Vegan ontbijttips: Het ontbijt is een goede start van je dag. Het is makkelijk om te veganizen en biedt tal van mogelijkheden. Wij delen graag enkele tips en ideeën om de lekkerste vegan ontbijtjes te maken.
Misschien heb jij, net als velen, totaal geen idee wat je zou kunnen ontbijten omdat veganisme nieuw voor je is. Of misschien ben je al jaren veganistisch, maar ben je op zoek naar nieuwe ideeën en inspiratie. In beide gevallen ben je hier aan het juiste adres voor de lekkerste vegan ontbijttips!
Vegan Ontbijttips
Wat kun je eigenlijk allemaal eten als veganistisch ontbijt? Maak het jezelf niet te moeilijk. In veel huishoudens worden er al ontbijtopties gegeten die gemakkelijk veganistisch gemaakt kunnen worden, zoals brood, smoothie(bowl) of havermout. Als je gewend bent yoghurt te eten, kun je deze gemakkelijk vervangen door vegan alternatieven die tegenwoordig in de meeste supermarkten verkrijgbaar zijn. Gelukkig kun je deze gerechten gemakkelijk aanpassen naar veganistische varianten.
Brood
De meeste broden zijn van nature vegan, dus controleer eerst of jouw brood al vegan is. Zo niet, vervang het dan eenvoudigweg door een vegan variant.
Belegopties
Als je gewend bent vlees of kaas op je brood te doen, kun je deze eenvoudig vervangen voor een plantaardig alternatief. Ook zijn er diverse andere opties zoals: vegan chocopasta, pindakaas of kant-en-klare hartige spreads zoals hummus, rode bieten, pompoen of pesto. Voeg wat extra groenten toe voor een voedzame toevoeging aan je ontbijt.
Meer tips voor op brood vind je in dit artikel: Vegan wat eet je dan op brood?
Yoghurt en kwark
Als je gewend bent yoghurt of kwark te eten, kun je deze eenvoudig vervangen door vegan alternatieven. Of je nu gaat voor naturel of voor een smaakje. In de meeste supermarkten vind je verschillende smaken. En hebben ze meestal naast eigenmerk ook andere merken zoals Alpro in het schap staan.
Havermout
Havermout kun je met plantaardige yoghurt of melk eten. Je bereidt de havermout met deze plantaardige variant gewoon zoals je gewend bent.
Dit is een mooie basis waar je vervolgens lekker mee kunt variëren, zodat je niet altijd hetzelfde hoeft te eten.
Hier zijn enkele variatietips voor je havermout:
Fruit: Voeg vers fruit toe zoals bessen, mango, aardbei, framboos, bramen, ananas, banaan, stukjes appel, enzovoort.
Noten: Ook kun je nootjes toevoegen aan je havermout. Denk aan cashewnoten, pinda’s, hazelnoten, en meer.
Zaden: Zaden zijn ook erg lekker en voedzaam in je havermout. Probeer bijvoorbeeld chiazaad, lijnzaad, sesamzaad, en andere zaden.
Verder kun je ook rozijnen, kokosschilfers, cacaonibs, pindakaas of amandelpasta toevoegen. En ik vind kaneel of koekkruiden er ook altijd lekker bij.
Dit is een lekker voorbeeld van havermoutpap: HAVERMOUTPAP MET BESSEN
vegan ontbijttips, overnight oat
Een overnight Oats is een eenvoudig en handig ontbijt dat je de avond ervoor klaarmaakt, zodat het ’s ochtends klaar is om direct te eten. Het is een combinatie van havermout en vloeistof (zoals melk of yoghurt), gemengd met verschillende toevoegingen zoals fruit, noten, zaden, en kruiden.
Het basisidee is om havermout en vloeistof (meestal in een verhouding van ongeveer 1:1) te mengen in een pot of bakje en dan een nacht in de koelkast te laten staan. Gedurende de nacht absorbeert de havermout de vloeistof, waardoor het zacht wordt en een romige textuur krijgt. In de ochtend kun je het dan direct eten of eventueel nog wat extra toppings toevoegen voor smaak en textuur.
Het mooie van Overnight Oats is dat je het op veel verschillende manieren kunt aanpassen en personaliseren naar jouw smaakvoorkeuren. Het is ook handig voor mensen die ’s ochtends weinig tijd hebben, omdat het ontbijt al klaar staat zodra je wakker wordt.
Je kunt het ook maken op basis van chiazaad: Chiapudding voor als je ‘s ochtends haast hebt …
Granola
Het is een goed idee om je eigen granola te maken, zodat je precies weet welke ingrediënten je gebruikt. Op die manier kun je er zeker van zijn dat het vegan is en dat het alleen ingrediënten bevat die jij lekker vindt. Als je geen zin hebt om zelf granola te maken, kun je ook kant-en-klare granola kopen. Let er wel op dat deze niet gezoet is met honing.
Je kunt de granola eten met wat plantaardige melk of in plantaardige yoghurt, eventueel samen met vers fruit.
Smoothie of een smoothiebowl,
Of je nu gaat voor een smoothie of een smoothiebowl, beide zijn uitstekende keuzes voor een veganistisch ontbijt.
Smoothies zijn ontzettend eenvoudig te veganiseren. Als basis kun je water, plantaardige melk of yoghurt gebruiken. Hiermee kun je eindeloos variëren. Gebruik zowel verse als diepvriesgroenten en -fruit om je smoothie een heerlijke smaak en textuur te geven. Bovendien kun je er ook noten en zaden aan toevoegen voor extra voedingsstoffen en crunch.
Een smoothiebowl is eigenlijk gewoon een verdikte smoothie die je serveert in een kom in plaats van in een glas. Het leuke van een smoothiebowl is dat je deze kunt toppen met allerlei heerlijkheden, zoals vers fruit, noten en zaden. Dit geeft niet alleen een mooie presentatie, maar zorgt ook voor een verrukkelijke combinatie van texturen en smaken.
Hier kun je lezen hoe je stap voor stap een smoothie: Hoe maak je een smoothie?
Pannenkoeken
Vegan pannenkoeken zijn een heerlijke keuze voor het ontbijt. Als je de voorkeur geeft aan een dikkere variant, kun je ook pancakes maken. Een absolute favoriet zijn de bananenpancakes.
Je kunt ze op verschillende manieren serveren: naturel, met chocoladesaus of ahornsiroop, en met vers fruit erbij.
Bananenbrood
Bananenbrood, mag ook zeker niet in dit rijtje van vegan ontbijttips ontbreken. Bananenbrood het is niet alleen super lekker, het is super makkelijk om te maken. Bovendien is het een geweldige manier om rijpe bananen op te maken voordat ze te rijp worden om te eten. Met zijn zachte textuur en natuurlijke zoetheid is bananenbrood een favoriet bij jong en oud.
Hoe maak je vegan bananenbrood? of Duo Bananenbrood
Ontbijtburrito of -taco
Hoewel ik dol ben op de smaken van de Mexicaanse keuken, had ik tot voor kort niet gedacht aan het genieten ervan bij het ontbijt. Maar het blijkt dat je deze gerechten gemakkelijk kunt veganiseren en ontbijt-vriendelijk maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een burrito met geroerbakte (tofu)eieren?
Je kunt ook heerlijke burrito’s of taco’s maken met vegan gehakt of worstjes, en deze vervolgens in hapklare stukjes snijden. Bak een uitje en voeg wat bladgroenten, avocado en tomaat toe. Of je kunt uien, paprika en champignons bakken, bonen toevoegen en dit alles tussen je burrito of taco doen.
Het mooie is dat je eindeloos kunt variëren met verschillende groenten. Zelf geef ik altijd de voorkeur aan volkoren producten, dus in dit geval zou ik gaan voor een volkoren wrap.
Scrambled Eggs
Scrambled eggs, ook bekend als roerei of roerbakei, zijn inderdaad een klassiek gerecht voor ontbijt of brunch.
Deze vegan scrambled eggs worden gemaakt van tofu. De tofu wordt op dezelfde manier als een roerei gebakken in een koekenpan, op smaak gebracht met kruiden en vervolgens door elkaar gehusseld. Hierdoor ontstaat een heerlijke textuur en smaak. Je kunt ze serveren met gebakken spinazie, tomaat of sla, en natuurlijk een geroosterd broodje erbij voor een compleet ontbijt of brunchervaring. Kijk hier voor het recept: Vegan Scrambled Eggs
Japans ontbijt
Soep als ontbijt?! Je zou er misschien niet meteen aan denken om met soep te ontbijten, maar in Japan is dit heel normaal. Een smakelijke zelfgemaakte groentesoep kan bijvoorbeeld een uitstekende keuze zijn voor het ontbijt. Het handige is dat je deze soep de avond ervoor al kunt klaarmaken, zodat je ’s ochtends alleen maar hoeft op te warmen en te genieten.
Engels ontbijt
Houd je van een stevig ontbijt? Dan is dit vegan Engelse ontbijt iets voor jou.
Een traditioneel Engels ontbijt bestaat doorgaans uit roerei, witte bonen in tomatensaus en bacon. Gelukkig kun je dit gemakkelijk veganistisch maken. Gebruik tofu voor de roerei en vervang de bacon één op één door een vegan alternatief. Voor de witte bonen in tomatensaus kun je extra smaak toevoegen door paprika en tomaat te grillen of te bakken. Serveer dit alles met een paar sneetjes geroosterd brood en je hebt een compleet en smakelijk ontbijt.
Vegan ontbijtmuffin
Huh ontbijten met muffins? Ja zeker, deze muffins horen dan zeker ook in ons rijtje met vegan ontbijttips thuis. We delen graag dit lekkere recept met je.
Dit is het recept voor 12 muffins ongeveer
Ingrediënten voor de vegan ontbijtmuffins:
- 1 ½ kopjes volkoren meel
- 1 kopje havermout
- 2 rijpe bananen, geprakt
- ½ kopje plantaardige melk (zoals amandel-, soja- of haver)
- ¼ kopje ahornsiroop of agavesiroop
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- ½ kopje gehakte noten (bijv. walnoten, amandelen, pecannoten)
- ¼ kopje zaden (zoals pompoenpitten, zonnebloempitten)
- Optioneel: ¼ kopje pure chocoladeschilfers
Zo maak je de vegan ontbijtmuffins:
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een muffinbakvorm met papieren muffinvormpjes of vet deze lichtjes in.
- In een grote kom meng je het volkoren meel, havermout, bakpoeder, bakpoeder en zout.
- In een aparte kom meng je de geprakte bananen, plantaardige melk, ahornsiroop en vanille-extract.
- Voeg het natte mengsel toe aan het droge mengsel en roer alles goed door tot alles net gemengd is. Roer de gehakte noten, zaden en eventueel pure chocoladeschilfers erdoor.
- Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes, vullend tot ongeveer ¾ vol.
- Bak de muffins in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze goudbruin zijn en een tandenstoker er schoon uitkomt als je erin prikt.
- Laat de muffins afkoelen in de muffinvorm gedurende 5 minuten voordat je ze overbrengt naar een rooster om volledig af te koelen.
Geniet van deze heerlijke en voedzame vegan ontbijtmuffins als een perfecte start van je dag!
Wij hopen dat je met deze vegan ontbijttips wat inspiratie te hebben gegeven.