Het winkelmandje van Danielle Stout

vegan en boodschappen doen - vegan in de supermarkt - danielle stout

Wie is Danielle Stout?

Hoi! Ik ben Daniëlle, 27 jaar. Ik woon in Zwolle met mijn vriend Ezra. Ik werk fulltime als content marketeer. Daarnaast trek ik graag met mijn rugzak de wereld over en ben een sportfanaat die meer dagen per week wél dan niet in de sportschool te vinden is (ik doe CrossFit en krachttraining). Mijn hobby’s zijn tekenen, fotograferen en vintage / tweedehands items scoren.

Wat kun je nog meer over jezelf vertellen? Werk, studie …

Ik vind het milieu erg belangrijk. Je hoort en leest steeds meer over klimaatverandering. Het is geen toekomstmuziek meer, het is nu! Ik geloof dat onze generatie het verschil kan maken. Plantaardig eten is zò belangrijk voor het behoud van deze belachelijk mooie aardbol. Daarom ben ik vegan geworden. Om meer tijd te steken in wat ik interessant vind, ben ik vrijwilliger bij ProVeg. Ik zet hier mijn communicatieskills in om verhalen te schrijven.

Hoe lang ben je al vegan?

Nog niet eens zo lang! Na 8 maanden vegetariër te zijn geweest, ben ik nu ongeveer 3 maanden vegan.

Wat is jouw favoriete vegan product?

Oei… die is lastig. Als craving? Ben & Jerry’s Coconutterly caramel non-dairy! Ook ben ik fan van Alpro’s soyadrink ‘plantprotein’. Super handig voor sporters, om aan je eiwitten te komen.

Wat zou jij heel graag vegan zien? (welk product of gerecht)

Kaas! Ik weet dat vegan kaas al bestaat in steeds meer soorten en maten, maar als je kijkt naar de voedingswaarden zijn deze kaas varianten erg vet en weinig voedzaam. Ik hoop dat er binnenkort ‘gezondere’ vegan kaasjes in de schappen komen, met de structuur van brie en feta.

Is boodschappen doen lastiger geworden nu je vegan bent?

Vind ik niet! Eerst was het even wennen en zoeken, verpakkingen checken. Maar ik ben niet cold-turkey vegan geworden, en gaandeweg heb ik dus al veel producten in mijn dagelijkse routine ‘ge-veganized’. Nu loop ik een standaard rondje langs de schappen en weet ik precies hoe het zit met allerlei producten.

Zit er een product in jouw mandje die je nog niet eerder gekocht hebt?

Ja, de Verkade koekjes! Ik kwam er via een post op Instagram van iemand achter dat deze koekjes vegan zijn. Dat is mooi meegenomen, toch?

Heb jij nog tips, do’s en don’ts voor onze lezers die willen overstappen naar een veganistische lifestyle?

Ik zou zeggen: educate yourself! Goed inlezen en de juiste informatie tot je nemen maken je bewust van wat er gebeurt. Toen ik eenmaal wist wat er allemaal in de vlees- en zuivelindustrie gebeurt en wat de impact van dierlijke producten op het milieu is, wilde ik daar niet meer aan bijdragen. Kijk bijvoorbeeld filmpjes van Earthling Ed of volg inspirerende mensen op Instagram: lisagoesvegan, plantbased_dennis, chickforclimate. Dit zorgt ook voor positieve bekrachtiging: “We’re in this together”. Een vegan buddy, dus iemand met wie je het erover kan hebben, helpt ook enorm..

Mijn andere tip is: Zie het glas halfvol, en vul het aan. Of je nu veganist wilt worden, of dat je minder dierlijke producten wilt nuttigen, zie het als iets positiefs wat je uit gaat proberen. Als je het met anderen hierover hebt, zullen mensen vaak schrikken en zeggen; ‘maar dan mag je toch bijna niets meer eten?!’ Daar gaat het mis. Je ‘mag’ het nog wel eten, maar je ‘wilt’ het om bepaalde redenen niet meer. Bekijk het van de andere kant en zie wat je wél kan eten. Het gaat eigenlijk om het verschuiven van je mindset als het ware. Je hebt de keuze uit álle groenten, allemaal lekkere snacks, junkfood, etc. Dus nee: je mist echt niks. Je maakt keuzes met een positieve impact. No worries, stay positive!

Wat is jouw favoriete hotspot? En waarom?

Hier in Zwolle zit Gandhi, een Indiaas restaurant. Ze hebben heerlijk veel keuze in veganistische gerechten. De Indiase keuken sowieso natuurlijk! Elke keer als ik er weer eet met diverse schaaltjes en sauzen en curry’s denk ik: “Wow, dit is échte smaakbeleving.” Ze hebben zoveel kruiden en aroma’s, echt een sensatie.

Wat is jouw favoriete recept en wil je deze delen met ons?

Vegan Paella! zie hier

Waar word je blij van?

Ik probeer de laatste tijd vaker stil te staan bij de gewone alledaagse mooie momenten. Cliché, is het niet? Maar ik denk dat dit echt belangrijk is. Een lekkere wandeling in je eentje, je kapot lachen tijdens een ‘bankhang avond’ met vriendinnen, een super mooi liedje op de radio, een spontaan gesprek met een onbekende op straat. Als je stil staat bij die momenten heb je eigenlijk nooit meer een ‘rotdag’. Ook kan het mij veel energie geven als ik een heel positief gesprek met iemand heb over plantaardig eten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *