Barbecueën is niet alleen erg lekker, het is ook nog eens erg gezellig. Toch blijft het opletten, zeker als er meer mensen bij zijn. Tips om zo veilig mogelijk te barbecueën.
Een goede voorbereiding is het halve werk!
- Gebruik houtskool of briketten als brandstof. Briketten zijn veiliger omdat ze geen vonken veroorzaken. Bovendien branden ze langer en gelijkmatiger.
- Zet de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond.
- Barbecue altijd buiten om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.
- Plaats de barbecue niet te dicht bij tafellakens, parasols, tuinmeubels en struiken. Zet een draagbare barbecue niet op een houten of plastic tafel of op droog gras. Door de stralingshitte kan dit in brand vliegen.
- Zet de barbecue op een windvrije plek.
- Rol bij een elektrische barbecue het gehele snoer af.
- Controleer bij een gasbarbecue de leidingen op gaatjes (eventueel met een beetje zeepsop) en zorg dat de gasfles goed is aangesloten. Controleer de datum op de gasfles en zet deze rechtop naast de barbecue.
Shopingtips: Barbecues
Aanmaken van de barbecue
- Neem de tijd, reken op minstens een half uur, om de barbecue op te warmen. Zodra de kolen gloeien, en dus niet meer vlammen, kunnen de spiesjes, maiskolven, gepofte aardappels etc.. Er met een gerust hart op.
- Gebruik bij het aanmaken van de barbecue speciale aanmaakblokjes. Gebruik nooit benzine, petroleum, brandgel of spiritus! Brandgel kan bij hoge temperaturen in de fles ontploffen en benzine, petroleum en spiritus veroorzaken grote steekvlammen.
- Plaats de aanmaakblokjes bovenop de kolen of briketten, zo is de juiste toevoer van zuurstof gegarandeerd.
De ondergrond van de barbecue
Het klinkt eigenlijk heel logische, toch gebeurt het nog niet altijd. Zorg er voor dat de barbecue op een gelijk matige ondergrond staat. Zo staat hij stevig, want een wiebelende barbecue is niet echt veilig. Als je een gasfles hebt, zorg er dan voor dat die rechtop staat en nooit onder de barbecue wordt gezet.
Waar zet je de barbecue neer?
Naast dat je een gelijkmatige ondergrond moet hebben. Is het ook verstandig om de barbecue niet te dicht bij planten, struiken, parasols enzo neer te zetten. Ook bij de deuropening is niet aan te raden omdat, dan de rook naar binnen komt.
Water om te blussen
Zet een emmer water vlakbij of naast de barbecue. Veel mensen vinden dit overdreven, niet nodig of vergeten het. Toch is het wel verstandig. Hoe sneller jij kunt reageren als het misgaat , hoe beperkter de schade.
Verplaatsen van de barbecue
Je zou denken dat het een open deur is. Maar toch zie ik het nog wel eens gebeuren. verplaats geen barbecue die aan staat, of het nou om een grote of een kleintje gaat!
Draai het om met tangen
Het is aan te raden om speciale barbecue tangen te gebruiken. Die zijn geschikt om de vleesvervangers, spiesjes, de gepofte aardappelen enzovoort om te draaien. Bij het gebruik van ander materiaal bestaat de kans dat je je vingers verbrand bijvoorbeeld.
Tijdens en na het barbecueën
- Zorg dat kinderen op een veilige afstand van de barbecue blijven. Van de mensen die zich na een barbecueongeval bij de spoedeisende hulp melden met brandwonden is ruim een kwart jonger dan 5 jaar.
- Plaats een nog brandende of smeulende barbecue na gebruik, met deksel op een veilige plek.
bron: brandweereibergen
Marie de Jonge says:
Goede voorbereiding is inderdaad belangrijk, ook om de veiligheid te waarborgen wanneer je gaar barbecuen. Ik zorg er altijd voor dat mijn gasfles op een veilige plek uit de zon staat. Verplaats deze inderdaad ook nooit wanneer je hem aan hebt gestoken!