Zodra de navelstreng wordt door geknipt is dit de eerste scheiding tussen moeder en kind. Voor de baby is de overgang van jouw veilige buik, naar de wereld een grote overgang. Jouw lichaam is voor de baby de plek waar het zich veilig en geborgen voelt. Vlak na de geboorte wil de baby vaak al drinken en zoekt naar je borst. Met zijn kleine mondje hapt hij naar jouw tepel en begint te zuigen of hij nooit anders gedaan heeft. Hier begint de nieuwe band tussen moeder en kind.
Is borstvoeding wel vegan?
Is borstvoeding wel veganistisch? Deze discussie was er een poos terug. Een mens is immers ook een zoogdier en de moedermelk komt dus van een dier. Ja moeder melk is vegan, hier is moedermelk immers voor bedoeld! Veganisten zijn tegen het uitbuiten van dieren.
Borstvoeding
De eerste maanden krijgen baby’s alleen maar borstvoeding of babymelk. Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Er zitten ook nog eens afweerstoffen in, waardoor jouw baby op een natuurlijke manier zijn afweersysteem opbouwt. En moedermelk verteerd ook nog eens beter.
Borstvoeding geven is heel waardevol. Je baby/kindje heeft baat bij het krijgen van moedermelk. De samenstelling van de borstvoeding past zich steeds aan, aan de behoefte van je kind. De meeste moeders geven een jaar borstvoeding. Borstvoeding geven blijft speciaal en waardevol, zolang jij en je kind er plezier in hebben en het fijn vinden.
Voordelen borstvoeding geven
- Borstvoeding is de natuurlijke bron van voeding en geborgenheid voor je baby
- Gemakkelijk en flexibel
- Je baby leert verschillend smaken kennen
- Beter herstel voor moeder na de bevalling (minder nabloedingen, baarmoeder slinkt sneller)
- Borstvoeding beschermt je baby tegen ziekten, ook op langer termijn
- De meeste moeders zijn sneller van hen zwangerschapskilo’s af
Gemakkelijk en flexibel
Borstvoeding geven is in het begin even wennen en de juiste manier zoeken hoe dit voor jou en de baby het fijnste is. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, bespaart borstvoeding geven veel tijd en geld. Je kunt je baby direct voeden als hij honger heeft. De temperatuur is altijd goed en de voorraad vrijwel onbeperkt. Dag en nacht wordt er nieuwe moedermelk gemaakt en opgeslagen in je borsten.
Je baby leert verschillend smaken kennen
Kun je eigenlijk alles eten als je borstvoeding geeft? De samenstelling van borstvoeding is zeer complex. Wat de moeder eet of drinkt heeft geen invloed op de samenstelling van de melk. De smaak van moedermelk varieert onder invloed van de voeding van de moeder. Zo kan de baby al vast kennis maken met de verschillende smaken die er zijn. Mag je dan alles eten en drinken als je borstvoeding geeft? Nee, alcohol is echt af te raden om te drinken zolang je borstvoeding geeft. Verder kun je in principe alles eten en drinken. Hou er wel rekening mee als jij pittig eet, je baby ook pittige borstvoeding krijgt. Dit kan zeker de eerste maanden voor de nodige buikkrampjes zorgen.
Beter herstel voor moeder na de bevalling
Een moeder die borstvoeding geeft herstelt sneller van de bevalling. Het hogere oxytocine-gehalte . in haar lichaam zorgt voor een sneller herstel van de baarmoeder. Tijdens het voeden kun je dan ook af en toe steken voelen in je buik. Doordat de baarmoeder snellen de oorspronkelijke grootte terug krijgt. Heb je minder kans op nabloedingen.
Een moeder die zelf voedt heeft veel meer procaltine in haar lichaam. Dit is een hormoon en deze bevordert de zorgzaamheid. Het wordt daarom ook wel het zorg hormoon genoemd. En nog een mooie bijkomstigheid, hoe langer je moedermelk aanmaakt, hoe beter jij beschermd bent tegen borst-, baarmoeder- en eierstokkanker, hoge bloeddruk, hartaandoeningen en beroerte.
Borstvoeding beschermt je baby tegen ziekten
Uit onderzoek is gebleken als je 6 maanden of langer borstvoeding geeft de kans op ziekten in de kindertijd, maar ook als volwassene verlaagt. Een baby die borstvoeding krijgt, kan terugvallen op de antistoffen van zijn moeder die hij via de moedermelk binnen krijgt. En als de baby wel ziek wordt, is het in de meeste gevallen veel sneller weer herstelt. Door de borstvoeding krijgt de baby de antistoffen die jij zelf al hebt aangemaakt op een natuurlijke manier binnen. En gaat er in de periode dat jij borstvoeding geeft een virus rond? Dan maakt jouw lichaam automatisch antistoffen aan. En dit krijgt de baby dan ook weer binnen via de borstvoeding.
Nadelen van het geven van borstvoeding:
Ja helaas … Elk voordeel heeft ook een nadeel. Toch wegen de nadelen voor de meeste moeders niet op tegen de voordelen.
- In het begin is het soms lastig, je moet hier echt je weg in vinden
- Alleen jij kunt de voeding geven. Kolven kan dan een uitkomst bieden
Borstkolf:
Fabels over borstvoeding …
Je hebt ze vast wel eens voorbij horen komen, de fabels over borstvoeding. Zoals je krijgt er hangtieten van, of het is de perfecte anticonceptie … Er bestaan nogal wat fabels over borstvoeding.
Van borstvoeding krijg je hangborsten
Dit is echt de meest gehoorde fabel en zo zonde om hierdoor geen borstvoeding te geven. De vorm van je borsten veranderd namelijk niet door het geven van borstvoeding. De borstvorm veranderd door de zwangerschap. Tijdens je zwangerschap wordt er klierweefsel aangemaakt, dat na de borstvoedingsperiode weer verdwijnt. Hierdoor zijn je borsten leger en slapper dan daarvoor. Ook als je geen borstvoeding geeft, gebeurd dit.
Borstvoeding is de perfecte anticonceptie
Dit is ook een veel gehoorde, een goede verloskundige wijst je hier binnen een paar dagen na de bevalling op. Of je nu wel of geen borstvoeding geeft en of je nu wel of niet ongesteld wordt, je bent gewoon weer vruchtbaar. En ook tijdens de borstvoedingsperiode is het daarom aan te raden een voorbehoedsmiddel te gebruiken. De pil kan niet, want dit stopt de melkproductie.
Als je kleine borsten hebt, heb je ook weinig melk
Of je nu grote of kleine borsten hebt, dat maakt voor de hoeveelheid melk niets uit. Grote borsten hebben veel meer vetweefsel. Zowel grote als kleine borsten hebben voldoende klierweefsel om voldoende melk te produceren.
Enkele voedingstips
Granen
Het beste kun je kiezen voor volkoren granen in brood, rijst of voor je pasta. Deze hebben meer vezels en voedingstoffen.
Groenten en fruit
Ook tijdens de borstvoedigsperiode is het aan te raden om voldoende groenten en fruit te eten. Rauw, bevatten ze nog meer vitamines, mineralen en vezels dan wanneer je ze bakt, stoomt of kookt. Groenten en fruit bevatten veel antioxidanten.
Eiwitten
Zorg ook voor voldoende eiwitten. Plantaardige eiwitten zitten o.a. in peulvruchten, bruin brood en noten. In geval van peulvruchten maakt het niet zoveel uit of je kiest voor bonen, linzen of erwten. Ze zijn allemaal even goed. Het is ook verstandig om sojayoghurt of sojamelk te nemen. Hier zitten relatief veel eiwitten in.
De meeste eiwitten zitten in vleesvervangers. Dit kunnen kant-en-klare vleesvervangers zijn uit de supermarkt, maar ook tempeh of tofu. Zelf maken kan ook, is leuker, lekkerder en gezonder. Kant en klaren bevatten vaak veel zout, suiker, e-nummers.
Hier kun je meer lezen over plantaardige eiwitten.
IJzer
Voldoende ijzer kun je halen uit een gevarieerd voedingspatroon. Zo zijn bonen, linzen, erwten, tofu, tempeh, volkorenproducten, appelstroop, en donkere bladgroenten (bijvoorbeeld spinazie) de grootste ijzerleveranciers.
Maar ook gedroogd fruit en noten, zaden en pitten doen een mooie bijdrage aan de totale ijzerconsumptie. Vitamine c bevordert de ijzer opname en calcium vermindert juist de opname van ijzer. Als veganist is het aan te raden om het ijzergehalte regelmatige te laten controleren bij de dokter. Zo kun je er achter komen of een ijzer-supplement toch nodig is.
Of je nu veganist bent of niet, voor iedereen die borstvoeding geeft geldt dat een gezonde en gevarieerde voeding erg belangrijk is. Ook is het belangrijk om genoeg te eten. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben ongeveer 500 calorieën meer nodig. Een supplement van vitamine B12, vitamine D, ijzer of calcium kunnen aangeraden worden. Vraag dit na bij de dokter.
Dit is ook leuk om te lezen
Deel dit artikel gerust op social media.
3 thoughts on “vegan en borstvoeding geven …”