Paprika is een groente die iedereen wel kent. Je hebt ze in verschillende kleuren, de bekendste zijn groen, geel en rood. Maar wist je dat paprika best goed voor je gezondheid is?
Wat is paprika?
Paprika’s behoren tot de vruchtgroenten. Je kunt ze krijgen in allerlei kleuren en vormen. Paprika is afkomstig uit Midden Amerika. De paprika is een zoete variant van de rode pepers. Paprika is de plant Capsicum annuum en de vrucht van bepaalde gekweekte vormen daarvan. Een paprika groeit vanuit de bloem van de plant in de kleur groen, naar zijn uiteindelijke kleur toe, die afhankelijk is van het ras. Dat ligt er aan welke soort kleur het is. Er zijn verschillende soorten kleuren.
Kleuren paprika
Zoals ik hierboven heb beschreven zijn er een aantal kleuren paprika’s. Hier een paar op een rijtje:
- Rood
- Groen
- Geel
- Wit
- Lila
- Paars
- Mintgroen
- Bruin
Soorten
Je kunt paprika’s ook in verschillende vormen krijgen:
- Langwerpig, puntig.
- Blokvormig
- Snoeppaprika
Bevat
Een paprika bevat veel gezonde voedingsstoffen. Het is rijk aan vezels en is een natuurlijke bron van vitamine E, vitamine B11 en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. Ze bevatten het meeste vitamine C van alle groenten. Bij een rode paprika zit 2 keer zoveel vitamine C als bij de groene paprika. Dit komt doordat de groene paprika nog niet rijp is. De rode en gele blijven langer liggen, hierdoor zitten daar meer vitamine C in dan bij de groene paprika.
Wat is het verschil tussen rode, gele en groene paprika?
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de kleuren paprika’s? Behalve het kleurverschil zit er verschil in de rijping en de hoeveelheid vitamines. Als de paprika’s beginnen te groeien zijn ze allemaal groen. De groene wordt het eerst geoogst en is eigenlijk nog onrijp en is daardoor wat bitterder en scherper van smaak. De gele en rode worden later geoogst. Na groen worden ze geel, de gele zijn iets zachter, frisser en zoeter van smaak. Na geel worden oranje en dan worden ze rood, de rode zijn fris en zoet van smaak.
Gezondheidsvoordelen
De paprika bevat vele gezondheidsvoordelen. Hieronder lees je welke:
- Een sterk immuunsysteem
- Een gezonde en mooie huid
- Bescherming tegen oxidatieve stress
- Een gezond hart en vaatstelsel
- Een betere opname van ijzer
- Bron van diverse vitamines
- Een gezond gewicht (bij een gezonde eetpatroon)
Bewaren
Een paprika moet je niet in de koelkast bewaren, ze verliezen hun vocht, waardoor het sneller bederft. Paprika’s kun je het beste op een koele plek bewaren. Ga je de paprika’s nog niet gebruiken? Laat ze dan nog in de originele verpakking liggen. Ze kunnen dan nog tot een week goed blijven. Bederf is te zien door de rotte plekken, schimmel en te ruiken aan de geur. In de diepvries blijven ze 12 maanden goed.
Koopadvies
Een verse paprika voelt stevig aan. Hij glanst mooi en er zitten geen vlekken of rimpel op. De steel heeft een frisse groene kleur.
Bereiding
Paprika is niet alleen rauw heel erg lekker. Je kunt er nog zoveel meer mee, vullen, grillen, roosteren, er soep van maken, het stomen, koken en wokken of roerbakken. Voordat je een paprika gaat bereiden moet je het eerst wassen. En dan afhankelijk van het recept, halveren en de zaadlijsten eruit halen. Enkele voorbeelden van gerechten:
- Gevulde paprika
- Als snack
- In een salade
- Stamppot
- Schotel
- Soep
- Rijst
- Pizza
- In wraps
- Dips
- In roerbakgerechten
Paprika kun je dus koken, roerbakken, rauw opeten of in de oven bakken.
Ze roosteren en grillen: hoe doe je dat?
Je kunt ze het beste roosteren in de oven of in een grillpan. Door ze te roosteren, krijgen ze de die typische, zoete grillsmaak.
De grillpan moet goed heet zijn. Bestrijk de paprika’s met een beetje olie en doe ze dan op de grill totdat-ie zacht is en een geblakerd patroon heeft. Als je een paprika wilt ontvellen, rooster je ’m eerst in de oven zonder toegevoegde olie. Zodra het vel zwartgeblakerd is, laat je hem afkoelen in een gesloten plastic zak of een bakje afgedekt met vershoudfolie. Na het afkoelen kun je de paprika gemakkelijk ontvellen.
ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
De algemene dagelijkse hoeveelheid voor alle soorten groenten is 250 gram per dag. Het beste is om diverse groenten te gebruiken, waardoor je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Duurzaamheid
Paprika wordt gekweekt in kassen. Van maart tot september komen ze uit de Nederlandse kassen. Paprika is ook biologisch beschikbaar en met het duurzaamheidskeurmerk ”On the way to PlanetProof”. Je kunt paprika het hele jaar door eten.
Kweken
Paprika’s kun je zelf ook kweken op een beschut plekje in je moestuin. Houd er rekening mee dat paprika’s veel tijd nodig hebben om te groeien. De zaden zijn te koop in de tuincentra, maar je kunt ook de zaden gebruiken van de paprika’s die je hebt gebruikt om te eten. Was deze goed af en laat ze dan drogen. Daarna kun je ze gebruiken om zelf paprika’s te kweken.
Bewaren
Je kunt ze maximaal 7 dagen op een koele plek bewaren. Je kunt ze ook invriezen, dan blijven ze 12 maanden goed.
Teelt in Nederland
In Nederland vindt de teelt van paprika’s in kassen plaats. De paprikaplanten worden 3 tot 4 meter hoog. De eerste bloem van een plant verschijnt in januari. De bloem wordt meestal verwijderd, omdat deze een onregelmatige vrucht vormt. Aan de plant bloeien telkens een paar bloemen tegelijk. Hierdoor groeien ook meerdere vruchten tegelijk aan de plant. In een jaar tijd groeien er zo’n zestig paprika’s aan één plant. Paprika’s uit de Nederlandse kassen zijn het hele jaar rond verkrijgbaar.
Paprikapoeder
Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde en/of gerookte gemalen paprika’s. Dit wordt van een speciale puntige paprika gemaakt die 12 tot 15 cm lang worden en die hun smaak alleen goed ontwikkelen in een vrij warm en droog klimaat. Meestal wordt hetzelfde soort als de Spaanse peper gebruikt. Eentje die milder is van smaak. Hoe lichter de kleur van de paprika is, hoe beter de kwaliteit van het poeder wordt. Verse poeder is diep- tot helderrood; wanneer het poeder veroudert en zijn smaak verliest, verkleurt het naar lichtbruin.
Deel dit bericht gerust op social media