Cafeïne

cafeine wat is het eigenlijk?

Veel mensen in Nederland drinken een lekker kopje koffie. In de ochtend, middag en in de avond. Waardoor je lichaam het stof cafeïne binnenkrijgt. Cafeïne heeft positieve en negatieve effecten op het lichaam. Niet iedereen kan er even goed tegen. Je kan het in verschillende producten vinden.

Wat is het?

Cafeïne is een stimulerende stof die allemaal voorkomt in verschillende planten en delen van planten , zoals bladeren en de bessen. Vaak wordt er gedacht dat het alleen voorkomt in koffie(bonen). Echter komt het ook voor in thee, alleen wordt het dan theïne genoemd. Beide hebben ze andere namen, hoewel de stof hetzelfde is. De stof cafeïne is ontstaan door het scheiden en zuiveren van stoffen. Het is een fijn wit poeder met een bittere smaak. Het zit van nature in verschillende producten of wordt aan producten toegevoegd.

Waar zit het in?

Cafeïne komt voor in verschillende producten. Hier een aantal voorbeelden:

  • Koffie
  • Thee
  • Energie drank
  • Cola
  • Chocolade/ chocolademelk
  • Energieshots
  • Drugs

Soms kunnen ook in deze producten cafeïne zitten:

  • Kauwgom
  • Snoep

Supplement

Wist je dat er ook supplementen zijn van cafeïne? Je kan het bij verschillende winkels en online kopen. Mensen die intensief sporten gebruiken het vaak. Ook mensen die een betere concentratie willen gebruiken het. Het heeft een hoge cafeïnegehalte. Hierdoor kan je door dit supplement veel meer binnenkrijgen dan dat goed voor je gezondheid is.

Deze zijn bijvoorbeeld vegan:

Cafeïne en je lichaam

Bij iedereen werkt cafeïne anders in het lichaam. Bij sommige mensen werkt het direct in het lichaam, en bij andere mensen kan het pas na 30 minuten werken. Het piekniveau van cafeïne bevindt zich binnen 30 tot 60 minuten na consumptie. En het verlaat je lichaam pas na 6 uur, daardoor is het verstandig om in de avond geen koffie meer te drinken. Zodat het niet je slaappatroon beïnvloed.

Cafeïne wordt snel opgenomen in het bloed. Net nadat je een slok hebt genomen raast ongeveer de helft daarvan al in je bloedbaan. Je lichaam ziet cafeïne als een drug of toxische stof en wil er zo snel mogelijk weer vanaf. Je lever zorgt ervoor dat deze stof wordt afgebroken. Na 4 uur is ongeveer de helft uit je lichaam verdwenen.

Positieve effecten

Cafeïne kan positieve effecten met zich meebrengen. Bij een volwassene die 1 á 2 kopjes drinkt kan cafeïne een stimulerende werking hebben op de concentratie en prestatie. Het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft het gevoel van vermoeidheid. Ook kan het helpen bij je geheugen, alertheid en motivatie. Bij sporters helpt het om zich in te spannen voor een langere tijd.

Veel mensen denken dat koffie een slechte invloed heeft op de vochtinname. Dit is niet waar. Van koffie drinken verlies je niet meer vocht. Wat cafeïne wel doet is de nieren stimuleren. Hierdoor verlaat het vocht je lichaam sneller dan normaal.

Negatieve effecten

Cafeïne kan dus positieve effecten hebben op het lichaam, maar het kan ook negatieve effecten hebben als je er teveel van binnenkrijgt. Je kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, te hoge bloeddruk en hartkloppingen. Ook kan je moeilijk in slaap vallen.

Ontwenningsverschijnselen

Als je een tijdje veel koffie of energie dranken hebt gedronken en je stopt er ineen keer mee, dan kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Je lichaam is gewent geraakt aan de stoffen die je binnenkrijgt. Als je stopt dan geeft je lichaam signalen af. Je kunt last krijgen van lichamelijke en geestelijke verschijnselen. Dit zijn de verschijnselen die je kan krijgen:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Trillende handen
  • Beven
  • Zweten
  • Onrust
  • Somberheid
  • Spierpijn
  • Prikkelbaarheid
  • Angst

Door het langzaam af te bouwen van cafeïne krijg je minder snel last van ontwenningsverschijnselen. Drink kleinere hoeveelheden en mix bijvoorbeeld het koffie met cafeïnevrije koffie. Zorg voor 2 liter water en 7-8 uur slaap.

Hoeveelheid

Hoe weet je nou hoeveel cafeïne teveel is? Dit verschilt eigenlijk per persoon. Niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne. Gemiddeld krijgt een volwassen man ongeveer 600 milligram cafeïne binnen per dag, bij een vrouw is dat 500 milligram. De meeste gezonde mensen krijgen daarvan geen klachten. 400 milligram cafeïne staat gelijk aan 6 kopjes koffie.

Cafeïnevrij

Tegenwoordig zijn er veel producten cafeïnevrij. Alhoewel het nog wel sporen bevat van cafeïne. Je komt het overal tegen in de winkel. Je hebt cafeïnevrije koffie, kauwgom, kruidenthee en cafeïnevrije cola. In Bambu zit helemaal geen cafeïne. Een perfecte vervanger dus!

Advies

Het advies is om kinderen onder de 13 jaar geen energie dranken of koffie te laten drinken. Voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar is het advies niet meer dan 1 kopje koffie of energie drank per dag te drinken. Dit komt omdat de ontwikkeling van het zenuwstelsel kan worden aangetast bij een overmaat aan cafeïne.

Ook zwangere vrouwen moeten letten op hoeveel ze binnenkrijgen. Ze mogen 200 milligram per dag binnenkrijgen, dit zijn 3 kopjes koffie.

Dit is ook leuk om te lezen: