Tjap Tjoy: Dit is zo’n gerecht dat bij elk Chinees restaurant op de kaart staat. Wij Nederlanders zijn gek op tjap tjoy. Het zoete, het zure, samen met witte rijst zorgt voor warme ontdekkingen en vastgeroeste en nieuwe, zoete herinneringen.
Waar komt tjap tjoy vandaan?
De oorsprong van dit gerecht is niet echt te traceren. Hoewel de naam uit Kantonese woorden bestaat. Tjap Tjoi betekend ‘gemengde groenten’, komt het oorspronkelijk niet uit China. Men denkt dat een Chinees-Amerikaanse kok het heeft uitgevonden. Hij maakte het gerecht van alle restjes groenten die hij over had. Als je hem zelf maakt, zorg vooral voor lekkere groenten en wissel af om het fris te houden. Het gevoel dat ik krijg na het lezen van de herkomst, als ik wat groenten over heb en geen inspiratie heb, dan zou dit gerecht weleens de oplossing kunnen zijn.
Weetjes over taugé
Als je 100 gram taugé hebt gegeten heb je al bijna 20% van je vitamine C binnen. Deze vitamine helpt jouw lichaamscellen te beschermen tegen schade en helpt bij vorming van bindweefsel en opname van ijzer. Daarnaast bevat taugé plantaardige eiwit, dit helpt spieren te behouden of te ontwikkelen en taugé past daarom ook goed in een eiwitrijk dieet om van je overgewicht af te komen.
Smaak van de Tjap Tjoy aanpassen
Sinds ik vaker nieuwe recepten probeer uit andere keukens is er een besef gekomen. Mijn innerlijke stem heeft kracht gekregen, dit zorgt dat ik iets vervangt aan groenten. Aan een recept juist ui of knoflook toevoeg. Maar ook bij dit recept, tjap tjoy, wie weet hou jij van een zuurdere saus, begin een beetje te dansen met de ingrediënten. Het gaat namelijk om jou en wat jij lekker vindt. Je hoeft een recept niet 100% te volgen, neem het als een leidraad, gegarandeerd dat jij je moeiteloos door de keuken beweegt en misschien zelfs op deze manier je eigen favoriete recept maakt. Laat je eigen innerlijke creativiteit los in de keuken.
Proeven en eerste indruk
Groenten zijn volop aanwezig, zoals dat hoort in tjap tjoy. De structuren zijn een wervelstorm. Het maakt het gerecht erg interessant. De smaak, het zoetje, het zure ze zijn perfect in balans. Het is een woodstock aan gevoel, het is gevlei, verkering vragend en dan elkaar aanstaren met een blosje op de wangen. Ik krijg op het laatst heel klein beetje het pittige van de sambal te pakken, heel subtiel. Ik zit in een Chinees restaurant in mijn eigen woonkamer. Erg lekker! Ga jij hem ook eens maken?
Vegan Tjap Tjoy
Ingrediënten
- 200 gram witte kool fijne reepjes
- 200 gram prei gesneden
- 300 gram tempeh
- 2 winterwortels plakjes
- 125 gram tauge
- 150 gram sperziebonen 2 cm snijden
- 1 ui gesnipperd
- 4 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel maizena
- 3 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel sambal
- 2 eetlepel rietsuiker
- 1 klein blikje ananasstukjes sap opvangen
- olijfolie
- 1 eetlepel chinkiang vinegar
- 1 eetlepel rijstwijn
Instructies
- Snijd de tempeh in plakken van 1 cm dik en bak ze bruin in olijfolie.
- Als ze bruin zijn afblussen met 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel rijstwijn. De plakjes uit de pan halen.
- De witte kool, sperziebonen, wortel roerbakken. Voeg na 2 minuten de prei en ui toe en bak zo'n 3 minuten mee.
- Tempeh in kleine plakjes snijden.
- Doe tomatenpuree, sojasaus, sambal, ananasstukjes, chinkiang vinegar en rietsuiker erbij.
- Doorsudderen, bind met maïzena. Doe de ananassap erbij om te verdunnen.
- De tempeh mag erbij, laat nog even 8 minuten zachtjes pruttelen.Eet smakelijk!