Yvonne in gesprek met Pieter van Veggihap

veggiehap - groente pasta - Pieter Sok - past met een kleurtje

Wie zijn Pieter en Sean?

Sean en Pieter zijn de oprichters van VeggiHap. Ze kennen elkaar al een tijdje en vroegen zich af waarom het toch kan zijn dat comfort food vaak ongezond is, waarom er zoveel groente wordt weggegooid en waarom we niet holistische nadenken over onze rol in het hele voedselsysteem. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de opstart van VeggiHap. Met een gedeelde passie voor food, maar andere expertises vormen ze een team.

Wat kun je vertellen over Veggihap?

VeggiHap maakt innovatieve foodconcepten van circulaire groente. Mensen eten te weinig groente. Vooral omdat het te omslachtig is of niet lekker genoeg. Wij willen daar verandering in brengen en groente eten weer leuk, lekker en makkelijk maken. Daarom hebben we als eerste product 5 VeggiPasta ontwikkeld. Elke pasta bevat 50% groente. Je krijgt een verborgen portie groente binnen terwijl je geniet van een heerlijke pasta met een goede bite. 

Pasta van groente, wat is het verschil met een gewone pasta?

Onze pasta is gemaakt van biologisch spelt en groente. Een traditionele pasta of verse pasta bevat vaak ei. Onze pasta niet. We hebben nu pasta van rode biet, spinazie, wortel en pompoen. Daarnaast bevatten onze pasta meer vezels en eiwitten. 

En VeggiPasta bevat een hogere voedingswaarde door de groente. Daarnaast bevat het langzame koolhydraten waardoor je langer energie hebt en geen after dinner dip krijgt door een plotse stijging van de suikerspiegel in je bloed. 

Met VeggiPasta willen we mensen gezondere pasta laten eten zonder dat het ten koste gaat van de eet ervaring. Dit zie je bijvoorbeeld bij veel ‘functionele’ pasta als linzenpasta. De bite ontbreekt of de pasta valt uit elkaar. Wij willen het beste van de gezonde pasta categorie combineren met de eet ervaring van traditionele pasta. 

Het is dus een heel ander product. Gezond, makkelijk te bereiden en door de mooie vormen en kleuren is het een feest op je bord.

Is het een vervanger van groente? 

Nee. We horen regelmatig van ouders. “Dit is fantastisch want dan hoef ik mijn kind geen groente meer te geven”. Kijk. Het is gezonder dan gewone pasta en door de unieke bereidingswijze van onze pasta blijven de voedingswaarde van de groente echt behouden. Echter, het zou te ver gaan om te zeggen dat je geen groente meer hoeft te eten. We hebben een aantal mooie recepten ontwikkeld en die bevatten allemaal groente. Het mooie van pasta is dat het ook voor niet vegans de perfecte basis is om vegan te eten. Je mist geen vlees of vis. En zeker met onze pasta kun je op een hele simpele manier al een perfect gerecht maken. 

Is het makkelijk om klaar te maken? 

Heel makkelijk. De rode bietenpasta hoeft maar 5 minuten te koken. We vertellen consumenten ook dat je de volgorde in de keuken moet omdraaien. Ik bracht zelf altijd de pasta aan de kook en begon daarna met de bereiding van de rest van het gerecht. Met VeggiPasta kun je beter eerst de rest van je gerecht klaar hebben en dan de pasta aan de kook brengen. En dan kun je 5 minuten tot rust komen voordat je aan tafel gaat. 

Mooie pastaborden tips …

Maken jullie de pasta helemaal zelf?

Ja. We zijn lang bezig geweest om tot de perfecte receptuur te komen met de perfecte eetervaring. Tijdens deze fase hebben we vele testbatches gedraaid. En ook nu de VeggiPasta is ontwikkeld maken we de pasta zelf. In de Science Tower in Rotterdam. 

Jullie maken gebruik van groenten die (voor het oog) niet geschikt zijn om te verkopen. Is duurzaam belangrijk voor het produceren van de pasta’s? 

Voor ons als oprichters is het belangrijk. We willen diverse groente in onze producten gebruiken zodat mensen gevarieerder eten en we boeren stimuleren om een diversiteit aan crops te blijven groeien. Zo stimuleren we de biodiversiteit. We werken met boeren en coöperaties van dichtbij samen en gebruiken groente die overgeproduceerd of te lelijk zijn om in de schappen te komen. In de jaren 90 was Ben & Jerry’s het schoolvoorbeeld van een sociaal en duurzaam bedrijf. Dat heeft mij geïnspireerd. VeggiHap wil verder gaan dan de standaard en ook een inspiratiebron zijn voor nieuwe ondernemers en consumenten. 

Waar is het te koop?

Op Veggihap.com, Rechtstreex, Pieter Pot, Crisp, Vegan Mission en Veggie4u en vele speciaalzaken in de grotere steden. Ook zitten we in de maaltijdbox van Vegan Today. Ken je een winkel waar we moeten verkopen? Laat het ons even weten op Pieter@veggihap.com 

Wat moeten onze lezers zeker nog over jullie weten? 

Dat we als ontbijt geen pasta eten. 

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *