Magnolia kun je het eten?

Magnolia

De magnolia is die mooie bloem, die je laat weten … de lente komt eraan. De bloeiende magnolia is dan ook het mooie hoogtepunt van het voorjaar. Sommige beginnen al met bloeien eind maart, de latere bloeien in april en begin mei en dan in Juli en augustus bloeien ze nog een keer. Ze zien er niet alleen erg mooi uit, ze zijn ook nog eens erg lekker en gezond!

Bloeitijd van de magnolia

De bloeitijd van de magnolia is in april/juni met een tweede bloei in juli/augustus.
De bloemen zijn wit, roze tot paarse kleur. Ze hebben zes of meer bloemdekbladeren. De bladeren zijn gaaf, langwerpig en ovaal.

Welke soorten magnolia kun je eten?

Je kunt alle soorten magnolia’s eten. Zelf gebruik ik ze ook gewoon lekker allemaal en soms zelfs door elkaar. Je kunt de lekkerste dingen maken met magnolia. Zo kun je er een heerlijke siroop mee maken, een lekker thee mee trekken of een heerlijke salade dressing bijvoorbeeld.

Hoe smaakt de magnolia?

Een beetje bitter, het heeft een gemberachtige met een vleugje roos achtige smaak. Hier vinden wij het erg lekker!

Waar is magnolia goed voor?

  • Magnolia is rijk aan antioxidanten.
  • Positief effect op de bloedsuikerspiegel
  • Werkt stress verlagend
  • Heeft een positief effect op de hersenen
  • Heeft een ondersteunende werking op de lever (helpt vet afbreken).
  • In beautyproducten niet alleen voor de heerlijke geur. Het werkt ook goed om rimpels tegen te gaan.

Kevers in plaats van bijen

De meeste bloemen worden bestoven door bijen. Dit is bij de magnolia echter niet het geval. Ze worden namelijk door kevers bestoven. Het is dan ook slim om de bladeren even te laten liggen, voordat je ze gaat gebruiken. Pel de bloem, je trek blaadje voor blaadje los en laat ze dan even liggen, voor je ze gaat afspoelen.

Magnolia siroop

  • 60 gram bloemen
  • 50 gram suiker
  • 100 ml water

Zo maak je de siroop:

  • Doe het water en de suiker in een pan. Kook de suiker tot het helemaal opgelost is.
  • Voeg dan de bloemblaadjes toe. Laat nog een minuut of 5 doorkoken.
  • Zeef het mengel en giet het in schone flessen.

Het is echt belangrijk dat de flessen goed schoon zijn. Kook ze van te voren uit, bijvoorbeeld. Na opening (nadat je de warme siroop hebt afgesloten), kun je de siroop nog even (ongeveer 1 a 2 weken) bewaren in de koelkast.

Je kunt de siroop drinken als limonade, maar het is ook erg lekker als een dressing over je salade heen.

Magnolia thee

De bloemen lenen zich er prima voor om een heerlijke thee van te trekken.

Doe naar eigen smaak een aantal bladeren van de bloem in de theepot of in je theeglas. Zelf doe ik voor 1 mok 3 schone bladeren. Doe ze in je glas of mok en giet daar het hete (niet kokend, laat altijd even afkoelen voor je het water opgiet) water over. Laat de thee een aantal minuten trekken. Ik laat het er gewoon inzitten.

Als je de bloemen in de vroeg ochtend plukt ruiken ze heerlijk en geven ze veel smaak af.

Magnolia water

Water van verse kruiden of fruit, wij zijn er dol op! Magnolia water is dan ook echt mega lekker! Doe 3 (of meer) blaadjes in een schone fles en doe daar water uit de kraan bij. Zet dit voor een paar uur in de koelkast. Je hebt dan een heerlijke gezonde dorstlesser.

Alleen met magnolia is onwijs lekker. Wij maken ook regelmatig andere lekkere gezonde combinaties, zoals:

  • Magnolie-brandnetel
  • Citroen-magnolia
  • Munt-magnolia
  • Magnolia-dovenetel
  • Brandnetel-magnolia-munt
  • Gember-magnolia
  • Sinaasappel-magnolia-gember

De citroen, gember en sinaasappel kun je schijfjes in het water doen.

Magnolia azijn

Voor een lekkere grote (normale) weckpot.

  • 6 handen bloemen (magnolia)
  • 500 ml azijn (natuur, witte, rode wijnazijn)
  • Kruiden naar keuze ( je kunt er nog naar keuze van alles bij in doen. Rozemarijn, brandnetel, mosterdzaad, venkelzaad etc.

De azijn zo maak je het

  • Schud de blaadjes los en spoel ze af en doe ze in de glazenpot. Giet hier de azijn overheen.
  • Voeg eventueel kruiden toe.
  • Laat de pot nu twee weken trekken op een donkere (niet te warm of te koud) plek.
  • Gebruik als een dressing over je salades.

Goed om te weten over wildplukken!

  • Pluk alleen dat wat je kent. Er zijn naast veel gezonde planten en paddenstoelen, ook een flink aantal giftige.
  • Pluk altijd met respect voor de natuur en de dieren. Pluk niet te veel en de laatste.
  • En let op, sommige planten en paddenstoelen zijn beschermt en ten alle tijden verboden om te plukken.
  • Wildplukken, wat zijn de regels?

De bloemen plukken

Meestal groeien de magnolia’s niet in het wild. Ze groeien in tuinen. Wil je wat plukken, vraag dan toestemming aan de eigenaar van de boom of zet zelf een boom in je tuin. De mooie blaadjes kun je sowieso van de grond rapen en thuis afspoelen.

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook

Meer eetbare planten en bloemen:

YouTube

Ben je al geabonneerd op ons YouTube-kanaal? Ontdek een wereld van diverse video’s, waaronder boeiende interviews, Yvonne’s fascinerende dierenweetjes, verslagen van evenementen, meeslepende reisverhalen, inspirerende kookvideo’s en nog veel meer!