Groter geworden algen die in de zee of brak water leven noemen we zeewier. Er zijn veel soorten zeewieren die we kunnen eten. Het wordt vers en droog verkocht maar is vers wel maar beperkt houdbaar. . Ze bevatten ontzetten veel voedingstoffen zoals: Koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen: calcium, kalium, ijzer en omega 3 vetzuren. Ze bevatten ook jodium: een regulator voor de schildklierwerking. Daarbij helpen ze om zware metalen uit het lichaam af te voeren.
Omega 3 veturen
Zeewier groeit en leeft in alle zeeën en oceanen. Waar zij aan het begin van onze voedselketen staan. De vis eet de algen of het zeewier en komt zo aan zijn omega 3 vetzuren. Een vis maakt dit niet zelf aan, maar maakt het aan door het eten van algen en de wieren.
Kelp bevat meer vitamine en mineralen dan elk ander voedingsmiddel op aarde. kelp is super gezond dus.
Soorten zeewier
Zeewier kan zijn eigen voeding en energie produceren door middel van fotosynthese. De kleur hangt af van de diepte waar het wier groeit. De groene variant met veel bladgroen krijgen veel zonlicht omdat ze drijven in redelijk ondiep water. Het bruine zeewier dat net iets dieper groeit buiten de getijgebieden. Hierdoor krijgt het minder zonlicht. De rode zeewieren groeien wel tot op een paar honderd meter diepte!
Ook in Nederland hebben we bruin zeewier. Hier groeien ongeveer 80 soorten. Langs de kust kun je deze soorten bijvoorbeeld vinden:
- Knotswier
- Japans bessenwier
- Groefwier
- Zee-eik en
Groene wieren
Er zijn echt heel veel soorten zeewier en naar schatting zijn er zo’n 1800 verschillende soorten groene wieren. Groene wieren komen alleen aan de oppervlakte voor en groeien snel. Bekende groene soorten:
- zeesla
- rotswier
- viltwier
- darmwier
Bruine wieren
Ook van de bruine wieren zijn er naar schatting zo’n 1800 verschillende soorten. Deze groeien iets dieper dan de groene variant. Bekende bruine soorten:
- kelp
- zee spaghetti
- blaaswier
- vingerwier
- suikerwier
- wakame
Rode wieren
De rode zeewieren zijn de meest voorkomende wieren. Er zijn maar liefst 6200 verschillende soorten van dit wier. Ook in Nederlandse wateren komen rode voor. Bijvoorbeeld dulse, knoopwier, buiswier. In Japan gebruiken ze veel purperwier (nori). Iers mos wordt dan weer veel gebruikt vanwege het carrageen, een stabilisator of verdikkingsmiddel dat o.a. in de voedingsmiddelen- en papierindustrie wordt gebruikt.
- Iers mos
- nori
- buiswier
- knoopwier
- hoorntjeswier
Waar komt het vandaan?
Japan, China en Korea hebben al veel langer ervaring met het verbouwen van zeewier. In Europa en ook in Nederland krijgen wij steeds meer locaties voor het verbouwen van zeewier. zo bevindt zich een zeewier boerderij in Oosterschelde en er wordt er ook een gebouwd in de Noordzee. In Frankrijk, Noorwegen, Portugal, Schotland en Ierland wordt ook zeewier gekweekt en op sommige plekken uit het wild geoogst.
Zeewier producten
Zeewier wordt verkocht als voeding en in drankjes. Maar zit ook in beauty producten.
Voeding
In Nederland wordt het voornamelijk verkocht als gedroogde zeewieren. En soms als verse wieren en soms ook als thee. Het is onder andere te koop bij natuurwinkels, op beurzen en bij de toko.
Een super bekende vorm van zeewier is in de Japanse nootjes. In deze rijstcrackers zitten van zeewieren verwerkt. Ook de sushi bladen nori is een bekende en minder bekend dat dit van zeewier gemaakt is, is de agar-agar een veganistisch bindmiddel als vervanger voor gelatine.
Beauty producten
Ook worden in veel beauty producten algen verwerkt. Vooral in maskers, en lichaamspakkingen. Er zijn complete cosmetica lijnen op basis van algen.
Enkele voorbeelden:
Waar eet ik zeewier bij?
Zeewier is lekker door een salade, poke bowl of door een pasta. De nori staat natuurlijk bekend als de vellen die we gebruiken bij het maken van sushi. Spirulina en chlorella kun je slikken als supplement of gebruiken als poeder door een smoothie bowl bijvoorbeeld. Je kunt ook en pest maken van zeewier of gedroogd over je tomaten strooien bijvoobeeld.
Vond je dit leuk om te lezen? Deel het met je vrienden op social media …
Dit is ook leuk om te lezen:
Bron: zeewierwijzer en seafirst