Couscous salade

Couscous salade

Couscous is zo’n graan dat misschien wel het makkelijkst en snelst klaar is. Ben er niet heel bekend mee, perfecte kans om hier wat mee te maken. 

Wat is couscous?

Het is grof gemalen durumtarwe, afkomstig uit Noord-Afrika. Het griesmeel word in een draaitrommel gevormd in kleine bolletjes. Naar verluidt wordt couscous sinds de 7e eeuw gebruikt. In Europa vond het zijn intrede in de 17e eeuw. Een reiziger en reisschrijver Ibn Battuta was de eerste die couscous noemde in zijn boek. Door de Berberse migranten is in de negentiger jaren van de 20e eeuw couscous bekender geworden. Couscous wordt in Noord-Afrika bij veel religieuze gelegenheden gegeten, maar ook als lichte avondmaal, nagerecht of tussendoortje. 

Hoe gezond is tahini?

Dit is een pasta gemaakt van sesamzaad, het lijkt qua structuur op pindakaas, maar hij is niet zoet, heeft een sterke nootachtige smaak, die beschreven wordt als aards en bitter. Maar is tahini gezonder dan pindakaas? Ze zijn best gelijkwaardig met gezonde vetten en weinig suiker, maar tahini bevat meer fytonutriënten, dit helpt bij het beter en makkelijker verteren. In een dieet om gewicht te verliezen zou dit prima kunnen worden ingezet. Tahini bevat veel eiwitten,  rijk aan vitamine B en E. Mineralen zoals magnesium, ijzer en calcium. Vitamine B geeft energie en ondersteunt hersenfunctie. Vitamine E beschermd tegen hartaandoeningen en beroertes.

Lekkerde couscous salade?

Ik neem de eerste hap. De dressing vind ik er erg lekker door, het zuurtje, zoete en het pittige. Verse ingrediënten worden opgetild. Het is echt een heerlijke salade en een keer iets anders. Je kunt dit zien als een basis salade, waar je misschien aan toe kunt voegen. Je mag gaan variëren. De warme dagen zijn fantastisch voor een heerlijke verfrissende salade. Dit zou ook lauwwarm gegeten kunnen worden perfect voor de nazomer en zelfs in de winter. De couscous vult goed, de groenten waaraan deze salade rijk is geeft die variatie in je mond. Heerlijk als een gerecht lekker bij elkaar komt. 

Madness

Misschien ben ik gek, maar een perzik of peer door deze salade zou het best nog eens lekkerder kunnen maken. Of de dressing er dan nog bij past weet ik niet. 

Couscous salade
Afdrukken

Couscous salade

Gang lunch
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Porties 2
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 150 gram couscous
  • 1/2 komkommer in kwart en dan in plakjes
  • 120 gram cherrytomaatjes grof gesneden
  • 1/2 zoete puntpaprika fijn gesneden
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 50 gram mais uitgelekt en schoongemaakt

Garnering

  • 1 handje gemengde noten gehakt
  • 40 gram rozijnen
  • vers gemalen zwarte peper naar smaak

Dressing

  • 2 eetlepel tahini
  • 1 citroen sap
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 theelepel rode peper fijngesneden
  • 5 eetlepel water

Instructies

  • Maak de couscous klaar volgens de aanwijzingen op het pak. Laat vervolgens afkoelen.
  • Meng vervolgens Komkommer, tomaatjes, paprika, bosuitjes en maïs erdoor.
  • Doe alle ingrediënten van de dressing in een kommetje en meng goed.
  • Garneer de salade met nootjes, rozijnen en zwarte peper. Dressing naar smaak erover.
    Eet smakelijk! 

Dit is ook leuk om te lezen: