Transvetten wat is het precies?

Transvetten wat is het?

Transvet, je hebt er vast wel eens van gehoord. Wat is het nu eigenlijk precies? Het is een vet dat van nature voor komt in melk en vlees. Vroeger zat dit ook in (vooral) harde margarines, frituur, bak – braadvetten, gebak en koek en snack. Tegenwoordig is deze hoeveelheid zeer laag.

Wat is transvet

Daarnaast wordt vaak verward met onverzadigd vet dit kun je niet goed met elkaar vergelijken. Onverzadigd vet is over het algemeen goed voor de gezondheid in tegenstelling tot transvet deze zijn niet goed.

Transvetten vallen onder de onverzadigde vetzuren. Echter zijn onverzadigde vetten vaak goed voor je lichaam. Transvetten zijn dit zeer zeker niet. Sterker nog transvet is nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Dat deze vetten slechter voor je zijn komt door een scheikundige structuur: door de keten van een transvetzuur inflexibel is kan het lichaam dit type vet moeilijk verwerken. Hierdoor kan het lichaam dit vet moeilijker verwerken.

Waar zitten transvetten in

Transvetten komen vooral voor in margarines, fastfoodproducten en tussendoortjes. Hierbij moet je dan denken aan de geharde vetten. Vaak worden transvetten gebruikt om knapperigheid aan een product te geven zoals bij chips en crackers. Daarnaast wordt het ook gebruikt om een product een goede smeerbaarheid te geven.

Het zit dan ook in dit soort producten:

  • Chips
  • Gebak
  • Snoep
  • Koek
  • Harde bakboters
  • Kant-en-klaarmaaltijden
  • Hard frituurvet
  • Patat
  • Harde braadvetten

Transvet in veganistische voeding

Van nature komt er geen transvet voor in veganistische voeding. Wel kunnen transvetten ontstaan tijdens het productieproces. Zoals in boven genoemde producten. Als je gezond eet, dan krijg je ook weinig transvetten binnen. Eet je veel chips, koek, gefrituurd eten enzovoort, dan is de kans dat je deze vetten binnen krijgt een stuk groter.

Zijn transvetten gezond

Het is niet gezond. echter is het nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet. Uit een onderzoek blijk dat zowel dierlijke als industrieel transvet niet goed is voor de gezondheid.

Het is een type vet dat de LDL-cholesterolgehalte verhoogd van het bloed. dit is niet goed voor de bloedvaten en verlaagd de transvet het HDL-cholesterol. Hierdoor wordt het risico op hart- en vaatziekten verhoogd. Daarnaast is er ook een directe verhoogde risico op hartziekten bij een te hoge inname van transvet.

Wat voor een maximale inname wordt geadviseerd

Door de gezondheidsraad wordt er aan geraden om niet meer dan 1% van de calorieën die je op een dag nodig bent van transvet binnen te krijgen.  

Dit komt neer bij een vrouw die 2.000 kilocalorieën binnen krijgt per dag. Dat zij niet meer dan 2 gram transvet per dag mag binnen krijgen. Bij een man komt dit op neer bij een gemiddelde van 2.500 kilocalorieën per dag dat hij maximaal 3 gram transvet binnen mag krijgen.

Wordt het vermeld op het etiket

Wanneer er op een etiket staat geheel of gedeeltelijk gehydrogeneerd dan wordt er niet weergeven hoeveel transvetten er nu in zitten. Wanneer dit er helemaal niet opstaat betekend dit niet dat er helemaal geen transvetten inzitten.

Eigenlijk is het gewoon simpel weg niet meer te zien voor de consument. Dit mag ook niet meer in 2014 zijn er nieuwe regels met betrekking op de voorschriften voor etikettering van levensmiddelen. Hierdoor mag de hoeveelheid transvetzuren ook niet meer worden vermeld.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle