Heemtuin Muntendam

Heemtuin Muntendam een leuk uitstapje.

De heemtuin is een uniek natuurgebied, het bestaat uit een groot stuk tuin en bos. Meteen aan de Heemtuin grenst het mooie natuurgebied Tussen de Venen. Hier vind je zeer afwisselende flora en fauna.

Leuk voor jong en oud het mammoetpad

De heemtuin is een super leuk natuur gebied voor jong en oud. Er is een mammoetpad dat met allemaal bruggetjes, touwen en vlotten over het water gaat. Een leuke uitdaging om droog naar de overkant te komen. Wil je niet over de bruggetjes, touwen of vlotten? Geen probleem, je kunt ook over het vaste land aan de overkant komen, meestal. Soms gaat het naar een klein eilandje, dan kun je er alleen met de bruggetjes naar toe en ook weer terug. Het is niet super groot, maar wel mega leuk en zeker een aanrader om eens te doen.

Er zijn hier verschillende leuke plekken om lekker te picknicken midden in de natuur.

Paviljoen in de Heemtuin

Bij het paviljoen kun je terecht voor wat drinken en een hapje eten. Op patat na, is daar geen vegan op de kaart. Zelf heb ik altijd een vegan tube mayonaise bij mij

Ruïne

In het natuurgebied kun je op twee plekken genieten van een deel van de ruïne. Aan het begin staat een muur. En als je het natuurgebied Tussen de Venen ingaat kom je een iets grotere ruïne tegen. Als je de gele paaltje volgt kom je er zeker langs. Als je gewoon het looppad volgt loop je ervoor bij. Het staat net iets verder het bos in.

Natuurgebied Tussen de Venen

Vanaf de parkeerplaats kun je op verschillende manieren bij dit natuurgebied komen. Via de tuin, langs het paviljoen of langs het speeltuintje, door de boomgaard. Dan kom je langs een muur, dat een ruïne is.  En loop via de zandvlakte, over een brug zo het natuur gebied in. Je kunt hier helemaal omheen lopen (is prima te doen). Met een hond mag je niet door het midden gedeelte, dat is afgesloten met een hek en duidelijk aangegeven.  

Het natuurgebied is zo divers. Er staan ook allemaal bordjes her en der met wat meer over planten of diertjes die daar in dat stukje veel zitten.

Je kunt echt heerlijk wandelen in dit gebied. Wat ik zo mooi aan dit gebied vind. Is de vele afwisseling in de landschapssoorten. Water, zandvlakten, heide en bos bijvoorbeeld. Er zijn allemaal verschillende watertjes met bruggen en aan het begin van het bos is een ruïne (er staat nog 1 muur). Wij hebben de hele ronde om het water gelopen. Daar deden wij ongeveer 45 minuten over. Bij deze route is het ook alleen de route volgen. Je kunt ook nog allemaal andere richtingen op lopen.

Met de hond naar de Heemtuin en natuurgebied Tussen de Venen

De hond is op de meeste plekken (aangelijnd) welkom. Er is een stuk waar je niet met de hond in mag, dit is afgezet met hekken en ook duidelijk aangegeven dat je daar niet mag komen met de hond. In het Paviljoen is de hond ook meer dan welkom en krijgt als het niet te druk is zelfs een bak water. Op de meeste plekken moeten de honden aangelijnd zijn. Er is ook een losloop gebied, het zo geheten Natte neuzenroute. Dit is een pad van 3,5 kilometer waar de hond(en) heerlijk los mogen, rennen,  lopen, spelen en als ze willen kunnen ze er zelfs zwemmen. Waar die natte neuzenroute nou eigenlijk precies is.. Dat was best nog onduidelijk. Maar we hebben het uiteindelijk wel gevonden. Er liepen daar veel meer honden los.

Wil je meer weten over dit leuke natuurgebied? Kijk dan zeker even op de website.

Dit is ook leuk om te lezen: