Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord Lactose intolerantie, maar wat is het nu eigenlijk precies? Wij zochten het voor je uit. Je kunt het lezen in dit artikel.
Wat is lactose?
Lactose is een suiker dat in melk en in melkproducten (zuivel) voorkomt en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd.
Wat is lactose intolerantie
lactose intolerantie is wanneer er sprake is van het niet goed afbreken van deze melksuikers. Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Dit enzym wordt in de wand van de dunne darm aangemaakt. Als er te weinig of zelfs geen lactase aangemaakt wordt dan kan het lichaam de lactose niet of onvoldoende verteren. Het komt dan onafgebroken in onze dikke darm terecht. De bacteriën in onze dikke darm, ook wel de darmflora genoemd. Die gaan dan de gaan lactose ‘vergisten’. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. We spreken dan van lactose-intolerantie. Hier door kun je flink wat last van de buik krijgen.
Wat is het verschil tussen lactose-intolerantie en koemelk allergie
Lactose-intolerant en koemelk allergie zijn twee verschillende dingen. Zo ben je bij lactose-intolerantie gevoelig voor de melksuikers in een product. En bij een koemelkallergie reageert het lichaam allergisch op eiwitten die in koemelk zitten.
Wat zijn de symptomen
Wanner je last heb van deze intolerantie kun je last krijgen van:
- Een opgeblazen gevoel
- Winderigheid
- Buik- en darmkrampen
- Diarree
- Obstipatie
Bovenstaande symptomen zijn de meest bekende en belangrijkste symptomen van een lactose intolorantie. Echter kun je na het binnen krijgen ook last krijgen van deze klachten.
- Migraine
- Hoofdpijn
- Buikpijn in de maagstreek
- Brandend gevoel in je maag (soort zuurbrand, maar dan meer alleen in de maag)
- Brok in de keel
- Overgeven
- Uit je mond ruiken
- Droge mond
- Lekkere trek krijgen
- Pijn in je onderlichaam
Als je regelmatig last heb van een of meer van deze klachten is de kans groot dat je last van een lactose intolerantie. Je kunt lactose dan een periode uit je voeding laten.
Het verschilt per persoon, hoeveel last je krijgt van deze klachten. Ook licht het aan de hoeveelheid lactose die je binnen krijgt. Een kleine hoeveel kan meestal nog wel verdragen worden. Dit is dan vaak ook de rede dat er bijvoorbeeld wel genoten kan worden van een cappuccino of een beker warme chocolademelk drinken. Wil je dan nog iets met lactose eten of drinken, dan kan het zijn dat je wel last gaat krijgen.
Hoe wordt lactose-intolerantie vastgesteld
Voor dat het vast wordt gesteld zijn er meestal al veel klachten naar het eten en drinken van melkproducten. Voor het vaststellen zijn er verschillende onderzoeken die de diagnose mogelijk kunnen vaststellen.
- Waterstof-ademtest
Bij dit onderzoek wordt er waterstof in de uitgeademde lucht gemeten. Voorafgaand en na het drinken van een drankje van een suikeroplossing met lactose.
- Lactose Tolerantie Test
Hierbij krijg je een bepaalde hoeveelheid lactose toegediend.
- Eliminatie-provocatie test
Hierbij ga je samen met een diëtiste of een specialist producten elimineren tot dat je de producten hebt gevonden die bij jouw de klachten veroorzaken.
Wat kunnen de oorzaken zijn
Zoals eerder in dit verhaal ook werd benoemd wanneer er een gebrek is aan het enzym lactase in de dunne darm zorgt dit ervoor dat de lactose niet goed afgebroken kan worden. Baby’s maken extra lactase om het melk te kunnen verteren. Dit is dan ook de reden waarom dit veel minder vaak voorkomt bij baby’s dan bij volwassenen.
Wanneer een kind drie jaar is neemt de productie van lactase veel af. Hierdoor kan het zijn dat er een lactose intolerantie ontstaat. Meestal is dit aangeboren en dus ook erfelijk. Ook kan dit tijdelijk ontstaan naar een infectie of operatie aan de darmen. Wanneer de darmwand herstelt verdwijnen de klachten naar enige tijd vanzelf weer.
Waar het minder voorkomt zijn bij de West-Europeanen en bij mensen die afkomstig zijn uit Azië en Afrika. Dit kan komen doordat de West-Europeanen gewend zijn om ook als volwassene melk te blijven drinken. Hierdoor blijft de aanmaak van lactase goed op peil. Daarnaast kan erfelijkheid een rol spelen in het ontwikkelen van lactose op een latere leeftijd.
Lactose allergie
Veel mensen halen het door elkaar heen maar een lactose is geen allergie. Bij een allergie wordt een reactie veroorzaakt in het afweersysteem op bepaalde eiwitten ook wel zogenaamde allergenen. Bij een intolerantie komt het afweersysteem juist niet in actie, maar worden de klachten veroorzaakt doordat de lactose niet goed kan worden afgebroken. Lactose allergie bestaat dus helemaal niet.
Waar zit het in
Het komt voor in alle soorten melkproducten. Hieraan kun je denken aan melk, yoghurt, karnemelk, kwark en nog vele andere melkproducten. Lactose komt voor in alle dierlijk melkproducten. Dit betekend dat het ook voor komt in geiten, schapen of karnemelk.
Hier kun je bijvoorbeeld een niet dierlijke melkproduct voor pakken zoals, soja en erwtendrank. Dit is wel wanneer er voldoende eiwit, vitamine B12 en calcium in zit.
In yoghurt zit minder lactose dit komt omdat dit een zuurdere zuivel is. het is dus ook zeker mogelijk hierdoor minder last te hebben van buikklachten. Tegenwoordig bestaat er ook een melk dat lactose vrij is. Hierbij is het ook mogelijk om het enzym lactase in te nemen.
Wat is een primaire lactose-intolerantie
Bij veel mensen worden na het derde levensjaar minder van het enzym aangemaakt. Wanneer een persoon minder melkproducten eet, wordt er ook minder lactase aangemaakt. Hierdoor kan de lactose minder of juist helemaal niet meer worden verteerd. Als je dan toch melk gaat drinken kun je hier goed last van krijgen.
Vegan zuivelvervangers
Het ontwikkelen van een lactose-intolerantie kan indien de darmwand beschadigt is ook door: darmontsteking, darminfectie, darmchirurgie of naar bestraling van de darm. Dit komt omdat de darmwand hierdoor niet meer in staat is om voldoende lactase aan te maken. In een aantal gevallen verbetert dit zich weer naar het herstellen van de darm.
Wil je zeker weten dat je geen last krijgt van klachten, dan kun je kiezen voor vegan zuivelvervangers. In vegan producten komt geen lactose voor. En tegenwoordig is de keuze reuze.
- Vegan kaas, welke soorten zijn er?
- kookroom vegan welke soorten zijn er?
- Vegan crème fraîche welke soorten zijn er?
- Vegan zuivel, hoe zit dat?
Zelfs het RIVM (Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu) adviseert om minder zuivel te gebruiken omdat, dit beter is voor zowel mens als milieu.