Waarom wijn niet altijd vegan is …

wijn is niet altijd vegan - duurzaam

Is wijn niet vegan? Nee, niet alle wijnen zijn vegan helaas. Je zou denken dat dit wel zo is omdat wijn gemaakt wordt van druiven en daarom van plantaardige afkomst is. Bij de niet-vegan wijnen gaat het mis tijdens het klaringsproces.

Het groeien van de druiventrossen, daar begint het ontstaan van een nieuwe fles wijn

Hoe wordt wijn nu eigenlijk gemaakt?

Het productieproces van wijn begint bij het oogsten van de druiven. Het oogsten van de druiven kan met de hand gedaan worden of met een machine. Vlakke wijngaarden worden vaak met de machine geoogst. Bij steile en moeilijk begaanbare wijngaarden wordt er altijd met de hand geplukt. Het oogsten met de hand heeft een aantal voordelen: het is minder belastend voor het milieu, de druiven worden niet of nauwelijks beschadigd tijdens het plukken en de onrijpe of slechte trossen worden niet geplukt.

Na het plukken

Na het plukken worden de druiven gekneusd ofwel geperst en meestal helemaal ontdaan van de steeltjes. In de steeltjes zit veel tannine, hierdoor wordt de wijn wrang van smaak. Door het kneuzen van de druiven, komen de smaakstoffen die onder en in de schil zitten vrij. De druivensap die door het kneuzen ontstaat, heet most. Door de steeltjes, pitten en schillen in het druivensap te laten weken, komen er meer zuren en tannine in het sap terecht. Voor rode wijn moeten de bijproducten van de druif 24 uur weken in de most, voor rosé geldt dat ze 8 tot 14 uur moeten weken. Hoe langer het weekt, hoe donkerder de rosé wordt.

Na de persing begint de most langzaam te gisten. Tijdens deze alcoholische gisting worden de suikers in de most omgezet in alcohol. Na de gisting is de most veranderd in zogenaamde ‘jonge wijn’. Deze jonge wijn bevat veel appelzuur en is daardoor vrij zuur en hard van smaak. Als de wijn langer blijft liggen, begint deze na enkele maanden opnieuw te gisten. Door die tweede gisting, de zogenaamde malolactische gisting, wordt het appelzuur in melkzuur omgezet, dat zachter en ronder van smaak is. Na de malolactische gisting worden de wijnen gefilterd om bacteriën en gisten te verwijderen. Wijnen die niet veel appelzuur bevatten (dat zijn alleen witte wijnen) worden na de eerste gisting al gefilterd.

Gistingsmethode

Er is ook nog een andere gistingsmethode; de zogenaamde macération carbonique. Hierbij worden complete druiventrossen in een grote tank gestopt. Als de druiventrossen in de tank zitten wordt er koolzuurgas in de tank gespoten. Hierdoor worden kleur-, geur- en smaakstoffen uit de druif losgeweekt. Dit proces gebeurt op lage temperatuur. Door de druk van het koolzuurgas in de tank barsten de druiven open en komt het sap vrij. De druiven worden dan licht geperst. De most wordt ontdaan van vaste bestanddelen en ondergaat vervolgens een alcoholische en/of malolactische gisting. Het voordeel van macération carbonique is dat er veel smaakstoffen vrijkomen, maar weinig tannines. De wijn wordt daardoor heel fruitig en krijgt een intense smaak en geur.

Na de gisting worden de wijnen opgeslagen in vaten, dit kunnen houten of roestvrijstalen vaten zijn. Het zijn vooral de rode wijnen die geschikt zijn om opgeslagen te worden in houten vaten om goed te kunnen rijpen. De meeste witte en rosé wijnen rijpen enkele maanden in roestvrijstalen vaten.

Waarom niet alle wijn vegan is

Wijn is van zichzelf troebel, veel mensen lijkt dit niet lekker en het ziet er ook niet heel drinkbaar uit. Daarom willen de wijnboeren de troebele deeltjes er zoveel mogelijk uitfilteren (het klaringsproces). Na het gisten van de wijn, gaat de wijn dus in wijnvaten. In de wijnvaten vind het klaringsproces plaats.Voor het klaren van de wijn zijn verschillende methodes. De meest gangbare zijn door middel van (kippen)eiwit, caseïne (melkeiwit), gelatine en vissenblazen. De meeste biologische wijnen worden gelukkig steeds vaker geklaard met bentoniet, een kleisoort.

Wanneer is de wijn dan vegan?

De meeste biologische wijnen zijn vegan. De biologische wijnboeren gebruiken zo min mogelijk toevoegingen voor hun wijnen. Zij gebruiken bentoniet voor het klaren van de wijn. Deze kleisoort is een superalternatief voor het gebruik van (kippen)eiwit, caseïne (melkeiwit), gelatine en vissenblazen. Als er bentoniet gebruikt wordt is de wijn helemaal plantaardig

Welke wijnen vegan zijn kun je lezen op vegan wiki

Dit is ook leuk om te lezen:

One thought on “Waarom wijn niet altijd vegan is …

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *