Water, wat is het precies?

Water wat is het nu eigenlijk precies?

Water kan je in verschillende soorten en merken krijgen in de winkel. Overal krijg je te horen dat water drinken belangrijk is voor je gezondheid. Niet iedereen vind water lekker. Hieronder vertel ik hoe je misschien wel water zou kunnen drinken. En welke verschillen er zijn in water. Ben je benieuwd? Lees dan gauw verder!

Wat is het?

Wat is een heldere, kleur- en geurloze vloeistof, waarvan het molecuul bestaat uit twee atomen waterstof en één atoom zuurstof. Water bestaat net zo lang als de aarde zelf. Het komt in drie hoofdfasen: als vloeistof, als vaste stof en als gas. Zonder water is er geen leven mogelijk. Wie geen water drinkt, kan maar een paar dagen overleven. Van alle voedingsstoffen hebben we van water de grootste hoeveelheid nodig. Het lichaamsgewicht van een jonge volwassene bestaat voor ongeveer 60 procent uit water, of 45 liter bij een lichaamsgewicht van 75 kilogram. Gedurende het leven neemt het percentage water in ons lichaam geleidelijk af tot 50 procent bij ouderen. De hoeveelheid lichaamswater per mens verschilt met de leeftijd, het geslacht en de lichamelijke fitheid.

Waterkringloop

Het water verdampt uit de oceanen, meren en rivieren in de atmosfeer. Daarna condenseert het op aarde in de vorm van mist, regen of sneeuw en stroomt gedeeltelijk over uit land terug naar de zeeën.

Water en ons lichaam

Water heeft hele belangrijke functies in ons lichaam. Het werkt als bouwstof, als transportvloeistof, als oplosmiddel en het houdt ons lichaam op temperatuur. Bij een tekort aan water geeft ons lichaam direct een waarschuwing. Je hersenen geven een prikkeling dat je dorst hebt, hierdoor weet je wanneer je moet drinken. We verliezen voortdurend op allerlei manieren water. Door ademen verlies je al 0,3-0,4 liter per dag. Verder verliezen we vocht door transpireren, urineren, ontlasting en braken en diarree als we ziek zijn. Er moet een evenwicht zijn tussen de hoeveelheid water die we per dag verliezen en de hoeveelheid water die we per dag opnemen.

De nieren

De nieren zijn de organen die verantwoordelijk zijn voor het in evenwicht houden van de waterbalans. Als we veel vocht verliezen door transpiratie, reageren de nieren door minder urine aan te maken. Drinken we daartegen veel, dan reageren de nieren door meer urine aan te maken. Ze zorgen er ook voor dat de afvalstoffen uit het lichaam worden verwijderd. Ze hebben gemiddeld 1 liter water per dag nodig om goed te kunnen werken. Water spoelt de blaas en de nieren schoon, waardoor de kans op infecties van de urinewegen wordt verkleind.

Gezonde voordelen

Door voldoende water te drinken krijg je een aantal gezonde voordelen. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Verlaagt de bloeddruk
  • Water stimuleert het brein
  • Verbetert je huid
  • Verwijdert gifstoffen
  • Beter afvallen
  • Stoelgang verbetert
  • Voorkomt een slechte adem

Klachten bij tekort/te veel

Drink je te weinig water? Dan krijgt je lichaam een aantal klachten zoals hoofdpijn en concentratiestoornissen (suf gevoel). Verder kun je last krijgen van:

  • Dorst
  • Droge mond
  • Donker gele urine
  • Niet of weinig plassen
  • Vermoeidheid en/of slaperig gevoel
  • Kramp
  • Slechte darmwerking

Ook als je te veel water drinkt kunnen er (ernstige) stoornissen voordoen. Een teveel aan water noem je ook wel waterintoxicatie. Bij deze klachten kun je dat herkennen:

  • Opzwellende handen en voeten
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn, spierkrampen
  • Verwardheid
  • Slaperigheid

Bij ernstige gevallen bij teveel water kunnen deze klachten zich voordoen:

En heel soms:

  • Coma, met dood tot gevolg

Water en onze voeding

Als mens heeft iedereen ruim 2,5 liter vocht per dag nodig om de waterbalans in evenwicht te houden. Ons lichaam kan zelf ongeveer 0,4 liter vocht aanmaken uit de beschikbare waterstof en zuurstof door verbranding van koolhydraten. We krijgen ongeveer een halve liter binnen via het eten van vast voedsel. In de meeste voedingsmiddelen zitten veel vocht. Groenten en fruit zijn producten met een hoog watergehalte van meer dan 85 procent. Bij een ‘droog’ product als brood zitten altijd nog ongeveer 40 procent vocht. De rest krijgen we binnen via vocht in te nemen. Veel mensen krijgen niet genoeg water binnen. Om voldoende vocht binnen te krijgen moet je tenminste acht flinke glazen vocht (water, en andere dranken) drinken. De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Drink je meer per uur? Dan krijg je kans op waterintoxicatie. Er is sprake van een milde uitdroging als je tussen slechts 1 tot 2 procent van het normale watervolume van je lichaam verliest. Dit kan bij een man van 70-90 kilo al 840 ml zijn, dus slechts vier glazen.

Drinkwater in Nederland

In Nederland wordt drinkwater geleverd door de waterleidingsbedrijven. De grondstof voor het Nederlandse leidingwater bestaat voor 60 procent uit grondwater uit de diepere lagen van de aarde, voor 39 procent uit water van de grote rivieren en meren en voor 1 procent duinwater. Doordat water zich aan kwaliteitseisen moet voldoen, is het water in Nederland van zeer goede kwaliteit, vrij van schadelijke stoffen en bacteriën. Daardoor is het niet noodzakelijk om gebotteld mineraalwater te drinken.

Erkende bronnen in Nederland

Hier zijn een paar erkende bronnen in Nederland voor natuurlijke mineraalwater:

  • Sourcy, Hoensbroek en Bunnik
  • Bar-Le-Duc, Utrecht
  • Sifres, Hoensbroek
  • Maresca, Maarheeze
  • Aqua Viva, Lieshout
  • Sablon, Sittard

Verschil tussen bronwater, natuurlijk mineraalwater en kraanwater

Kraanwater komt uit allerlei bronnen die eerst gefilterd en gecontroleerd moeten worden. Het water wordt dan gecontroleerd door de waterbedrijven op de kwaliteitseisen van de overheid. En het is goed voor het milieu doordat het niet direct in flessen gaat.

Bronwater wordt op een natuurlijke wijze gefilterd en komt uit een natuurlijke bodem. Het ondergaat geen chemische behandeling. Het is ‘oud’ grondwater dat een karakteristieke mineralensamenstelling en daarom een specifieke smaak heeft. Deze samenstelling is afhankelijk van de bodem ter plaatse en meestal nagenoeg constant. Bij het bottelen kan het water uit verschillende bronnen worden vermengd.

Natuurlijke mineraalwater moet afkomstig zijn van een erkende bron en er gelden nog strengere eisen voor dan bij bronwater. Deze eisen zijn vastgelegd in het Warenwetbesluit Verpakte Waters. De natuurlijke samenstelling wordt gekenmerkt door het gehalte aan mineralen, sporenelementen of andere bestanddelen en een natuurlijke zuiverheid. Het natuurlijke mineraalwater mag alleen van verontreiniging worden ontdaan door het water na het beluchten te filtreren. Ook moet het direct bij de bron gebotteld worden. Op het etiket komt dan ‘natuurlijk mineraalwater’ te staan met een vermelding van de naam van de bron waaruit het afkomstig is. Er mag bij natuurlijk mineraalwater wel koolzuur worden toegevoegd, voor de rest mag er niks worden verwerkt in het product.

Water met een smaakje

Niet iedereen vind het lekker om water te drinken. Toch kun je proberen om water te drinken met een smaakje. Je kunt er bijvoorbeeld fruit in doen of kruiden. Hierdoor krijgt je water een frisse smaak en krijg je ook vitamines binnen. Water met een smaakje kan je op verschillende manieren maken. Hier zijn een aantal voorbeelden die je in je water kan doen:

Voorbeelden fruit

  • Citroen
  • Aardbei
  • Limoen
  • Meloen
  • Kiwi
  • Braam
  • Framboos
  • Appel
  • Ananas

Voorbeelden kruiden

  • Munt
  • Rozemarijn
  • Kaneel
  • Gember
  • Lavendel

Je kunt zelf ook proberen om een lekkere combinatie te maken! Pas wel op dat je niet teveel smaken door elkaar doet. Anders kan het weer te sterk smaken.

Dit is ook leuk om te lezen: