Wat is een zwangerschapsmasker en wat kun je ertegen doen?
Een zwangerschapsmasker (ook wel melasma of chloasma genoemd) wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam extra oestrogeen en progesteron aan. Door deze extra hormonen produceren je pigmentcellen meer pigment wat op zijn beurt voor donkere plekken op je huid zorgt. Een zwangerschapsmasker is een niet schadelijke vorm van hyperpigmentatie. Toch ervaren veel zwangere vrouwen de bruine vlekken als zeer ontsierend. Een zwangerschapsmasker kan dan ook leiden tot schaamte en onzekerheid.
Bij een zwangerschapsmasker zijn deze vlekken meestal te zien op:
- voorhoofd
- jukbeenderen
- rondom de ogen
- bovenlip
- kin
Hoe voorkom je een zwangerschapsmasker?
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen en dat geldt ook voor het zwangerschapsmasker. Het is sowieso altijd aan te raden om voorzichtig te zijn met de zon. Tijdens de zwangerschap is dit nog meer aan te raden . Zorg dat je altijd met een goede zonnefactoren (minimaal 30 en liefst zelfs 50) naar buiten gaat. Ook in de schaduw komen de zonnestralen op je huid. De zonnestralen weerkaatsen namelijk. Dus ook daar is het aan te raden een goede factor te smeren. Merk je dat je een zwangerschapsmasker krijgt, blijf dan zoveel mogelijk uit de zon. De pigment vlek gaat alleen maar groter worden namelijk.
UVA en UVB stralen
De zon heeft 3 soorten stralen, UV-A, UV-B en UV-C stralen. UV-C stralen bereiken de aarde niet en hoeven we ons dus niet tegen te beschermen. UV-A is verantwoordelijk voor de DNA verandering. Het zorgt voor inwendige verbrandingen, deze voel je niet. UV-B zorgt voor de bruine kleur en de uitwendige verbranding, deze voel je wel. Ook als je een bruine kleurtje hebt en dus niet meer verbrand (door de UV-B), verbrand dus inwendig (UV-A) nog wel. Daarom ook al ben je al bruin of heb je een donkere huid, is het advies SMEREN.
Wat kun je tegen een zwangerschapsmasker doen?
Tijdens de zwangerschap kan je niet veel aan het zwangerschapsmasker doen. Ja nogmaals, je huid goed beschermen tegen de zonnestralen. Je kan de vlekken wel camoufleren met een goede camouflage en afwerken met een foundation. Blekende crème tegen een zwangerschapsmasker kan je beter mijden. De stoffen die hierin zitten zijn niet goed voor de baby. Wil je dit wel, ga dan naar de huisarts.
Wanneer verdwijnt het zwangerschapsmasker?
Helaas verdwijnen de meeste niet meer na de zwangerschap. Ja vaak wordt er gezegd van wel, maar de ervaring leert ons dat dit helaas niet zo is. Als hij wel verdwijnt is de kans groot dat hij ben een volgende zwangerschap terug keert. Ook is de kans zeer groot dat de vlekken of het masker weer duidelijk zichtbaar wordt als je in de zon geweest bent.
Na de zwangerschap zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Het beste om dit met een arts of zelfs nog beter met een dermatoloog te overleggen. Sommige vlekken kunnen namelijk kankercellen bevatten die mogelijk kwaadaardig zijn. Een behandeling kan dan het groeiproces van deze cellen bevorderen, waardoor huidkanker kan ontstaan. Bovendien kunnen de vlekken door een behandeling juist donkerder worden. Dit is onder meer afhankelijk van je huidtype.
Enkele voorbeelden van mogelijke behandelingen zijn:
- Blekende crème
- Lasertherapie
- Messotherapie
- Speciale peelings
- OPL- of IPL-behandeling
-
Coagulatie
Zoals al gezegd is de kans groot dat bij een volgende zwangerschap het masker terug zal komen. In veel gevallen zullen de pigmentvlekken dan nog donkerder worden. Als je graag nog een kindje zou willen, is het dan ook misschien verstandiger om met deze (kostbare) behandelingen te wachten totdat je gezin ‘compleet’ is. Heb jij last gehad van een zwangerschapsmasker? Ik wel een euromunt ongeveer bij mij oog, die iedere zomer weer tevoorschijn komt.
Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?
Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram of @vegalifetyle
5 thoughts on “Wat is een zwangerschapsmasker?”