeel van deze ingrediënten is dat ze naast vuil n talg ook makkelijk je natuurlijke huidvet kunnen oplossen. Hierdoor wordt de barrièrefunctie van de huid flink verstoord. Je kunt last krijgen van een droge, schilferachtige en vochtarme huid. Ook kun je juist last krijgen van puistjes. Of rode vlekken krijgen.
PEG
Ook bekend als ‘polyethyleenglycol’. PEG wordt veel vooral gebruikt als emulgator in o.a. cosmetica. De afkorting wordt meestal gevolgd door een nummer. Bijvoorbeeld PEG 2, PEG 40, PEG 100 etc. Het getal dat vaak achter de stof staat zoals PEG 2 geeft de gemiddelde ketenlengte aan. Hoe hoger het getal dus, des te langer de stof is. Echter is PEG niet perdefinitie schadelijk. De basis van PEG is zelfs vaak een natuurlijke olie. Dit wordt dan gesynthetiseerd tot emulgator. En bij dit proces gaat het fout … Er kan dan 1.4-dioxaan ontstaan. Deze stof wordt er van verdacht kanker te veroorzaken. Bijna de helft van de producten met PEG bevatten 1.4-dioxaan. Dit hoeft niet vermeld te worden op de verpakking. Alleen dat is al rede genoeg om PEG te vermijden. Het is echter gebleken dat PEG de vochthuishouding van de huid verstoort en zelfs de veroudering versnelt. En dat is juist wat we willen voorkomen door huidverzorginsproducten te gebruiken.
Dit is een greep uit de schadelijke stoffen die je huid eet als je ze op je huid smeert. Daarom kun je beter voor natuurlijke, plantaardige ingrediënten gaan. De claim ‘natuurlijk’ op een product zegt niet veel. Ik citeer hier een stuk uit dagblad Trouw wat dit goed samenvat:
”De term ‘natuurlijk’, die fabrikanten graag op hun product zetten, is niet beschermd. De meeste zogenaamde natuurlijke cosmetica en huidverzorgingsproducten zijn niet 100 procent natuurzuiver”, weet Leo van Dam van de Nederlandse Vereniging Natuurcosmetica Nederland. Van Dam: “Al telt een verzorgingsproduct één natuurlijk bestanddeel, dan mag het toch als ‘natuurlijk’ verkocht worden.”
Om weer terug te komen bij de vraag is natuurlijke cosmetica beter dan de reguliere? Natuurlijke cosmetica kan ook synthetische stoffen bevatten. Daarom is en blijft het belangrijk om de ingrediënten lijst te lezen.
Enkele vegan cosmetica tips:
- Gezichtsmasker Vegan Mask“>Gezichtsmasker Vegan Mask
- Marc Inbane Tanning Mousse Vegan !“>Marc Inbane Tanning Mousse Vegan !
- LEKKER IN EEN POTJE natuurlijke deodorant“>LEKKER IN EEN POTJE natuurlijke deodorant
Bronnen:
- Darbre PD, Aljarrah A, et al., Concentrations of parabens in human breast tumours, Appl Toxicol. 2004 Jan-Feb;24(1):5-13
- Jetske Ultee
Dit is ook leuk om te lezen:
Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram of @vegalifetyle
One thought on “Weet wat je huid eet …”