We weten allemaal dat kinderen bijna altijd standaard voor het witte brood gaan. Bruin is voor hun een no go. Ook zelf spreekt wit mij toch het meeste aan. Waarom is dat? Het is ons altijd verteld dat bruin brood veel gezonder voor je is, maar is dat ook echt zo? Wat is het verschil?
Brood en hun ingrediënten
Brood heeft geen verdere uitleg nodig, bijna iedereen (zonder allergieën) eet het wel eens. De basisgrondstoffen van brood zijn bloem of (volkoren)meel, water of melk, zout en rijsmiddel, bijvoorbeeld gist en desem. Sinds de prehistorie werden graankorrels al geplet met een steen en water, tot er een papje ontstond en daar werd toen al brood van gemaakt. Grappig om te weten toch?
Heb je brood nou echt nodig?
Ik denk dat veel mensen wel opgegroeit zijn met het idee dat je elke dag brood moet eten. Wellicht als ontbijt, maar ook tijdens de lunch. Ik denk dat steeds vaker yoghurt, fruit, bananenpannekoekjes etc. als ontbijt wordt gegeten, maar natuurlijk blijft brood de basis. Maar of het echt zo nodig en gezond is als men zegt is nu de vraag. Het is wel gezond aangezien er veel vezels in zitten verwerkt, maar dat kan je ook binnen krijgen in andere vormen, zoals:
- Crackers
- Havermout (wat nog gezonder is dan brood!)
- Vegan pannekoeken, bijvoorbeeld bananenpannekoekjes
- Vegan yoghurt met veel noten, in noten zitten ook veel vezels
Maar volledig brood weglaten is niet slim, verminderen kan best als je het opvult met andere producten. Stel je eet ook niks anders en je krijgt dus geen vezels binnen, is dit een ander verhaal. Je stoelgang gaat verslechten en je krijgt minder energie. Ook verminderen volkorenproducten met vezels bepaalde ziektes zoals diabetes, hart en vaatziekten en darmkanker. Wist je trouwens dat 90% van de nederlandse inwoners te weinig vezelf binnenkrijgt? Denk zelf maar eens na of jij dat wel krijgt.
Hoe wordt brood gemaakt
Hoe worden een paar ingrediënten dan brood? De bakker maakt het natuurlijk wel weer heel anders dan een fabriek. Maar het is interessanter hoe een bakker het doet. De bakker weegt eerst de juiste hoeveelheden bloem, gist, zout en water af. Er wordt gezegd dat de bakker nog een ingrediënt gebruikt, maar dat is hun geheim! Hij doet daarna de bloem in de deegkuip van de kneedmachine, alle andere ingrediënten gaan er daarna ook bij. Dan is het tijd om de kneedmachine aan te zetten, vroeger deed men zit zelfs met de hand. Als alles is gemengd blijft het deeg nog een kwartier rusten, dit heet de voorrijs. Dan doet hij het deeg in een machine die het grote stuk in kleine stukken verdeeld. Alle stukken worden tot een bol gevormd en in een rijkskast gestopt, ongeveer voor drie kwartier. De gerezen bollen worden daarna weer plat gemaakt en opgerold, en dat gaat dan weer per stuk in een broodblik. Het deeg rijst nog een keer daarna en daarna wordt het eindelijk in de oven gestopt.
(Volkoren) bruin brood
Volkoren en bruinbroden bevatten veel goede voedingsstoffen. Ten eerste moet je het verschil weten tussen gewoon bruin brood en volkoren brood. Volkorenbrood bestaat voor 100% uit volkorenmeel en bruinbrood uit een combinatie van volkorenmeel en bloem, elk meestal de helft. Volkoren brood is het beste brood om te kiezen omdat die de beste voedingsstoffen bevatten. Bijvoorbeeld dus vezels en mineralen, zoals ijzer maar nog veel meer. Ook bevat het vezels die goed zijn voor de werking van je darmen. Maar gewone bruin brood is ook goed, het probleem is alleen dat veel bruinbroden gewoon wit broden zijn met een bruine kleur er in. Zo denken mensen dat ze gezond bezig zijn maar smaakt het lekkerder dus kopen ze het vaak. Een marketing ding dus. De kleur zegt dus zeker niet altijd of je een gezond brood hebt te pakken. Als je gezond wil doen moet je dus echt achterop kijken naar de ingrediënten, vooral naar de hoeveelheid graankorrels. Maar en zijn nog meer broden die hier onder vallen.
- Neem maisbrood, een hele bekende broodsoort. Hier is maismeel bij gebruikt, geen pure mais. Mais brood is ook een meergranenbrood, en bevat net iets meer vezels dan wit brood, en iets minder koolhydraten. Maisbrood is dan weer niet gezonder dan bruin brood.
- Je hebt ook nog waldkornbrood, hier zitten veel vezels, vitaminen en mineralen in maar juist weer extra gluten.
- Desembrood heb je ook nog, die is over het algemeen net zo gezond als ander brood, maar hierbij maakt het wel uit of je voor bruin, wit of volkoren gaat. Volkoren heeft altijd de meest goede voedingsstoffen, bij elke soort. En dan is er zelfs nog een keuze tussen fijn volkoren en grof volkoren. Er is geen soort van de twee die gezonder is, maar bij grof volkoren ga je beter kauwen, wat beter is voor je vertering.
Wit brood
Wit brood bestaat uit tarwebloem, water, gist en zout. Variaties zijn er soms natuurlijk wel. Wit broden kennen wij in zoveel vormen. Tijgerwit, kaiserbroodjes, ciabatta, casinowit, knipwit en ga zo maar door. Over het algemeen bevat wit brood dezelfde mineralen en vezels als bruiner brood, maar dan wel veel minder. Ook krijg je energie van brood, en van wit brood ook weer een stuk minder. Ook omdat wit brood minder vezels bevat heb je veel sneller de neiging om maar door te eten, aangezien je minder snel vol raakt. En daar komt ook nog bij dat wit brood net iets meer suiker bevat dan bruin brood.
Wat is dan beter
Als je dat zo allemaal samenvat kom je er wel achter dat in bruin brood gewoon altijd meer mineralen en vezels zitten. Het is logisch dat dat dan beter is, maar wit brood heeft niet helemaal niets gelukkig. Je zou het af kunnen wisselen als je wit brood nog niet los kunt laten. Ook bestaat er bijvoorbeeld sesamwit, maar ook sesambruin (met sesamzaadjes). Probeer dus te kijken naar de zijkantjes, die zijn dan extra gezond!