De patatas bravas is een typisch Spaans gerecht en mag dan eigenlijk niet ontbreken bij een tapastafel. Je kent ze vast wel van uit eten gaan bij een tapasrestaurant. Wij bestellen meestal ook bij 1 of meer rondes de patatas bravas. Het zijn gefrituurde aardappeltjes met een pittige tomatensaus. Of je de aardappeltjes nu frituurt of juist lekker bakt in de oven beide is oké. Wij vinden aardappels uit de oven zelf iets lekkerder. Er zijn heel veel verschillende varianten van dit recept, dit is 1 onze favoriete recepten.
Patatas bravas wat heb je nodig?
- 4 medium aardappels
- 10 ml plantaardige olie
- kruiden naar keuze (rozemarijn, paprika, aardappel mix, of …)
Voor de tomatensaus:
- 1 uitje of sjalotje
- 1-2 teentjes knoflook
- 150 gram tomatenblokjes
- 1/2 theelepel (gerookt) paprikapoeder (gerookt is meestal iets pittiger)
- 1/2 theelepel chilipoeder
- peper naar smaak
- snufje zout
- peterselie voor de garnering
Patatas bravas hoe maak je het?
De aardappels:
- Was de aardappelen en snijd ze in stukken, met schil dus
- Doe de aardappelen in een kom en voeg daar de olie en kruiden aan toe. Meng dit alles goed door elkaar.
- Verdeel de aardappelen over de ovenplaat en bak ze in ongeveer 25 minuten op 180 graden gaar.
De tomatensaus maak je zo:
Als de aardappels in de oven zitten kun je beginnen met het maken van de tomatensaus. Snijd het uitje of het sjalot en pers de knoflookteentjes. Fruit de uitjes in een pan met een scheutje olie of een beetje water aan en voeg na twee minuten de knoflook eraan toe. Voeg na een minuutje ook de tomatenblokjes toe en roer alles goed door elkaar. Breng de saus op smaak met en paprikapoeder, chilipoeder, zout en peper. Roer alles goed door elkaar en laat het geheel nog een paar minuutjes pruttelen.
Haal de aardappeltjes uit en oven en doe ze in een mooi tapas schaaltje en verdeel de saus erover heen en garneer het geheel met wat blaadjes peterselie.
Meer lekkere recepten voor bij de tapastafel:
- Vegan Kruidenboter maak je zo …
- Auberginedip met rode paprika
- Vegan ”haring” salade
- Vegan Meloen salade…
Patatas bravas
Ingrediënten
- 4 medium aardappels
- 10 ml plantaardige olie
- naar eigen smaak kruiden naar keuze (rozemarijn, paprika, aardappel mix, of …)
- Voor de tomatensaus
- 1 uitje of sjalotje
- 2 teentjes teentjes knoflook
- 150 gram tomatenblokjes
- 2 tomaten gerookt is meestal iets pittiger
- halve theelepel chilipoeder
- naar smaak peper en zout
- halve theelepel (gerookt) paprikapoeder
- voor de garnering peterselie
Instructies
- Was de aardappelen en snijd ze in stukken, met schil dus
- Doe de aardappelen in een kom en voeg daar de olie en kruiden aan toe. Meng dit alles goed door elkaar.
- Verdeel de aardappelen over de ovenplaat en bak ze in ongeveer 25 minuten op 180 graden gaar.
- De tomatensaus maak je zo:
- Als de aardappels in de oven zitten kun je beginnen met het maken van de tomatensaus. Snijd het uitje of het sjalot en pers de knoflookteentjes. Fruit de uitjes in een pan met een scheutje olie of een beetje water aan en voeg na twee minuten de knoflook eraan toe. Snijd ook de tomaten in stukjes en doe dit bij de uitjes en knoflook. Voeg na een minuutje ook de tomatenblokjes toe en roer alles goed door elkaar. Breng de saus op smaak met en paprikapoeder, chilipoeder, zout en peper. Roer alles goed door elkaar en laat het geheel nog een paar minuutjes pruttelen. Haal de aardappeltjes uit en oven en doe ze in een mooi tapas schaaltje en verdeel de saus erover heen en garneer het geheel met wat blaadjes peterselie.
One thought on “Patatas bravas”