Knoflook, wist jij dat er diverse soorten zijn. Nu denk je bij knoflook al snel aan die ruikende adem. Dat is zonde, want het is zoveel meer dan dat. En het heeft vele gezondheidsvoordelen.
Wat is knoflook?
Wat is het nu eigenlijk precies? Om te beginnen is het familie van de uien. Het is een echte smaakmaker en staat bekend om zijn sterke aroma. Het hele ‘hoofd’ wordt de knoflookbol genoemd en elk segment wordt een teentje genoemd. Het is een bolgewas die onder de grond groeit. Jaren terug werd knoflook al voorgeschreven als medicijn. De plant kan 1 meter hoog worden en is afkomstig uit midden Azië.
Soorten knoflook
Er zijn verschillende soorten knoflook te vinden. Hier een paar op een rij:
- Witte
- Zwarte
- Roze
- Gerookte
- Solo
- Gedroogde
- Verse
- Knoflookpoeder
Witte
Deze is is dik en sterk, de teentjes zijn groot en goed geproportioneerd en de kleur is wit. Licht van smaak, geurig, geschikt voor de noordelijke keuken en minder pittig.
Zwarte
Zwarte knoflook wordt geproduceerd door de standaard witte knoflookbol door middel van een zorgvuldig gecontroleerd verwarmingsproces te fermenteren in enkele weken. De suikers en aminozuren reageren en produceren samen melanoïdine, die verantwoordelijk is voor de rijke zwarte kleur. De zwarte knoflook heeft een unieke en zachte smaak. De textuur is zacht smeuïg. De smaak heeft wat weg van soja, balsamico en rozijnen.
Roze
Roze knoflook komt uit Frankrijk. Het heeft een sierlijke roze gevlamde schil en teentjes. De smaak is aromatisch met een houdbaarheid van wel 12 maanden.
Gerookte
Deze heeft een hele andere geur dan de andere soorten. Doordat die gerookt is, zit er een houtachtige rook geur aan. De gerookte knoflook is steviger in vorm en ook anders van smaak. In tegenstelling van de verse of gedroogde versie is de nasmaak minder bitter. Deze varriant is ongeveer 12 maanden houdbaar.
Solo
De solo varriant is wat kleiner dan een gewone bol, maar veel ronder. De solo knoflook bestaat uit slechts één grote ronde teen. De smaak is gelijk als bij een gedroogde varriant.
Gedroogde
Als verse knoflook langer blijft liggen krijg je gedroogde knoflook. De smaak is wat scherper. Voor alle soorten geldt, hoe fijner je snijdt, hoe sterker de smaak wordt. Als je de gedroogde knoflook langer laat meekoken in het gerecht, zal deze juist zoeter worden. Dit is waarschijnlijk de meest bekende en de meeste gebruikte in de Nederlandse keuken.
Ideaal om een kruidenboter of een vegan knoflook saus mee te maken.
Verse
Verse knoflook herken je aan de groene steel die aan de bol zit. De smaak van verse varriant is wat milder dan de gedroogde versie. Hierdoor is verse knoflook ideaal om in salades te verwerken. Ook ruik je minder uit je mond.
Knoflookpoeder
Knoflookpoeder is gedroogde gemalen knoflook, waarbij de smaak hetzelfde is gebleven, maar niet de structuur. Deze poeder is makkelijk te gebruiken in marinades. De kleur is wit-crème. Het heeft een sterke en wat zoete geur.
Voedingswaarde
Het bevat weinig calorieën. Het bevat onder andere vitamine B6, vitamine C, ijzer, calcium, vezels en mangaan.
Gezondheidsvoordelen
- Gunstig effect op de bloeddruk
- Helpt bij een gezonde cholesterolgehalte
- Ondersteunt afweersysteem
- Heeft een antibacteriële werking.
Zelf knoflook telen
De planttijd voor knoflook is tweemaal per jaar. In februari of oktober kun je het zaaien. Zaden die je in de herfst plant, geven een groter volume omdat ze langer in de grond kunnen blijven. Knoflook kun je het beste in een goede omgeving planten: een zonnige, beschutte locatie, voedselrijke grond, rijk aan hummes, bij voorkeur leemachtig, licht zanderig en waterdoorlatend.
Je kunt een teentje knoflook waar een groenstukje uit groeit, in de grond doen. Deze heeft dan ongeveer 10 maanden nodig om te groeien. Je hebt dan na 10 maanden een hele nieuwe bol, met allemaal nieuwe teentjes aan. ( Ze zeggen ook wel eens 10-10-10. daarmee bedoelen ze 10 oktober (10e maand) en hij groeit ook 10 maanden).
ADH
Het advies is om 1 tot 2 teentjes per dag te eten.
Teveel
Knoflook heeft vele gezondheidsvoordelen, toch moet je uit kijken dat je niet teveel hiervan binnenkrijgt. Je kunt last van bijwerkingen krijgen zoals deze:
- Verhoogd risico op bloedingen.
- Die typische adem
- Spijsverteringsproblemen.
- Brandend maagzuur
Er is niet een officiële richtlijn van hoeveel te veel is. Probeer je aan de 1 tot 2 teentjes per dag te houden. Merk je dat je last krijgt van (bovenstaande) klachten? Probeer dan de hoeveelheid die je gebruikt te verminderen.
Koopadvies
Koop stevige bollen zonder gele vlekken. Na aankoop op een koele plek bewaren rond de 16 graden. Stop ze in een mandje met gaatjes zodat er voldoende lucht bij kan. Hierdoor blijft het langer goed.
Bereiding
Je kunt knoflook op verschillende manieren gebruiken.
- Rauw, uitgeperst door sausjes en dressing.
- Uitgeperst met kruiden en boter voor kruidenboter.
- Inmaken in olie
- Voor inleggen van groenten.
- Mee bakken in een schotel.
Dit vind je misschien ook wel leuk om te lezen:
Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram of @vegalifetyle