Vleesvervangers zijn er in vele soorten en maten in kant-en-klare varianten. Je kunt er ook voor kiezen om ze zelf te maken. Dan weet je precies wat er in zit en kun je ze met kruiden en smaakmakers helemaal naar jouw wensen maken.
Enkele redenen om vleesvervangers te eten
Deze zijn natuurlijk voor iedereen anders. Om ons heen merken we dat er steeds meer mensen zijn die geen of minder vlees willen eten. De meest genoemde redenen zetten we voor je op een rijtje.
- De dieren
- Het milieu (de aarde)
- Je gezondheid
De dieren
Het is wat overbodig misschien, maar geen enkel dier wil gedood en opgegeten worden. Door geen vlees meer te eten zorg je ervoor dat er geen dieren meer gefokt en opgesloten hoeven te worden. Als je ook geen andere dierlijke producten meer gebruikt zorg je er ook nog eens voor dat er geen dieren meer uitgebuit hoeven te worden (melk, eieren bijvoorbeeld).
Het stuit steeds meer mensen tegen de borst, dat dieren voor de consumptie in vaak te krappe hokken met matige voeding, vol medicijnen en een veel te kort leven hebben. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een vleesvervangers.
Voor het milieu
De impact van de vleesindustrie op het klimaat is erg groot. Denk hierbij aan de CO2 uitstoot van de dieren, het vervoer, de productie en de bewerking van vlees. Hiermee is de vleesindustrie een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde.
Gezondheid
Dieren krijgen steeds meer medicijnen zoals antibiotica, vanwege de onnatuurlijke leefomstandigheden. Het vlees afkomstig van deze dieren bevatten nog restanten van de antibiotica. Dit is erg slecht voor de mens, want als je te vaak (verschillende soorten) antibiotica binnen krijgt kun je resistent raken voor antibiotica. Als je dan zelf antibiotica nodig hebt is de kans groot dat het niet meer of minimaal werkt.
Als je goed uitgebalanceerd plantaardig eet, krijg je alle alle voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven binnen. Door zoveel mogelijk of helemaal plantaardig te eten verklein je de kans op hart- en vaatziekten, kanker, suikerziekte (2) en diverse andere ziekten.
Wat zijn vleesvervangers?
Vleesvervangers zijn bedoeld om het vlees te vervangen dat je normaal bij je avondeten, op je brood of als snack zou eten. In sommige gevallen lijkt een vlees vervanger erg op vlees. De smaak, textuur en de vorm lijken op vlees. Het is ook mogelijk dat een alternatief voor vlees helemaal niet op vlees hoeft te lijken of hetzelfde hoeft te smaken. De voedingswaarden zijn dan gelijkwaardig aan die van vlees. Vleesvervangers passen in een eetpatroon met minder of geen vlees. Met vegan vleesvervangers kun je eigenlijk heel veel kanten op. Het kan heel makkelijk zo zijn ze kant en klaar te kopen in de supermarkt. En nog veel leuker is om ze zelf te maken.
Eigenlijk is de term vleesvanger niet helemaal juist. Het gaat namelijk om producten die gelijkwaardig zijn aan de voedingsstoffen die in vlees zitten. Ze staan samen met vlees in de schijf van vijf. Daarom noemt het Voedingscentrum het liever goede vegan keuzes. Zo zitten er in een goed vegan alternatief voor vlees eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12.
Vleesvervangers zijn
- Soja
- Tempé
- Tofu
- Tahoe
- Peulvruchten
- Noten
- Granen
- Seitan
Waar vleesvervangers goed voor zijn
Vleesvervangers worden vaak gegeten om de eiwitten die je normaal binnenkrijgt als je vlees eet te vervangen. Vleesvervangers hoeven echter niet op vlees te lijken aan de buitenkant. Peulvruchten zijn namelijk een erg goede eiwitbron. Ook zijn alternatieve voor vlees een goede optie als je vlees wel lekker vindt, maar ervoor kiest het niet te eten.
Soorten vleesvervangers
Kant-en-klare vleesvervangers
Er zijn veel verschillende soorten vleesvervangers. Alle soorten vlees zijn tegenwoordig wel te vinden in een een vleesvervanger.
In de winkel vind je heel veel kant-en-klare plantaardige vervangers. Kant-en-klare vleesvervangers zijn meestal erg makkelijk klaar te maken. Je hoeft ze vaak alleen even te bakken in de pan, of in de oven te doen. De een bevat een stuk meer voedingswaarden dan de ander. Let er wel op dat sommige erg veel zout en/of andere e-nummer bevatten. Kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt zijn vaak gebaseerd op soja.
Er komen steeds meer merken bij die vervangers voor vlees verkopen. We zetten een aantal soorten voor je op een rijtje:
Plantaardige vervangers voor op brood
Er komen steeds meer variante zonder vlees bij voor op brood. En er komen er ook nog steeds meer bij.
- Boterhamworst
- Smeerworst
- Filet American
- Kipfilet
- Grill worst
- Vegan ham
- Spek (bacon)
- Salami
- Meer tips voor broodbeleg: Vegan wat eet je dan op brood?
- Gardengourmet: Vegan Hummus Pijnboompitten (zelf hummus maken is nog lekkerder)
Alternatieven voor vlees … Om zelf te maken
De vleesvervanger die ik het liefste zelf maak is falafel. Vaak vind ik dat die uit de winkel snel te droog kan zijn.
Ook zijn er een paar vleesvervangers die je koopt, maar waar je vervolgens zelf heel veel kanten mee op kunt. Tofu en tempeh zijn de bekendsten. Mijn favoriete manieren om tofu klaar te maken zijn: De tofu marineren, paneren en vervolgens bakken in een koekenpan. Ik snijd ze in ongelijke vormpjes zodat het een soort van ’tofu nuggets’ worden. Mijn andere favoriet is gerookte tofu in dunne plakken snijden en bakken in een koekenpan. Ik gebruik de tofu zo voor veel verschillende dingen. Een echte aanrader is om het op een stokbroodje met vegan pesto, tomaat, rucola en de gerookte tofu te doen! Tempeh gebruik ik eigenlijk elke keer anders. Over het algemeen snijd ik het in blokjes, kruid ik het en dan bakken! Ik doe het vaak door curry’s, maaltijdsalades en op een stokje als saté.
Peulvruchten zijn eiwitrijke vleesvervangers
Peulvruchten zijn echte eiwitten bronnen en dan maakt het niets uit, of je kiest voor bonen, linzen of erwten. Ze zijn allemaal even goed. Met peulvruchten kun je ook veel verschillende kanten op. Het is heel simpel om zelf bonenburgers te maken, dit kan vrijwel met alle soorten bonen. Een aantal leuke combinaties om te proberen zijn: zoete aardappel met zwarte bonen, quinoa met kikkererwt en paddenstoelen, mais met kidneybonen en als laatste, linzen met walnoten. Ook kan je bonen verwerken in salades, soepen, curry’s en als vulling in taco’s of wraps.
Trends
De populairste trends op het gebied van vleesvervangers op het moment zijn jackfruit en seitan. Jackfruit (ook wel Nangka) is een vrucht die in India groeit. De jackfruit is familie van de moerbei en heeft een doorsnede van soms wel 50 cm. De vrucht heeft, als je hem kookt een draadachtige structuur. De vrucht wordt vaak gebruikt om ‘pulled pork’ te imiteren. Pulled jackfruit wordt meestal geserveerd op taco’s, nacho’s en op een broodje met koolsla. Seitan wordt gemaakt van tarwegluten, water en smaakmakers. Met seitan kun je eigenlijk heel veel. Zo kun je het paneren en frituren en je kun er allerlei vormen van maken om zo eventueel het vlees te imiteren dat je wil.
Gekke trends
Misschien heb je het wel voorbij zien komen: de ‘pulled banana peel’. Hierbij worden de schillen van een banaan met een vork in reepjes gemaakt. Dit wordt vervolgens gekruid en gegaard. Het zou een vervanger moeten zijn voor pulled pork. Ook een vervanger voor pulled pork is hibiscus ‘meat’. Hierbij worden gedroogde hibiscusbloemen gekookt en op smaak gemaakt met knoflook en ui. Vervolgens worden de bloemen gebakken met kruiden. Iets anders wat ik voorbij heb zien komen is de ‘watermeloen streak’. Een watermeloen wordt lang gerookt, zodat hij een vleesachtige smaak en textuur krijgt. Nog een gekke trend is de ‘wortelzalm’. Deze heb ik best vaak voorbij zien komen. Hierbij worden de wortelen in dunne plakken gesneden en deze worden gemarineerd in citroensap, dille, kappertjes, liquid smoke en zout. Je zou dit kunnen eten op een bagel met vegan cream cheese.
Dit vindt je misschien ook leuk om te lezen!
- Vijf keer de lekkerste vegan barbeque spiesjes
- Mungbonen Burgers met Aquafaba aioli
- Vegan zomerse tempeh maaltijdsalade!
Deel dit bericht gerust op social media
6 thoughts on “Vegan vleesvervangers”