Er zijn verschillende soorten plantaardige alternatieven voor zuivel te vinden in de schappen. Plantaardige producten worden steeds meer populair. Wat zijn de voordelen van vegan zuivel? En is het net zo lekker?
Wat is vegan zuivel?
Een plantaardig alternatief voor zuivel van producten die gemaakt zijn van dierlijke producten zoals melk, yoghurt en kaas. Je vind deze plantaardige producten onder de naam drink of drank. Plantaardige zuivel producten worden gemaakt op basis van soja, noten, zaden, pitten of kokosolie. Deze producten kun je op dezelfde manier gebruiken als échte’ zuivel en zijn bedoeld als vervanging van het dierlijke product.
Waarom geen zuivel?
In de productie van melk worden meestal koeien of geiten gebruikt. De dieren worden zo gefokt dat ze steeds meer melk geven. Een dier wordt steeds opnieuw zwanger gemaakt om melk te geven. Na de bevalling wordt de koe meestal direct gescheiden van haar kalf. Daarna wordt de koe 10 maanden dagelijks gemolken. Daarna begint alles weer opnieuw. Tot de koe na ongeveer 5,5 jaar naar de slachthuis afgevoerd wordt. De kalfjes staat hetzelfde lot te wachten. Het leed dat melk heet
Alternatieven
In de loop der jaren komen er steeds meer alternatieven op de markt. Producten op basis van soja en lupine zijn eiwitrijk. Producten als amandeldrink, rijstdrink en kokosyoghurt bevatten nauwelijks eiwitten. Hieronder een lijst met alternatieven voor zuivel.
- Amandeldrink
- Rijstdrink
- Kokosyoghurt
- Sojadrink
- Vegan kaas
- Koffiemelk
- Slagroom
- Chocolademelk
- Ijs
- Kwark
- Boter
Merken
Er zijn verschillende merken die plantaardig zuivel leveren.
- Alpro (alles van hun is vegan)
- Oatly (alles is vegan)
- Remia
- Becel
- Danio en Activia
- Provamel (alles is vegan)
- Magnum
Verbod zuivelnamen
Er is een verbod gekomen op het gebruik van zuivelnamen op plantaardige producten. Producten zoals sojamelk, havermelk en rijstmelk mochten niet meer zo genoemd worden. De naam melk werd vervangen door ‘drink’ of ‘drank’. Dit zou zorgen voor minder verwarring bij de consument.
Gezondheid
Er worden bij plantaardige alternatieven voedingsstoffen toegevoegd die normaal in dierlijke producten te vinden zijn. Dit zijn calcium, vitamine B12 en B2. Hierdoor loop je minder kans op om een tekort te krijgen bij het eten van plantaardige voeding. In plantaardige producten zitten ook minder calorieën, dit kan een bijdrage leveren aan gewichtsafname.
Vegan zuivel en allergieën
Sommige voedingsmiddelen kunnen overgevoeligheden of allergieën veroorzaken. Noten zijn daar een goed voorbeeld van. In plantaardige zuivel zit geen lactose, dit is een goed alternatief voor mensen met een lactose-intolerantie of allergie.
Voordelen
- Bevat meer onverzadigde vetten en minder verzadigde vetten.
- Laag in suikers.
- Lactosevrij.
- Lage Co2- uitstoot.
Nadelen
- Minder aanbod in restaurants.
Bereiding
Je kunt plantaardige zuivel ook gebruiken in andere gerechten. Je kunt amandeldrink bijvoorbeeld gebruiken in havermout en rijstdrink kun je weer gebruiken voor het bakken doordat het doorzichtig is, een flauwe smaak en een dunne structuur heeft.
Verder kan je plantaardig drink gebruiken door je koffie of door een curry. Zelf je eigen plantaardige drink of yoghurt maken is ook mogelijk.
Is plantaardige zuivel duurzaam?
Plantaardige zuivel is veel beter voor het milieu dan gewone zuivel. Het heeft een lage CO2-uitstoot en verbruikt minder water en energie.
Zelf notendrink maken
Zelf kun je ook heel makkelijk een notendrink maken. Je hebt deze materialen nodig:
- Blender
- Keukenmachine
- Notenmelkzak/kaaszak
- Glazen potten, plastic bakjes en flessen.
- Tape en pen(voor etiketteren).
Ingrediënten
- 150 gram amandelen of andere noten
- 1,2 liter water
- Snufje zout
Door deze stappen te volgen maak je een lekkere amandel of andere noten melk.
- Laat je amandelen of andere noten een nacht weken in water.
- Gooi het water de volgende dag weg.
- Doe de noten, vers water en zout in je blender.
- Blend de ingrediënten ongeveer twee minuten . totdat het mengsel glad en romig is.
- Filter je notendrink door een kaaszak of notenmelkzak in een kom.
- Pak de punten van de zak op en til het op, waarbij je voorzichtig de overgebleven vloeistof in de kom perst.
- Gooi de notenpulp weg of gebruik het voor andere recepten.
- Giet de notendrink in een afsluitbare fles.
- Bewaar je notendrink vier tot vijf dagen in de koelkast.
- Geniet van je zelfgemaakt notendrink!