Zuivelvervangers

zuivelvervangers

Zuivelvervangers: Het zijn geliefde producten voor veel Nederlanders: melk en kaas, oftewel zuivelproducten. Helaas is zuivel niet zo diervriendelijk als sommigen wellicht denken. Gelukkig zijn er meer dan genoeg alternatieven voor melk en kaas die dier- en milieuvriendelijk zijn. In dit artikel lees je de achtergrond van zuivel en welke stoffen hierin zitten die je lichaam nodig heeft, en met welke plantaardige producten je dierlijke zuivel kunt vervangen.

Het nut van zuivelproducten

De uitspraak: ‘melk is goed voor elk’ komt ergens vandaan en is ook zeker waar. Zuivelproducten bevatten goede voedingsstoffen zoals calcium, eiwitten, en de vitamines B2 en B12. Deze stoffen heeft het lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Het nadeel van dierlijke zuivel is dat het vaak ook veel verzadigd vet bevat. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.

Plantaardige alternatieven voor zuivel bevatten van nature bijvoorbeeld geen vitamine B12, maar vaak wordt dit aan het product toegevoegd, net als andere voedingsstoffen. Door middel van plantaardige zuivelproducten kun je dus net zo veel voedingsstoffen binnenkrijgen als met dierlijke zuivel. Plantaardige melk is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Tot 1 jaar heeft het kind borstvoeding, zuigelingenvoeding of opvolgmelk nodig.

Mis je bij plantaardige zuivel geen belangrijke voedingsstoffen?

Zoals je net hebt kunnen lezen, bevat zuivel van dierlijke oorsprong een aantal belangrijke voedingsstoffen. Krijg je deze voedingsstoffen ook binnen als je plantaardige zuivelalternatieven eet? Aan deze vervangers worden de voedingsstoffen toegevoegd die normaal in dierlijke producten te vinden zijn. Dit zijn bijvoorbeeld calcium, vitamine B12 en B2.

Wat is plantaardige zuivel?

Wat is plantaardige zuivel nu eigenlijk? Plantaardige zuivel zijn alternatieven voor zuivel (melk, yoghurt, kwark, room en kaas) gemaakt van planten. Plantaardige zuivel zijn diervriendelijke, duurzaam en een gezonde keuze.

We noemen het nu onderling wel plantaardige melk, bijvoorbeeld sojamelk of havermelk. Echter zou er op de verpakking staan sojadrink of amandeldrink. De fabrikant mag het namelijk geen melk of yoghurt of … noemen. Dit is bij de wet bepaald.

Zuivelvervangers

Zuivelvervangers zijn er in vele soorten en maten in kant-en-klare varianten. Je kunt er ook voor kiezen om ze zelf te maken. Dan weet je precies wat er in zit helemaal naar jouw wensen maken.

Kant en klare zuivelvervangers

Vegan producten, er komen steeds meer producten bij. Ook wat betreft de zuivelvervangers in de supermarkten blijven de schappen zich uitbreiden. Inmiddels is er voor elk dierlijk zuivelproduct meerdere plantaardige alternatieven te vinden.

Plantaardige melk

Melk is gemakkelijk te vervangen door plantaardige versies. Niet alleen qua smaak en structuur, maar ook qua vitamines en minderalen. Plantaardige melk wordt bijvoorbeeld gemaakt van:

  • Plantaardigemelk kan o.a. gemaakt worden van:
  • peulvruchten (bijv. soja of lupine)
  • zaden (bijv. lijnzaad of hennepzaad)
  • noten (bijv. amandelen, kokos, hazelnoten of cashewnoten)
  • granen (bijv. haver of spelt)
  • pseudogranen (bijv. quinoa of amaranth)

Niet alle deze producten zijn even bekend en sommige zelfs helemaal niet te koop in Nederland. Zo kom je plantaardige “melk” op basis van lijnzaad of quinoa hier niet tegen. In de meeste supermarkten vind je vooral de sojadrinks, amandeldrinks, haverdrinks, rijstdrinks, kokosdrinks en dan ook nog eens van verschillende merken.

Zelf plantaardige melk maken

We hebben nu vele voorbeelden gegeven van kant en klare plantaardige drinks . Je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken. Zelf melk maken is goedkoop, lekker, gezond en leuk om te doen! Het maken van plantaardige melk kost wel wat tijd. Ideaal dus voor een regenachtige dag. Op internet kun je heel veel recepten vinden hoe je zelf vegan melk kunt maken.

Plantaardige yoghurt

Als ontbijt, tussendoortje, door je smoothie, als toetje of zelfs om een lekker sausje mee te maken. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden met yoghurt. Er zijn veel soorten vegan yoghurt te vinden in het schap tegenwoordig. Vegan yoghurt is volledig plantaardig en dus ook vrij van lactose. Deze yoghurts zijn een perfect alternatief voor de zuivel variant. Vegan yoghurt kan op basis van bijvoorbeeld:

  • soja
  • haver
  • amandel
  • kokos

Vegan kwark

Vind jij kwark lekker, goed nieuws, er zijn ook meerdere soorten vegan kwark te krijgen in de winkel. Hier zijn ook meerdere soorten en smaken in te verkrijgen.

Crème fraiche en kookroom

Er zijn ook verschilende soorten Creme fraiche en kookrooms te koop in de winkels of online.

Vegan crème fraîche welke soorten zijn er?

Vegan kookroom welke soorten zijn er?

Plantaardige kaas

Net als melk is kaas gemakkelijk te vervangen voor een veganistisch alternatief. Je kunt natuurlijk voor de gewone plakjes of geraspte kaas gaan, maar er zijn ook plantaardige smeerkaasjes of plantaardige geitenkaas te vinden. Veel hiervan ligt gewoon in de wat grotere supermarkten, zoals Jumbo of Albert Heijn. Enkele voorbeelden van merken die plantaardige kaas en kaasproducten maken, zijn:

  • Violife
  • Wilmersburger
  • Bedda
  • Bio Today
  • Vegan Deli
  • Albert Heijn huismerk

Vegan kaas, welke soorten zijn er?

Vegan geraspte kaas

Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Een overzicht van alle merken en waar je ze kunt kopen, is te vinden op de website van VeganWiki.

Zelf vegan kaas maken

Ook kaas kun je zelf maken. Leuk om te doen, gezond en milieuvriendelijk. Zo hoef je geen in plastic verpakte kaas te kopen, maar kun je het op je eigen manier bewaren. Ook kun je zelf lekkere variaties bedenken en de kaas geheel naar eigen smaak maken!

Enkele voorbeelden om zelf kaas te maken:

Vegan slagroom

Als veganist hoef je ook geen slagroom te missen. Er zijn verschillende alternatieven.

Deel dit bericht gerust op social media.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *