Lekker eten en koken verschilt met de emotie die je in je hart voelt. Soms lekker uitgebreid en andere keren snel en makkelijk, maar uiteraard lekker. Deze romige curry is zo’n gerecht.
Liefdestaal
Onderzoek naar jezelf is essentieel, zo kom je vooruit en de patronen van vroeger kun je dan voorzichtig loslaten. Het afgelopen jaar heb ik veel in de keuken gestaan, mijn conclusie koken is een manier voor mij om liefde te tonen. Het geeft mij een goed gevoel om een lekkere maaltijd te maken, dat daar dan van genoten word door anderen en ikzelf natuurlijk. Ik geef aan een ander, maar mag diezelfde liefde ook zelf ontvangen, een stukje zelfliefde in dezelfde maaltijd. Dat is voor mij een ultiem geschenk, daarom doe ik het ook zo graag voor. Verder is koken een ontdekkingstocht, reizen doe ik niet, maar qua eten zet ik vlaggen in de aarde. Koken en genieten is één van mijn liefdestalen.
Snel en makkelijk deze romige curry
Zoals met alles heb je de ene dag meer tijd dan de andere, ook als het om koken gaat. Soms zit er een heel gezin te wachten op eten en wil je natuurlijk toch dat ze de nodige vitamine en mineralen binnen krijgen. Curry is een gerecht dat je bij uitstek makkelijk en vlug kunt maken. Sommige curry recepten hebben echt tijd nodig. Meestal krijg je dan een gelaagd gerecht. Daar kies ik vaak voor, meerdere lagen, structuur en vol smaaksensaties. Groenten en tofu zijn de bouwstenen van deze curry. Kruiden, de smaakmakers, een goed gerecht kan er niet zonder. Ik ben benieuwd hoe dit gerechtje zich gaat ontwikkelen in de keuken. Hoekus pokus en het staat klaar, moeiteloos, nu tijd om mijn tanden erin te zetten.
Tast toe, want klaar is die al, die vegan makkelijke en romige curry!
Ik pers tussen mijn vingers het citroenpartjes uit, dit prikkelt mijn zintuigen nog verder, na het koken. De eerste hap is genomen, kruiden zijn mild, zacht hierin. Romig smaakt ie, vult uitstekend, de champignons, sperziebonen en tofu maken het interessant qua mondgevoel. Ik heb gekozen om een paar cashewnoten te hakken en een citroenpartjes om een zuurtje toe te voegen en zodoende nog een extra laagje in dit simpele gerechtje aan te brengen. Dit is optioneel, wel aan te raden. Als je kijkt hoe snel dit gerecht klaar is en de smaak die je erin krijgt, is het een geslaagde maaltijd. De champignons en sperziebonen zou je makkelijk kunnen vervangen voor je favoriete groenten. Worteltjes en bloemkool of broccoli lijkt me ook een heerlijke toevoeging.
Makkelijke Romige Curry
Ingrediënten
- 1 eetlepel olie
- 1 ui gesnipperd
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel garam masal
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel rietsuiker
- 3 teentjes knoflook
- 1 blik tomatenblokjes
- 1/2 kop cashewnoten
- 125 milliliter water
- 375 gram tofu in blokjes
- 2 eetlepel peterselie
- 150 gram sperziebonen
- 250 gram kleine champignons in kwart
Instructies
- Verwarm olie in pan, doe de ui erbij en bak 5 minuten, roer regelmatig.
- Doe kurkuma, komijnpoeder, garam masala, korianderzaad, zout, rietsuiker en knoflook erbij. Kook 1 minuut, roer constant.
- Blik tomatenblokjes erbij zo ook de cashewnoten en water. Breng aan de kook en laat vervolgens 8 minuten pruttelen, roer af en toe.
- Haal van vuur. Doe alles in een blender en blend op lage snelheid tot glad is.
- In de wok bak de tofu aan beide kanten tot ze goudbruin zijn. Haal uit de pan en zet aan de kant.
- Doe de champignons en sperziebonen in de wok en bak 3 minuten, vervolgens de Curry erbij en de tofu. Laat 5 minuten pruttelen.
- Serveer met rijst, doe de peterselie over je gerechtje voor een frisse uitstraling. Eet smakelijk!