Het winkelmandje van Nette Scheepstra

vegan boodschappen doen - vegan in de supermarkt

Wie ben jij?

Ik ben Nette Scheepstra en woon samen met mijn 2 fantastische jongens van 16 en 17 in het hart van Rotterdam. Beiden zitten nog op de middelbare school. De oudste is ook overtuigd vegan, vooral vanwege het klimaat en het voortbestaan van de generaties na ons. Ik ben sinds 2010 weduwe en heb sinds kort een ontzettend lieve vriend. Hij eet af-en-toe mee.

Wat kun je vertellen over jezelf of je bedrijf (doel of …) ?

Ik breng muziek bij betekenisvolle gebeurtenissen of evenementen met een maatschappelijke betekenis. Alles staat in het kader van “Liefde voor elkaar en de planeet. Liefde voor wat was, is en komen gaat.” Ik vind het ondenkbaar dat je in het nu iets doet uit liefde voor iemand en dat dat dieren of de generaties na je schade berokkent. Dat past voor mij niet.

In praktijk betekent dit dat ik afgelopen zondag allemaal kleine gedenk popconcertjes heb gegeven voor mensen die hun overleden dierbaren wilden gedenken. Ik geef vaker concerten voor nabestaanden omdat ik van mening ben dat de doden een plek onder de levenden verdienen. In bijna iedere cultuur nemen voorouders een belangrijke plek in. Behalve bij ons. Zo’n concert is een rustpunt om even de liefde weer te voelen stromen voor diegenen die we in ons hart nooit verliezen. Aanstaande vrijdag ga ik weer samen met buurtbewoners liedjes zingen. Want laten we in deze bizarre tijd vooral fijne dingen blijven doen, zolang dat kan. Zingen is namelijk erg gezond en verbindt mensen met elkaar.

Zondag heb ik twee optredens staan: begin van de middag geef ik een huiskamerconcert voor iemand die 65 wordt. Door corona kan hij geen groot feest geven en zijn schoonzus heeft daarom als verrassing geregeld dat ik kom zingen. Die familie heeft een hoop meegemaakt, afgelopen jaar. Fijn dat ik iets leuks kan doen voor hen. In de middag zing ik als sopraan in het community artproject “De Noordereiland Opera.”

Hoe lang ben je al vegan

Als ik me goed herinner, zijn we in de zomer van 2014 overgegaan op een vegan dieet. Overigens niet in één keer naar 100% vegan. In die tijd waren er nog geen vegan roomijsjes. Mijn kinderen waren voor die tijd gewend iedere avond een mini -Magnum te eten. Ik vond het wreed ze dat van de één op andere dag af te nemen. Bovendien denk ik dat ik dan veel weerstand zou hebben ontmoet. Ik introduceerde geleidelijk alternatieven en binnen een paar maanden waren de mini -Magnums vergeten. Mijn vriend Tjebbe eet af-en-toe mee en is sinds onze verkering ook vegan.

Wat is jouw favoriete vegan product?

Momenteel gaat de vegan paté van Kips er goed in. Tijdens Pasen de gevulde chocolade eitjes van de Lidl. Als ik een optreden heb en niet weet of er een vegan maaltijd voorzien wordt, heb ik altijd een paar Nakdbars bij me.

Wat zou jij heel graag vegan zien? (welk product of gerecht)

Mergpijpjes. Je weet wel, die grote blokken cake omringd met marsepein en chocola. Wij hebben een heel lekker vegan mergpijpjes recept: Vegan mergpijpjes …

Is boodschappen doen lastiger geworden nu je vegan bent?

Nee, ik vind het juist gemakkelijker doordat ik minder keus heb. Ik heb wel een leesbril aangeschaft om de ingrediënten te kunnen lezen.

Zit er een product in jouw mandje dat je nog niet eerder gekocht hebt?

Dit mandje boodschappen is echt redelijk saai, dus ‘nee’.

Heb jij nog tips, do’s en don’ts voor onze lezers die willen overstappen naar een veganistische lifestyle?

Gewoon doen! En het hoeft niet in één keer, hè: beter inconsequent goed, dan consequent fout (Lisa Steltenpoel). Er zijn websites met allemaal vegan producten en daarnaast hebben supermarkten zelf vaak ook een zoekfunctie op hun website waarmee je in één oogopslag alle vegan producten kunt zien.

Wat is jouw favoriete hotspot? En waarom?

Ik kom het vaakst bij Sharp Sharp. Het is lekker dichtbij, rustig en ze hebben originele gerechtjes en lekkere drankjes.

Wat is jouw favoriete recept en wil je deze delen met ons?

Nou, ik ben eigenlijk niet van de recepten. Ik zorg altijd voor voldoende boodschappen in huis. Ook maak ik iedere week peulvruchten klaar. Daar kunnen we dan 2 of 3x van eten. Ik heb soms cashewnoten in een bakje water in de koelkast staan. Als ik dan zin heb in een romig sausje, dan kan ik dat zo klaarmaken. Maar die gewelde cashewnoten zijn natuurlijk ook heerlijk met chocola als dessert!
Om half 6 begin ik met koken door wat groenten uit de koelkast te pakken. Pas als het eten klaar is, weet ik wat het is geworden.

Wat maakt je blij?

Meerdere dingen maken me blij. Mijn werk: ik vind het echt fantastisch een gedenkpopconcert in elkaar te zetten of een ander persoonlijk optreden te bedenken. Uitstapjes en vakanties samen met de kinderen staan op een gedeelde eerste plaats: in 2018 reisden we met de tent door heel Engeland, in 2019 hebben we wildgecampeerd in Noorwegen.
Mijn vriend is de allerliefste, mooiste persoon en ik voel me een gezegend mens met hem om me heen.
En ik hou eigenlijk ook van mijn auto: een Super Beetle uit 1973 gevuld met batterijen uit een kapotte Tesla! Een soort verantwoorde guilty pleasure!

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *