Puistjes wat is het en wat kun je er tegen doen?

Puistjes

Puistjes: bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Of je nu in je tienerjaren zit of al lang volwassen bent, puistjes kunnen een bron van frustratie, ze komen altijd als het niet uitkomt. Maar wat veroorzaakt ze eigenlijk en hoe kun je ze op een effectieve manier verwijderen? In dit artikel duiken er wat dieper in.

Wat zijn puistjes?

Puistjes, ook bekend als acne, zijn een veelvoorkomende huidaandoening die ontstaat wanneer haarzakjes verstopt raken met talg (een natuurlijke olie), dode huidcellen en bacteriën. Er zijn verschillende soorten onzuiverheden, waaronder:

  1. Mee-eters (comedonen): Dit zijn kleine, zwarte of witte puntjes die ontstaan wanneer haarzakjes verstopt raken, maar nog niet ontstoken zijn. Deze kun je door de schoonheidsspecialiste laten verwijderen.
  2. Papels: Kleine rode bultjes die ontstaan door ontstoken haarzakjes. Deze moeten meestal verwijderd worden.
  3. Puisten (pustels): Vergelijkbaar met papels, maar puistjes zijn gevuld met pus. De bekende met die dikke gele kop.
  4. Knobbeltjes: Grotere, harde bulten die dieper onder de huid liggen en pijnlijk kunnen zijn. Deze verdwijnen meestal na een paar dagen vanzelf weer.
  5. Cysten: Diepe, met pus gevulde bulten die vaak pijnlijk zijn en het risico op littekenvorming vergroten. Deze moeten meestal operatief verwijderd worden.

Wat veroorzaakt puistjes?

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van de onzuiverheden:

  1. Overmatige talgproductie: Een overproductie van talg kan leiden tot verstopte poriën, waardoor puistjes ontstaan.
  2. Dode huidcellen: Dode huidcellen kunnen zich ophopen en poriën verstoppen, waardoor de ideale omgeving voor puistjes ontstaat. Ook vuil op de huid kan puistjes veroorzaken. Daarom is dagelijks reinigen erg belangrijk.
  3. Bacteriën: Propionibacterium acnes (P. acnes) is een bacterie die op de huid leeft en bijdraagt aan ontstekingen die puistjes veroorzaken.
  4. Hormonale schommelingen: Tijdens de puberteit en menstruatiecyclus kunnen hormonen leiden tot verhoogde talgproductie, wat het risico op puistjes vergroot. Ook tijdens de menstruatiecyclus en in de overgang kun je extra last van onzuiverheden hebben.
  5. Voeding: Hoewel het verband nog niet volledig is begrepen, kunnen bepaalde voedingsmiddelen mogelijk invloed hebben op het ontstaan van puistjes bij sommige mensen.

Effectieve behandeling tegen acne:

  1. Huidverzorging: Reinig je huid dagelijks om de poriën vrij te houden. Hoe kun je het beste je huid reinigen?
  2. Hydratatie: Zorg voor voldoende hydratatie om de huidbarrière gezond te houden en overmatige talgproductie te voorkomen.
  3. Dieet: Hoewel het bewijs wisselend is, kunnen sommige mensen baat hebben bij het vermijden van zuivel, suikerhoudende voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met een hoge glycemische index.
  4. Niet knijpen: Knijp puistjes niet uit, omdat dit de ontsteking kan verergeren en tot littekens kan leiden.
  5. Dermatologische behandeling: In ernstige gevallen kan een dermatoloog medicinale crèmes, antibiotica, anticonceptiepillen (voor vrouwen) of andere behandelopties aanraden.
  6. Zonbescherming: Bescherm je huid tegen schadelijke UV-stralen, omdat sommige acnebehandelingen de huid gevoeliger kunnen maken voor de zon. In dit artikel kun je meer over veilig zonnen lezen: Veilig zonnen. Zonneallergie is iets anders dan puistjes, Wat is een zonneallergie

Stalende huid

Puistjes kunnen vervelend zijn, maar met de juiste kennis en aanpak kun je ze effectief beheersen. Een consistente huidverzorgingsroutine, gezonde voedingskeuzes en indien nodig professionele hulp van een dermatoloog kunnen je helpen een gezondere huid te bereiken. Onthoud dat het behandelen van acne tijd en geduld kan vergen, maar met de juiste inspanningen kun je op weg zijn naar een stralende huid.

Enkele vegan producten om de huid te reinigen en ontstekingen (acne) tegen te gaan.

Meer interessante artikelen over huidverzorging: