Domoda

domoda een heerlijk recept uit Gambia

Domoda een gerecht dat ik niet ken, geen nostalgisch gevoel bij heb. Een gerecht uit Gambia dat ik tegen kom als ik door de Vegan Atlas blader. Hoe zal dit smaken? Eerst kijk ik natuurlijk naar de foto’s, speur dan de ingrediëntenlijst af. Daarop volgt meestal een gevoel van ‘deze wil ik proberen’. Ik word dan gelijk enthousiast en wil meteen beginnen. Vandaag staat dus Domoda op het menu!

Gambiaanse keuken

Eten is belangrijk in Gambia, de porties zijn erg groot. Het valt zwaar en maakt vol. De keuken is niet erg gevarieerd, eerder simpel, pittig en gekruid. Er wordt veel vis, vlees en kip gegeten met rijst, sausjes en deegballen (fufu). Deze gerechten worden veel gegeten in Gambia: bakbanaan, pindasoep en fufu.

De rechterhand is bedoeld voor eten, die moet je goed wassen voor het eten. De linkerhand gebruik je voor toiletbezoek. Mocht je naar Gambia gaan, goed om te onthouden, want men zal je raar aankijken als je met links eet, dat word als onrein gezien.

Domoda

Het is een recept dat in dit land bij iedereen bekend is. De pindakaas, de basis, is typisch Gambiaans. Pinda’s zijn het belangrijkste exportproduct uit dit kleine landje, maar ook kokosnoten, cashewnoten of paranoten komen hier vandaan. Domoda is in het kort: de Afrikaanse versie van vlees met pindasaus en rijst.

Vega-atlas

Dit boek ziet er geweldig uit, in alles zie je liefde, warmte en passie. Isabel Boerdam heeft hiermee echt een pareltje afgeleverd. De foto’s zien er mondwaterend uit, je gaat op een culinaire wereldreis. Je komt recepten tegen waarvan je nog nooit hebt gehoord. Dit is een boek dat uitstekend geschikt is voor een vegetarische vriend(in), maar er staan ook vegan recepten in zoals deze. Ik heb één klein verbeterpunt, er staat niet in voor hoeveel personen of hoeveel porties het gerecht is. 

Nomnomnom hoe smaakt de Domoda?

De subtiele kleuren, groen, wit en oranje.  In de pan was ik bang dat het één grote bruine massa zou worden. Hij ruikt kruidig en doet zich voor als een volle, warme wintermaaltijd. In Gambia moet een maaltijd vullend zijn, zo voelt dit gerecht. Als er pindakaas in een recept zit ben ik al meestal van de party. De eerste hap: wat me opvalt zijn de vele structuren. De kruiden, al ruik je ze als eerste, ze zijn niet leidend. Het is een vrij zacht gerecht. De complexiteit zit hem in de structuur. Het zachte, verse, de bite en de saus. Wellicht was hij pittiger als ik een ander pepertje had gebruikt, ik koos een mild pepertje. Een lekkere upgrade zou een cashewnootje zijn die erover gestrooid is. De pindakaas is erg naar de achterkant van de lagen van smaken geduwd. Een samenwerking, voor de kruiden en tomatenpuree. Lekker gerechtje. Terwijl ik zit na te buiken, merk ik hoe goed hij me heeft gevuld. 

Met de left-overs, ik heb er extra peper door gedaan. Dit zorgde gelijk voor lift in smaak. Meer kick, de smaken van de kruiden gaan omhoog, het doet het gerecht groeien. 

domoda een heerlijk recept uit Gambia
Afdrukken

Domoda (gerecht uit Gambia)

Gang Hoofdgerecht, Main Course
Keuken Gambiaans
Trefwoord kruidig, pindasaus
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Porties 4
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 300 gram witte rijst
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 3 cm gember geschild en geraspt
  • 1 jalapeño fijngesneden
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
  • 4 tomaten in blokjes
  • 650 milliliter groentebouillon 
  • 6 eetlepel 100 % pindakaas met stukjes
  • 400 gram fles-pompoen in blokjes
  • 300 gram boerenkool fijngesneden
  • 360 gram witte bonen uitgelekt en afgespoeld
  • 1 limoen sap
  • koriander om te garneren
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Instructies

  • Verhit zonnebloemolie in een braadpan op middelhoge temperatuur en fruit de uien 5-6 minuten totdat deze glazig beginnen te worden. Voeg de knoflook, gemberwortel en de jalapeño toe en bak die nog 1-2 minuten mee tot de knoflook begint te geuren. 
  • Voeg de tomatenpuree toe, roer goed door en bak 4-5 minuten tot de olie van de puree begint te scheiden. Voeg het komijnpoeder, koriander- poeder, kaneelpoeder en de kruidnagel toe en roer goed door. Voeg ook de tomaten, groente- bouillon en de pindakaas toe en breng het geheel aan de kook. 
  • Voeg de flespompoen blokjes toe, verlaag de temperatuur en laat 45 minuten sudderen met de deksel op de pan terwijl je af en toe roert. Voeg in de laatste 10 minuten van de kooktijd de boerenkool en de witte bonen toe. Proef en breng op smaak met limoensap en zout en peper. 
  • Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking en zet opzij. 
  • Verdeel de rijst en de domoda over de borden en garneer met koriander.
    Eet smakelijk!

Dit is ook leuk om te lezen